Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 569 til 42 576 av totalt 49 886 spørsmål


#Diverse

Fugleunger

Hei, jeg har et spørsmål angående fugleunger. For to år siden fant jeg to fugleunger løpende på bakken, men vet ikke sikkert hvilken art det var. Jeg så et reir ca 15m fra bakken i et furutre, jeg hadde ingen mulighet til å legge dem i reiret, og tok dem med hjem. Da jeg viste ungene til morfar sa han at jeg måtte gå tilbake med dem til der jeg fant dem. Jeg gjorde det, men dagen etter fant jeg bare masse fjær på bakken, og den ene lå død. Tenker at den andre sikkert var tatt av katt eller liknende. I fjor leste jeg flere steder at det var ulovlig å holde ville fugler. Så spørsmålet mitt er, er det lov å fóre opp fugleunger om man finner dem på bakken uten mulighet til å legge dem tilbake i reiret, for så å slippe dem ut når de er flygeklare?

Forresten, hvor lang tid ca. bruker stærunger og kjøttmeis/blåmeis på å bli flygeklare fra de er klekket?
Takk for svar!

L.L. (13.04.2011)

Svar:

Hvis du finner fugleunger ute, så er som regel foreldrene i nærheten og venter på at du skal gå vekk. Det er sjelden at de virkelig er forlatt eller har problemer, derfor skal en generellt ikke ta med seg fugleunger hjem. Det krever mye kunnskap og stort arbeid å fore opp fugleunger, derfor er det generelt ikke tillatt å ta til seg ville fugler. Det er imidlertid positivt at folk vil hjelpe skadde fugler, og det er derfor en slags stilltiende aksept for at folk gjør dette. Men for ikke å feilvurdere og ta med fugler hjem som egentlig ikke har problemer, så bør en nok kontakte fuglefolk for å få en riktig vurdering.

Roar Solheim (15.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kjernebiter.

Hei.
Jeg bor i Rendalen og hadde i dag besøk av en kjernebiter, den har aldri vært her før.
Mvh Kari Fiskvik.

N.N (14.04.2011)

Svar:

Kjernebiteren ser ut til å øke i utbredelse over hele Sør-Norge. Artig med meldinger også fra Rendalen.

Roar Solheim (15.04.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasse på verandaen

Hei
Idag merket vi at noen fugler har tatt i bruk "pynte-fuglekassen" vi har på verandaen. De fløy inn med nebbet fullt av kvister og gress.
Hva bør vi gjøre? Fjerne den? med tanke på at vi snart kommer til å sitte ute veldig mye så er dette ugunstig for begge parter.
Fuglen er av den vanlige sorten. Liten med gult bryst.

S. (15.04.2011)

Svar:

Det høres ut som at en meis (blåmeis eller kjøttmeis) bygger i kassen. Men hvis meisen aksepterer at dere er der, så ville jeg bare latt dem hekke i kassa.

Roar Solheim (15.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulirisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg har ikke for lenge siden gått i innkjøp av speilreflekskamera og siden blitt på ivrig fuglefotografering.

En av mine første bilder var av en gul liten fugl. Fuglen hadde også et karakteristisk finkenebb. Ettersom jeg ikke kunne se at dette ikke lignet på verken grønnsisik eller grønnfink identifiserte jeg som en gulirisk.

Men i dag oppdaget jeg at gulirisken ikke er noe vanlig fenomen her til lands og kun er observert i Bærum 2010.

Så hva er det egentlig snakk om?

E. (15.04.2011)

Svar:

Dette er en flott gulspurv hann. Gulirisk er veldig uvanlig i Norge, og som regel observeres bare enkeltindivider.

Roar Solheim (15.04.2011)


#Trekkfugler

Gåsetrekk

Så flere store gåsetrekk over Ringerike i dag.Hvor langt ca. flyr gjessene i ett strekk før de går inn for landing
for å hvile/ spise på vei til sine hekkeområder.

B.H. (15.04.2011)

Svar:

De lander nok i Nord-Trøndelag eller langs Nordlandskysten for å beite. Også på Bjørnøya raster det kortnebbgjess på våren under trekket til Svalbard.

Roar Solheim (15.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er det?

N.N (15.04.2011)

Svar:

Dette er en kjernebiter.

Roar Solheim (15.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Glente

Til min store overraskelse oppdaget min kone og jeg en stor rovfugl som kretset over gården vår i Kvisla Hol kommune Buskerud i dag.Jeg så at det hverken var kongørn eller fjellvåk, gikk derfor inn på nett for å finne ut hvilken fugl det var, og oppdaget da til min store ovverraskelse at det var en Glente. Også flere andre fugleintr. så fuglen.
Ut fra litteraturen så er dette en sjelden fugl her til lands, og ut fra kart finnes den i sør-sverige og Danmark, ellers vanlig i sør-europa. Har dere fått melding fra andre som kan ha observert samme fugl i det siste.

H.L. (14.04.2011)

Svar:

Ja, glente ble visstnok også sett i Østfold i går.

Roar Solheim (15.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

gåsetrekk

Vi så minst ni store gåsetrekk over, Skøyen /Smestad (Oslo) i går. Dro i retning øst,nordøst. Hva slags gjess? Hilsen ingun

I.B. (11.04.2011)

Svar:

Høyst sannsynlig var dette kortnebbgjess, det er de som trekker over Norge mot Svalbard nå.

Roar Solheim (14.04.2011)

««første 42 569 - 42 576 av 49 886 siste»»