Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 223 til 43 230 av totalt 50 284 spørsmål


#Diverse

strusen

lever den andre steder end afrika

N.N (19.02.2011)

Svar:

Nei, bare som oppdrettsfugl (faktisk også i Norge!). Men det finnes strutsefugler (andre arter) i Sør-amerika og i Australia, noe som viser at disse kontinentene en gang hang sammen med Afrika.

Roar Solheim (19.02.2011)


#Fuglekasser

Reperasjon av fuglekasser

Etter fjorårets hekkesesong er fuglekassene et sørgelis syn.
Flaggspett har hakka rundt hullene slik at alle 25 kassene rundt hytta må repareres.Nye fronter må settes inn,men vi har samlet på lokk og bunner fra hermetikkbokser.Disse bores hull i sammen med ny front,åpning pusses godt før de festes med små skruer.Vi har satt opp 3 nyrenoverte,de er svært populære.Kan dette anbefales til andre?

H.O.A. (19.02.2011)

Svar:

Ja, dette hørtes ut som en god løsning. Det er ikke alltid lett å få tak i, eller få laget, metallbeslag til å beskytte fuglekassehullene mot spetteangrep, så dette var en god ide.

Roar Solheim (19.02.2011)


#Fugleforing

Hull i foringsautomaten

Har en selvsnekret foringsautomat på hytta. Den tar ca. 20 kg. solsikkefrø - en fordel - siden jeg ikke så ofte er der vinterstid. Jeg har imidlertid opplevd at "noen" har spist eller hakket seg tvers igjennom treverket - ca. 1,5 cm. tykt - og laget et hull stort nok til at f.eks. ekorn og flaggspett kan gå gjennom. Og det er nettopp en av disse - evt. begge - jeg mistenker står bak. Jeg synes det er vanskelig å se av strukturen om det har blitt spist eller hakket. Hvem tror du det er? Kan det også tenkes andre mulige skyldige enn de 2 nevnte?

N.N (18.02.2011)

Svar:

Her er ikke noe bilde, så jeg kan ikke si hvilken art som kan ha laget hull. Men de to du nevner er nok de mest aktuelle artene.

Roar Solheim (18.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann, jeg er en veldig stor fan av fuglevennen.no :) Jeg observerte i dag ca rundt kl 14 en fugl jeg tror var en spruvehauk... Er det vanlig med spurvehauk i Haugesund, Rogaland ? Beklager at bildet ikke er så veldig zoomet inn.. Takker for svar!

L.L. (18.02.2011)

Svar:

Ja, dette er en ungfugl spurvehauk (klekket i 2010), trolig en hann. Spurvehasuken er den vanligste rovfuglen som jakter rundt våre bosteder, på småfugl ved forplasser, i hager og parker.

Roar Solheim (18.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Prøver på nytt

Bilde vedlagt spørsmålet

I.L. (17.02.2011)

Svar:

Trolig en krysning mellom en stokkand og en tamandvariant. Kan også være en rømt tamand, som er en avart av stokkand.

Roar Solheim (17.02.2011)


#Diverse

Ang. lundefugl

Viser til spørsmålet om lundefugl som slippes om dagen. Ungene som flyr ut om natten blir ofte villedet av kunstig lys fra tettsteder, og roter seg inn i bebyggelsen der de er utsatt for angrep fra katter, mennesker o.l. Det er ikke ideelt å slippe dem om dagen, men da slipper de forvirring fra menneskeskapt lys. Endel tropiske skilpaddeunger har det samme problemet.

B. (16.02.2011)

Svar:

Dette vil da si at denne slippstrategien er noe folk bruker nær bosetting. Følgelig burde det ikke vfære nødvendig dersom fuglene slippes vekk fra folk og lys.

Roar Solheim (17.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Grankorsnebb eller konglebit?

E. (17.02.2011)

Svar:

Grankorsnebb. Hos konglebiten stikker ikke overnebbet ned i bue som hos denne fuglen.

Roar Solheim (17.02.2011)


#Diverse

Hva er dette ?

Prøver og sende et bilde på nytt , da jeg ikke har fått noe svar enda.
Lurer på hvilken sort and dette er, så den ved Nedre Leirfoss sammen en god del Stokkender, venter spent på svar.

I.L. (17.02.2011)

Svar:

Ikke noe bilde med her, dessverre.....

Roar Solheim (17.02.2011)

««første 43 223 - 43 230 av 50 284 siste»»