Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 273 til 49 280 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarv

Hei! Eg veit at phalacrocorax er samansett av gresk φαλακρός ”skalla” og latin corax ”ramn”, men kva referer dette slektsnamnet til? Finst der ein skalla underart av phalacrocorax?

Å. (25.07.2006)

Svar:

Til å svare på dette spørsmålet har vi fått god hjelp av Per Ole Syvertsen som sitter i Norsk Navnekomitè for fugl, og han sier følgende om latin-navnet til skarven: Når det gjelder spørsmålet om hvorfor skarvene har fått et slektsnavn som skulle antyde at fuglene er skallet tror jeg det henger sammen med farger og ikke mangel på fjær. Voksne storskarver (typearten for slekta) har et varierende antall hvite fjær på issen og i nakken i hekketida, som regel flere hos gamle fugler enn hos yngre. Det er sannsynligvis denne illusjonen av skallethet som ligger til grunn for assosiasjonen. Vi finner en lignende situasjon blant alkefuglene, idet Synthliboramphus antiquus, på norsk nordstarik, i vitenskapelig og engelsk nomenklatur er navnsatt ut fra en tilsvarende karakter. Jobling forklarer antiquus slik: "L. antiquus, ancient; ref. the white-streaked collar and neck of the Ancient Murrelet Synthliboramphus, imparting an 'old' look."

Tore Reinsborg (20.09.2006)


#Økologi og atferd

Ender i andedammer

Hei. Endene som oppholder seg i andedammer om sommeren, er ikke der om vinteren. Hvor er de da? Og hvor høyt og hvor flyvedyktige er disse endene?

L. (12.07.2006)

Svar:

Hei!
Det at endene ikke er i andedammen om vinteren kommer antagelig av at de ikke finner nok mat der og/eller at dammen blir islagt. Av ville fugler er det som oftest stokkender som oppholder seg i slike dammer, og om vinteren vil de trekke til fjæreområdene ved sjøen hvor de finner næring. Det drives også oppdrett av tamender som kan finnes i slike andedammer, og de blir ofte holdt innendørs om vinteren. Ville voksne ender vil være fullt flyvedyktige, men blant tamendene/tamgjessene kan det være ymse.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


#Diverse

Fugl sett i Albir og Altea i Spania

Lokal person kalte fuglen for en mrodineb.
Hva er så en mrodineb?

F.A.J. (13.07.2006)

Svar:

Hei!
Det er nok ingen fugl som heter mrodineb, men ved å skrive mrodineb baklengs får vi benidorm som er et sted i Spania. Kan det være en sammenheng her på en eller annen måte... Merkelig sak ihvertfall.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mountain Bird

I sommer fikk vi en glassfugl i gave fra vår sønns svigerforeldre i Finland. I et hefte med bilde av denne og andre fugler står det bare Mountain Bird/Kelokuukkeli. Iflg. tegningen av fuglen har den en tett, fyldig kropp, lys brun, kort stjert, kort, kraftig nebb. Hva kan det norske navnet være på denne fuglen? Glassutgaven produseres av iittala, mens glasskunstneren er Oiva Toikka.
På forhånd takk for svar.

Mvh Ole Jørgen Mjøsund

N.N (19.09.2006)

Svar:

Hei!
Det er ingen konkret fugleart som på engelsk kalles "Mountain Bird" eller "Mountain-Bird". Dette har Per Ole Syvertsen i "Norsk Navnekomitè for fugl" sjekket i boka "World bird species checklist: with alternative English and scientific names" (M.G. Wells 1998). Forfatteren av denne har gått gjennom svært mye av den (engelskspråklige?) ornitologiske litteraturen for de siste ca. 30 år og laget en global oppstilling over hvilke engelske og vitenskapelige navn som er benyttet på fugler. Og i denne mangler altså begge variantene av navnet. Vi tror m.a.o. det er all grunn til å anta at dette må være et kunstnerisk produkt.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


#Fuglekasser

spettmeis!

hei! jeg har veldig lyst til at en spettmeis skal hekke i en av fuglekassene mine, men det har ikke hekket noen der ennå(jeg vet at fuglekassene har passe hullbredde for en spettmeis, og at det er noen spettmeiser i skauen det de henger). jeg har også hengt de opp etter riktig høyde. men hva kan jeg gjøre for noe mer for at de skal hekke der?? det har bare hekket blåmeiser og kjøttmeiser i dem..

M. (13.07.2006)

Svar:

Hei!
Spettmeisa vil nok foretrekke gamle spettehull hvis slike finnes, så dens bruk av fuglekasser er ikke så vanlig som f.eks. hos kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper. Du får imidlertid være tålmodig, så kan det hende at de tar en av dine kasser i bruk. Det kan også være lurt å skifte plasseringen av kassene, og et tips kan være å henge opp kasser hvor det er lite naturlige hulrom (f.eks. gamle spettehull) og hvor du vet at spettmeisa finnes.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


#Økologi og atferd

Hvor lenge er den lengeste tiden en måkemor må ruge på eggene?

Vi har et måkepar som har reir like ved oss,men hun har ligget på reiret i over en måned.Det er enda ikke kommet ut noen unger,er det da noe som er galt? er det ikke forsent på året for å få flyvedyktige unger til de skal dra sydover??

N.N (15.07.2006)

Svar:

Hei!
Rugetiden til fiskemåke er 24-29 (30) døgn, altså nesten en måned. Måkene kan også være i reiret før eggene kommer, da for å forme reirskål. Likeledes kan det gå 2 døgn før ungene forlater reiret etter klekking. Den totale tida måkene har i reiret kan da bli over en måned. Hvis det f.eks har kommet fuktighet i reiret, kan dette forlenge utviklingstiden på eggene. Det er ikke uvanlig at fiskemåker kan ha egg i reir i starten av juli, da en del par kan være forsinket i forhold til resten.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


#Økologi og atferd

Hvordan får man vekk skjærer som bråker?

Hei, jeg får ikke sove pga alt bråket fra skjærene rett utenfor soveromsvinduet. Har du noen tips om hvordan man skal få dem vekk? Eller skremme dem så dem ikke kommer rundt husene. Ellers kan jeg jo alltids skyte dem.

L. (17.07.2006)

Svar:

Hei!
Av og til kan skjærene være bråkete, men trolig vil dette bråket avta eller forsvinne temmelig raskt. I og med at skjærekullene ennå er samlet på denne tida, vil interaksjoner mellom individene kunne føre til en del bråk. Vi vil råde deg til å være tålmodig en stund, så vil antagelig bråket opphøre.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


#Økologi og atferd

Kullstørelse

Hvor mange egg legger duene vanligvis. Gjelder vanlige byduer.

N.N (21.07.2006)

Svar:

Hei!
Byduene legger normalt 2 egg i hvert kull.

Tore Reinsborg (20.09.2006)

««første 49 273 - 49 280 av 50 005 siste»»