Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 663 til 42 670 av totalt 49 892 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Et spm til.

Bilde vedlagt spørsmålet

Mange takk for raskt svar og en veldig fin og interessant tjeneste. Har et langdistansebilde til som viser noen ender som dupper i vannet utenfor Herdla. Mulig å identifisere art her?

M. (24.03.2011)

Svar:

De mørkeste endene med oransjegult nebb er sjøorre hanner, i tillegg er det kvinand hunner på bildet.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Går det an å se hvilken type fugl dette er? Litt uklart pga lang avstand.

M. (24.03.2011)

Svar:

Ja, dette er en gråtrost.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

Byfugler med spesiell lyd

Her om dagen hørte jeg en fuglelyd jeg ikke har hørt før. Lyden kan beskrives som en slags ringelyd som fra en gammeldags mobiltelefon; "Drrrrrr!" med litt grovt tilsnitt.

Fuglen, som jeg også fikk øye på etterhvert, var grå på brystet og svart ellers, så vidt jeg kunne se. Er dette en vanlig kråke, som man ofte ser i bystrøk, eller er det en annen? Har de forskjellige lyder alt etter situasjon?

Ble litt nysjerrig, ettersom den laget en litt uvanlig lyd og ikke "kra" slik som kråker/skjærer.

K.A.G. (20.02.2011)

Svar:

Kanskje du har hørt en kornkråke - den har et mer klangfullt kra-rop enn vanlig kråke.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

fugl som hekker i åker

hei, jeg er filmskaper og har skrevet en scene hvor noen barn går i en kornåker og finner egg og fuglereder. Jeg husker noe sånt fra min barndom, men minner er jo ikke alltid til å stole på. Vi er nødt til å filme denne scenen i august, september og da hekker vel ikke fugler?
Jeg har sett at det finnes fugler som hekker i åpne landskap og skulle ønske noen av dem hekket seint på året.
Noen tips?

S.J. (21.03.2011)

Svar:

Nei, her må du trolig improvisere. I kornåker kan du kanskje finne reir av åkerrikse, rapphøne (nesten ikke i Norge lenger) eller fasaner. Fasan er det beste forslaget - her kan du få tak i både egg og tamme fugler fra oppdrettere, og kanskje arrangere scenen selv om det er utenfor hekketid.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Hei, jeg lurer på hvorfor det som regel bare er ett enkelt okular på teleskopene fuglekikkere bruker. Blir ikke dybde og avstandsbedømmelsen dårligere enn ved bruk av kikkert?

N.N (21.03.2011)

Svar:

Trolig fordi det er mye dyrere å lage dobbeltokular på teleskop. Kanskje har det heller ikke noen betydning å ha stereoskopisk virkning ved så stor forstørrelse. Dette vet jeg ikke godt nojk, fordi jeg selv ikke har stereoskopisk syn (!). Jeg vet at Zeiss lagde noen store slike "dobbeltkikkerter/teleskoper" på 1940-tallet, og noen av dem har vært brukt på fuglestasjoner.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

Hvordan telle en hettemåkekoloni.

Etter å ha lest artikkelen om hettemåka i Vår fuglefauna, der det kommer fram at det er vanskelig å fastlå eksakt hvor stor en koloni er, fikk jeg en idé. Jeg vet ikke hvor gjennomførbart det er, eller om det vil medføre større grad av nøyaktighet, men her er idéen like fullt: ved å filme/ta bilde av kolonien om natten med infrarødt kamera vil man kunne telle antall hekkende par når de ligger på reiret. Dersom bildene må tas fra luften/høyden, kan man bruke et elektrisk, stillegående modellfly med påmontert kamera.

N.N (21.03.2011)

Svar:

Ja, dette kunne kanskje være en ide. Den kan videreformidles til bl. a. sjøfuglforskere, kanskje de har vurdert metoden. Man kan også fotografere fuglene på reir om dagen, fra et fly litt oppe i lufta - det vil kunne gi samme resultat.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Økologi og atferd

Ugler

hei Lever ugler i flokk eller alene?

N.N (24.03.2011)

Svar:

Ugler lever alene, eller i par. Bare mens ungene fores opp etter at de har forlatt reiret, kan de være som en liten familie, løst samlet på ett sted. Men dette varer bare noen få uker, før ungene må finne seg egne leveområder.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette for slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har plutselig dukket opp en stor fugl her hos oss. den er svørt "tam". Vi kan ikke helt se hva dette er for noe.

K.L. (24.03.2011)

Svar:

Dette er en tiur (hannfugl av storfugl), en ung hann som er høyst 1 1/2 år gammel. Av og til kan de være lite sky og opptre nær folk. I leiktiden kan noen tiurer bli såkalt spillegale, og angripe mennesker som kommer nær dem, for å sloss med dem som om de var en annen tiur.

Roar Solheim (24.03.2011)

««første 42 663 - 42 670 av 49 892 siste»»