Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 233 til 43 240 av totalt 50 174 spørsmål


#Økologi og atferd

Få Granmeis

Hei
Har hytte ved Fåvang på ca 850 m høyde. Det var usedvanlig mange dompapper på foringsplassen fra vår til høst 2010.Vi har bare solsikkefrø og meiseboller, og det er populært. Brukte 30 kilo solsikkefrø, for vi er der hele sommeren.
Vi lurte imidlertid på hvorfor det var så lite granmeis å se. Den har vært i flertall før om åra, og vært en kjær gjest. Spiser ofte rett fra hånden.
Dompapp var det uvanlig mange av, og vi tenkte muligens den jaget vekk det små granmeisen, og at det var årsaken til fraværet. Tenkte også på den kalde tøffe vintern som var. Den kan jo har krevd sine offere.
Ellers var den mange grønnfinker og grønnsisik på forplassen, samt en del kjøttmeis.

N.N (30.01.2011)

Svar:

I helgen har Norsk Ornitologisk Forening gjennomført såkalt Hagefugltelling. Den viser at dompap har hatt en stor økning både i antall og i utbredelse siden fjorårets telling. Dette har å gjøre med at dompap streifer over store deler av Norden i tillegg til at det kommer invasjoner østfra enkelte år. Granmeisa er en robust fugl og den tåler nok både kulda og dompapen godt. I følge nevnte telling så er det ingen plutselig tilbakegang å spore. Den streifer omkring etter gode frøsettinger i skogen og derfor har du færre på besøk i år enn tidligere. Granmeisa har nok mange steder lokalt hatt tilbakegang de siste 30 årene, og i Sverige er den faktisk plassert på den såkalte rødlista.

Morten Ree (31.01.2011)


#Diverse

Sebrafink

Sebrafinken min har brekt det ene beinet, kommer det til å gro av seg selv eller må jeg til dyrlegen. Og hvor mye vil det koste?

M.S. (31.01.2011)

Svar:

Dette må du be en dyrlege uttale seg om. Gå inn på www.dyreklinikk.no og finn nærmeste smådyrklinikk.

Morten Ree (31.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnspett

Jeg har foret på en grønnspett siden sommeren 2010. Da satt fuglen på bakken og spiste sukkermauer og jeg kunne se tydelig att den hadde rød isse. Nå på vinteren sitter den på foringsplassen, men den røde issen har blitt grå. Er det samme fugel?? Artig fugel forresten.

B.M.C. (30.01.2011)

Svar:

Nei, nå høres det ut til at du har besøk av en gråspett hunn.

Roar Solheim (30.01.2011)


#Fugleforing

Solsikkefrø

Er det noen tilgjenngelig test over hvilke type solsikkefrø som er best?
Har handla forskjellige plasser, til veldig varierende priser. Men det kommer voldsomt mye frø på bakken lell. ca 1/3 blir sparka ut virker det som.
Storjobb hver vår med å ta opp igjen frøa.
Har forstått det slik at det er kvaliteten som gjør det.

K. (30.01.2011)

Svar:

Stipete frø er de beste på grunn av stort fettinnhold. De blåsvarte frøene er svært oljeholdige og ikke så populær hos fuglene. Men det er sistnevnte type frø som det produseres mest av fortiden i de store produksjonslandene i Øst-Europa. Grunnen er økt etterspørsel til bruk i matvareindustrien. Dette er også årsaken til at prisene på solsikkefrø begynner å skyte i været.

Morten Ree (30.01.2011)


#Fugleforing

Spørsmål

Hei

Vi har sett flere meiser med ett bein. Kan det skyldes at fuglene blir hengende fast i nettet rundt meisbollene?

Hvilke fuglearter spiser kokte poteter? Ser dere har oppført dette som en potensiell foringstype.

M.G.H. (30.01.2011)

Svar:

Nei, det er ingen grunn til at meiser skal henge seg fast i meisebollenett. Dersom det faktisk er flere som mangler ett ben, så er det andre, uforklarlige årsaker (musefeller f. eks.?). Kokte poteter er bra for kråkefugler.

Roar Solheim (30.01.2011)


#Diverse

Årets fugl 2011

kan du si meg hva som er årets fugl i ar

J.E. (30.01.2011)

Svar:

Hettemåke.

Roar Solheim (30.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl var på besøk?

I dag hadde vi et kort besøk av to fugler i vårt gamle epletre. De var vanskelige å se pga brune epler og tett med grener, men det så ut som de hadde rustrødt/rødbrunt hode og bryst. Vingene var mørke, men det så ut som den var brunaktig på ryggen. Størrelsen var som en liten trost??? Vi bor i en dalside med skog og dyrket mark rundt oss.

S.B. (30.01.2011)

Svar:

Dere har sannsynligvis hatt besøk av den flotte sidensvansen. Gå inn på linken under for å se bilder:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=8832&vis=bilder

Morten Ree (30.01.2011)


#Fugleforing

Ja..

Ja jeg har maten ved skogkanten, og jeg starta og legge ut fuglemat i sommer og jeg har hatt litt besøk i høst og i desember men ikke så mye.
De fugle jeg har hatt besøk av er: kjøttmeis, blåmeis, spettmeis og nøtteskrike, jeg hadde sovidt besøk av granmeisen også.

S.S. (30.01.2011)

Svar:

Hvis du har et fuglebrett med tak slik at ikke maten snør ned, så er det merkelig at du ikke har noen fugler. Hvis du har hatt noen der i helga så er det fint om du legger inn disse i Hagefugltellingen på våre nettsider.

Morten Ree (30.01.2011)

««første 43 233 - 43 240 av 50 174 siste»»