Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 163 til 43 170 av totalt 50 296 spørsmål «forrige neste»
Grå- eller brunsisik?
Hei. Jeg har hatt besøk av disse gjestene på foringen i det siste. Er det gråsisik eller brunsisik? På forhånd takk for svar.
N.N (30.01.2011)
Svar:
Vanskelig å si, de opererer i blandingsflokker og ofte er det all slags glidende overganger hva farger angår. Brunsiskik er litt mindre og brunere i fargen enn vår gråsisik, men det snakkes om å slutte å skille disse da det tross alt er samme art. På bildet kan den fremste fuglen være en brunsisik. Derimot kan du være obs på om du ser et elle annet lyst individ blant fuglene, det kan være en polarsisik som kommer fra nordområdene og regnes som egen art.
Se bilder, kart og les mer om gråsisik her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12074&vis=Morten Ree (02.03.2011)
Plutselig var de borte
Jeg har foret med solsikke og villfuglfrø i hele vinter og hatt masse fugler på besøk.De åt nesten en kilo om dagen. Nå er det tomt for villfuglfrø i butikkene og jeg har blandet sammen lettkokte havregryn (slike du får kjøpt i butikken) og solsikkefrø. Etter det har jeg nesten ikke hatt besøk. Er det havregryn de ikke liker?
S.A.H. (09.02.2011)
Svar:
Det er nok ikke noe galt med maten. Fuglene kan plutselig streife avgårde i store flokker spesielt ved værskifte. Når det blir mildere vær oppsøker de også de naturlige matkilder i skogene.
Morten Ree (02.03.2011)
Pilfink og Gråspurv
Er det noe jeg kan gjøre for å få Pilfink og Gråspurv på Matstasjonen min ? (Ilhaugen, Buvika)
Jeg vil forsøke med lokkelyder, men er det noe de liker godt ?
Har ikke sett noen av artene her før. Kan ikke huske det ihvertfall.
Slik var det med Gulspurv også, men det endret jeg på med litt lokkelyder. Nå er det plutselig mye Gulspurv her.
M.K.D. (10.02.2011)
Svar:
Alle de tre artene du nevner liker å få servert maten på bakken og er spesielt glad i havre, havregryn og evt. kornblanding. Å spille litt lyd vil nok hjelpe. Men fuglene er i nærområdene og vil nok etter hvert finne din foringsplass uansett.
Morten Ree (02.03.2011)
Hegre
Når begynner hegren og legge egg??
Hvor lengre ruger en hegre? Hvor lenge tar det før ungen er flygedyktig :)?
H.P. (14.02.2011)
Svar:
Gråhegren hekker kolonivis i store trær eller fjellvegger hvor den bygger store kvistreir. Den legger 4-5 egg, oftest i april. Den ruger i ca. 25 dager og ungene er flyvedyktige etter ca. 50 dager.
Les mer om gråhegre her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3288&vis=Morten Ree (02.03.2011)
Merkelig and i akerselva
De siste par årene har en and med et merkelig utseende vært relativt bofast i akerselva ved Bjølsen. Anda ligner mest på en krysning mellom en and og en gås. Den har en mer oppreist gange enn vanlige ender, og har mer hvitt i fjærdrakten enn de andre endene i området. Danner ender og gjess levedyktige krysninger, og har noen en idé om hva slags fugl dette kan være?
E.N. (15.02.2011)
Svar:
Sannsynligvis er dette en moskusand, en rømt oppdrettsfugl. Se her: http://www.safari.til1000.net/ender/moskus.htm
Morten Ree (02.03.2011)
Studentmix.
HEi. I går var jeg på Mega og kjøøpte noen poser med "studentmix" som jeg delte og hakka opp slik at det ble bedre for slike som svartmeisen å eta. Da vart det mange svartmeiser på en gang og de ble så glade. Kom flygende med en gang.Nøtteposen med mix inneholder nøttekjerner og mjuk frukt slik som rosiner og det er jo dyrt å kjøpe, men jeg hamstra. Det er jeg glad for.
R.B.B. (11.02.2011)
Svar:
Nøtteblanding er god fuglemat. Spesielt for svartmeis som normalt ikke klarer å åpne solsikkekjerner og derfor må finne noe annet.
Morten Ree (02.03.2011)
Svarttrost
Hadde akkurat nå besøk på terrassen av en svarttrost. Den spiste smuler fra meiseboller, og sov litt innimellom; den blåste seg opp litt, sank litt ned i beina og lukket øynene. Kan den allerede ha trekket hit? Har aldri observert svarttrost her (ved Fiskumvannet, Buskerud)på disse tider av året før, ihvertfall ikke på foringsplass for småfugl. Regner nok med at det er (en overvintrende?) eldre hann,den hadde sterkt gult nebb. Litt for tidlig for trekkfugl, vel? Hyggelig besøk uansett!
B. (01.03.2011)
Svar:
Det er litt tidlig for trekkende svarttrost, men mange av dem overvintrer i Norge. For det meste gjelder dette hannene. Litt rart at dere ikke har hatt den på besøk på foringsplassen tidligere. Under NOFs hagefugletelling siste helga i januar ble det registrert 6 291 individer på 39 % av antall foringsplasser som deltok.
Her er resultatene fra Hagefugltellingen:
http://www.fuglevennen.no/data/ut/land/natur/ln9/?c=hagefugl&periode=2011-01-22/2011-02-06&side=arterMorten Ree (02.03.2011)
Hva slags fugl?
Dette er noen fugler som slo seg ned på en terasse i Sarpsborg i Østfold. Eiendomnmen lå rett ved Glomma. Jeg ser jo at det er vadefugler, men hva slag? Jeg har sett etter i alle slags fuglebøker, og på Internett, men kan ikke finne ut hva slag det kan være. Jeg har også vist bildene til mange jeg kjenner, men ingen vet hva slag det er. Jeg lurer på om det er mulig for dere å finne ut av det.
Jeg kan ikke se at bildene er lagt ut. men jeg håper at de er synlige for dere.
Med hilsen Gerd Odberg
Med vennlig hilsen Gerd Odberg
G.O. (11.02.2011)
Svar:
Dette er moskusand, en rømt fangeskapsfugl fra ett eller annet oppdrett langs Glomma. De har svært varierende draktfarger ut fra avl og krysning, fra helt hvit til sorte individ. Se denne linken: http://www.safari.til1000.net/ender/moskus.htm
Morten Ree (02.03.2011)