Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 325 til 43 332 av totalt 50 338 spørsmål


#Økologi og atferd

Angående gråsisik og skrelling av frø.

Det er noe jeg lurer på: Det er mye gråsisik ved fuglehuset mittt. Jeg lurer på om gråsisik skreller solsikkefrøene i nebbet? Den tilhører jo både finkefamilien og spurvefamilien. Takk for svar. Sender dere to bilder av gråsisikene.

R.B.B.L. (09.02.2011)

Svar:

Den gjør nok det, selv om jeg må innrømme at jeg aldri har sett nøye på gråsisikene for å se at det faktisk er dette de gjør (!). Finkefugler skreller frø på denne måten. De splitter frøskallet med nebbet, og bruker nebbet og tunga til å manøvrere frøkjernen inn i munnen, mens frøskallet skyves vekk på utsiden av nebbet, og faller ned på bakken.

Roar Solheim (09.02.2011)


#Fugleforing

dumpap

hei-jeg bor helt syd på Sotra utenfor Bergen og har i de siste ukene hatt 10- kanskje flere, dumpaper i matfatet her. Er det vanlig??? det er både hann og hunn -fugler

N.N (03.02.2011)

Svar:

Ja, i vinter har det vært dompap over store deler av landet, på mange forplasser. Spesielt på sydvest-landet har det vært mer dompap enn på lenge.

Roar Solheim (09.02.2011)


#Økologi og atferd

Verdens raskeste fugl!

Jeg lurer på hva verden raskeste fugl heter og hvor rask er den?

M. (03.02.2011)

Svar:

Vandrefalken er nok den som kommer opp i høyest hastighet når den stuper rett nedover. Under jakt kan den trolig komme opp i omkring 200 km/t, kanskje opp mot 300 km/t. En tam vandrefalk som ble sluppet sammen med fallskjermhoppere fra en varmluftsballong, ble målt i over 400 km/t, men dette er nok en unormal situasjon.

Roar Solheim (09.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråsisik ?

Hei.
Jeg oppdaget for første gang på hytta i Skiptvet i Østfold at det kom en flokk med Gråsisik. Det kunne dreie seg om ca.100 stk. som satte seg ned på foringsplassen og rundt. Er dette normalt at dem er her nede.??
Hilsen
Øyvind Persson.

Ø.P. (07.02.2011)

Svar:

Gråsisik dukker opp over alt i hele landet når det først er en del av dem på farten. I vinter har det vært mye gråsisik på forplasser mange steder, og mange har sendt bilder og spurt om hva dette er.

Roar Solheim (09.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk\Falk

Mens kjøtt\blå meis koste seg meg meiseboller small det plutseleg ein fugl på størrelse med en due inn i stueglasset mitt.Den var grå på farge.Da var kansje ein hauk\falk som var på jakt, siden meisebollene hang litt under glasset.

S.A.L. (03.02.2011)

Svar:

Det kan ha vært en spurvehauk som fløy mot vinduet ditt - det er den mest vanlige småfugljegeren rundt hus og hage, og den som oftest flyr mot vinduer.

Roar Solheim (09.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan dere hjelpe meg?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt i Andalucia, og her er det mange fugler i alle størelser. Mange av dem er akkurat som her hjemme, mens andre er ukjente for meg. Kan dere hjelpe meg med navnet på denne?

A.V. (03.02.2011)

Svar:

Fint bilde av en svarthodesanger.

Roar Solheim (09.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ung gravand ? Hybrid ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei ! Såg en and i sommer som beitet fra havbunnen på grunnt vann ( Frognerkilen, Oslo ). Noe større æn en stokkand, ikke sky, finner den ikke i noen av mine fuglebøker. Synes den er litt "anklik" og eksotisk. Kan noen hjelpe meg ?

T.K. (03.02.2011)

Svar:

Dette er en ung gravand. Fint bilde!

Roar Solheim (09.02.2011)


#Økologi og atferd

kongeørn

hva spiserørna konge

O. (03.02.2011)

Svar:

Nesten alt mulig. Både pattedyr og fugler, opp til hare, rødrev, kråke og ærfugl størrelse. I tillegg finner kongeørnene raskt fram til døde dyr om vinteren. Reinsdyr som har falt utfor fjellskrenter, eller døde elger og rådyr, påkjørt av tog eller drept av ulv, er fin mat for kongeørn. Dessverre blir en del kongeørner selv drept av tog om vinteren, fordi de sitter og spiser på elger som er togdrept.....

Roar Solheim (09.02.2011)

««første 43 325 - 43 332 av 50 338 siste»»