Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 759 til 42 766 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
Skjærereir
I et tre i bakgåreden bor et velkomment sjærepar. Nå bygger dere avkom reir et sted de absolutt ikke kan være. Finnes det en annen måte enn å rive byggverket deres?
N.N (03.04.2011)
Svar:
Ingen gode, sikre metoder. Det er faktisk ulovlig å rive ned reir nå i hekkesesongen. Hvis en utstoppet ugle eller lignende blir satt ut nær skjærene med jevne mellomrom, så kanskje dette kan hjelpe, men det er bare litt gjetning.
Roar Solheim (03.04.2011)
Fuglemat
Er helhavregryn brukbart som mat på fuglebrettet
A.M. (02.04.2011)
Svar:
Trolig OK, vanligvis brukes lettkokte, hele havregryn.
Roar Solheim (03.04.2011)
Vingeklippet og vingestekket
Hei, har lest litt på nettet om vingeklipping og vingestekking. Men trenger faghjelp til å avklare hva er hva. inntrykket mitt er at det surres litt med begrepene.
DETTE FANT JEG: vingestekking er klipping av vingenes håndsvingfjær el. fjerning av vingenes ytre ledd for å hindre fugler i å fly. En fjær som er klippet vil ikke vokse mere. Den vil falle av ved neste myting (hva er det??), og da vil det vokse ut en ny fjær. Må kunne anta, at det å bli berøvet full førlighet, også hos fugler; kan gi en psykisk knekk. Vil gjerne vite så mye som overhodet mulig om dette!! først 1) er det forskjell på vingeklippe og vngestekke? 2) hva består metodene av, rent fysisk? 3) vokser fingene ut igjen?? 4) finnes det noe god og pålitelig faglitteratur om dette emnet?
E.M. (02.04.2011)
Svar:
Vet ikke om begrepene brukes om hverandre, men i alle fall så betyr vingestekking at håndleddet med de ytre fjærene er fjernet på fuglene fra de er kyllinger. Hvis dette gjøres på en side, vil fuglen aldri kunne fly mer (den mangler da håndledd og håndsvingfjær på en vinge). Dette ser en ofte på parkender. Hvis bare håndsvingfjærene klippes av, vil det vokse ut nye når de gamle fjærstumpene felles (mytes). Det betyr at fuglenes håndsvingfjær må klippes en gang i året.
Roar Solheim (03.04.2011)
Underlig rikseliknende fugl sett ved spangereid v agder
En liten vade/riksefugl med ganske langt rødt nebb, det rare var et helt snøhvitt bakhode. Hva slags art kan dette være
Ingen bok i G fugleguide lignet, men vannrikse var nærmest
Den jeg så var kanskje noe mindre enn en v rikse
N.N (02.04.2011)
Svar:
Du KAN ha sett en vannrikse som har hatt avvikende fjærdrakt med et felt med hvite, pigmentløse fjær.
Roar Solheim (03.04.2011)
Orrleik i Nordmarka
Hei!
Jeg har siden midten av mars vært flere netter i nordmarka (ved hesteskovannet) for å lytte og lete etter en orrleik. Jeg har hørt både tjoing og buldring men har ikke klart å finne ut hvor spillplassen er. Jeg har også lett etter fjær og møkk på myrene. Jeg begynner å miste motet og håpet å få litt kunnskap om hvor leikene befinner seg. Jeg tenker da på områder som ligger ikke så langt fra tverrsjøen.
Hilsen Trym
T.N.S. (03.04.2011)
Svar:
Jeg er ikke kjent i det området du nevner, og kan derfor dessverre ikke hjelpe. Du må i så fall forsøke å finne lokale folk å spørre. Men det er litt underlig dersom du hører orrebulder ved 5-8 tiden om morgenen nå og utover, og ikke kan lokalisere selve spillplassen. Du må krysspeile, og da bør det gå an å finne spor og fjær der spillet har foregått.
Roar Solheim (03.04.2011)
Hvem har drept hva?
Hei!
Rett utenfor huset, i utkanten av Oslo, fant jeg en haug med fjær og noe jeg tror er en gulpebolle (inneholder fjær).
Jeg lurer på hvilken fugl som er tatt, og om det er mulig å si noe utifra gulpebollens form og størrelse hvilken rovfugl som har tatt den.
Noen av fjærene har en tynn gul kant på framsiden, men det er ikke godt synlig på foto.
J.H. (03.04.2011)
Svar:
Fjærene kommer fra en bokfink hann, men det er ikke mulig å si sikkert hvem som har laget gulpebollen. Størrelsen passer imidlertid godt med en bolle fra spurveugle, så det kan være denne arten.
Roar Solheim (03.04.2011)
Jeg lurer på en ting
Hei. Tror du fuglene liker og spise maten sin på en eng med mange små bjørker?
T. (27.03.2011)
Svar:
Umulig å si - her må du eksperimentere og observere selv.
Roar Solheim (03.04.2011)
Hvilken fugl 2?
N.N (30.03.2011)
Svar:
Gråspurv hunn.
Roar Solheim (03.04.2011)