Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 939 til 42 946 av totalt 49 912 spørsmål


#Diverse

Mindre forekomst av stær

Gjennom flere år har jeg registrert mindre forekomster av stær. Dette har jeg også hørt fra andre og har også lest om det. Jeg har aldri sett en skikkelig forklaring på dette. - Har dere en mening om dette?

O.W. (01.02.2011)

Svar:

Alltid vanskelig å gi årsaker til slike endringer. For en trekkfugl som stæren kan det også skyldes forhold på overvintringsstedene. Stær samles mange steder i millionstore flokker og overvintrer inne i europeiske byer. Flere steder har de blitt utryddet med gift, fordi de driter ned stedene hvor de overnatter. Slik fuglebekjempelse kan være en mulig faktor, men vet ikke dette med sikkerhet.

Roar Solheim (03.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglesang

Hei! Er en fuglesang jeg i dag ikke klarte å identifisere,har lyttet til cd fuglesang fra naturvernforbundet + andre medier,uten å kjenne igjen sangen. Det var en anonym liten brungrå fugl som hørtes ut som en spilte blokkfløyte under vann i flere toner samtidig,og med en eller to meget diskant høy ren tone til slutt.
Noen forslag til hvilken fugl dette er?
Fuglen ble observert ved fortau i bebygd område, bor i Lakselv i Finnmark.

Mvh Silje Eklid

N.N (02.02.2011)

Svar:

Ikke helt lett, men den boblingen du beskriver kunne kanskje minne om lyd fra grønnfink.

Roar Solheim (03.02.2011)


#Diverse

Fugledød 2

Obduksjonsrapporten fra Sverige skulle offentliggjøres, i følge NRK radio. Vet du hvor jeg kan finne den?
I samme radio hadde de i anledningen innkalt en ekspert som hevdet at fugledøden kunne vært forårsaket av en spesiell værsituasjon, som utsatte fuglene for plutselige trykkforandringer. Kunne dette vært en plausibel forklaring, om ikke fuglene hadde spist forgiftet mat på fyllingen?

A.T. (02.02.2011)

Svar:

Kjenner ikke disse detaljene, men jeg selv er skeptisk til både værteorier, fyrverkeriskremming og kollisjoner mellom fuglene i lufta.

Roar Solheim (03.02.2011)


#Økologi og atferd

Spurvehauk med bra taktikk

Det ser ut som om min nabo spurvehauken bruker samme framgangsmetode stadig. Den jager en due ned og mot en mur, duen får ikke løft nok til å komme unna og fanges før muren og kræsjes mot den. Fjøra fyker. Er det vanlig manér?

E. (02.02.2011)

Svar:

Denne har nok lært seg ett spesielt sted hvor den får overtaket på duene, og utnytter dette til sin fordel. Slike strategiske fordeler av terrenget lærer de fleste fugler seg raskt. Det kan være en medvirkende grunn til at småfugler ikke vil ta fuglemat enkelte steder, men lett gjør det andre steder. Hvis de føler at en hauk lett kan fange dem, kan de holde seg unna.

Roar Solheim (03.02.2011)


#Fugleforing

HVA LIKER FUGLENE OG SPISE?

Hei. Jeg lurer på hva fuglene liker og spise?
Jeg har lagt ut solsikkefrø men jeg får ikke besøk av så mange fugler like vel.
De fuglene jeg har hatt litt besøk av er: spettmeis, kjøttmeis, blåmeis og nøtteskrike.
Men jeg har osgå lyst til og få besøk av dompap, pilfink, gulspurv og grønnfink. Hva lønder det seg å legge ut da vis man skal få besøk av alle de fuglene?
jeg har fuglematen i skogkanten, og har en sånn grønn og brun tinglene greie, og meiseboller har jeg. Takk for svar.

S.S. (02.02.2011)

Svar:

Solsikke pleier å¨være veldig ettertraktet av de du nevner. Men også jordnøtter, meiseboller og fett er bra. Du kan fore med knust havre (eller hønsefor) til dompap, gulspurv, nøtteskrike og en del andre.

Roar Solheim (03.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Var på Totenåsen en dag, og da hørte jeg en fugl som sang så nydelig.Vanskelig å "sitere" sangen her, men fikk til slutt øye på den. Størrelse som en dompap og helt rød på brystet. Kunne se ut som den var litt grå på hodet, vanskelig å si helt sikkert p.g.a avstand. Hvilken fugl er dette? Fant den ikke i fugleboka, nemlig...

N.N (02.02.2011)

Svar:

Kanskje du har hørt en korsnebb - de synger og starter hekking på denne tiden av året, og har ganske vakker pludrende sang.

Roar Solheim (03.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var og kikket etter reir i skogen idag, og fant et som jeg ikke kom helt til. Løftet det forsiktig ned, memn fant ingen åpning. "brettet" så ut reiret, og inni der fant jeg denne døde fuglen. Stjert til venstre, nebb til høyre.Den var bare hvit og svart, større enn en kjøttmeis, og hadde kraftig, svart nebb ala Dompap.
Reiret bestod av jord og mose, og var 2 meter oppi en busk.

Er det mulig og se hvilken art dette er?

Det kan vel ikke være fra i fjor vår, da ville vel fuglen vært råtten/oppspist....Hva kan ha skjedd?

M.K. (02.02.2011)

Svar:

Bildet er for dårlig til å identifisere fuglen. Et par stjertfjær og vingefjær kunne kanskje ha gått.

Roar Solheim (03.02.2011)


#Fuglekasser

Spurveugle?

Jeg har hatt ei kasse med utforming sånn noenlunde i samsvar med det spurveugla sies å kreve, på hytteveggen. Åpning ca. 5 cm og "kanal" ca. 5 cm inn. Har hatt vendehals hekkende i den, men ikke sett snurten til spurveugle. Sent på høsten fant jeg 3 døde mus der, og mitt spørsmål er: Kan det tenkes at noen andre enn spurveugla har vært og lagt disse der?

N.N (02.02.2011)

Svar:

Nei, da har du definitivt hatt besøk av en spurveugle som har lagret 3 mus i kassa.

Roar Solheim (03.02.2011)

««første 42 939 - 42 946 av 49 912 siste»»