Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 530 til 49 537 av totalt 50 288 spørsmål


#Fuglekasser

Fuglekasse

Er det lov å henge opp fuglekasser i et naturreservat????

S. (23.09.2006)

Svar:

Hei!
For naturreservatene er det utarbeidet verneforskrifter som de skal forvaltes etter. I disse verneforskriftene står det sjelden eller aldri noe om fuglekasser. Ofte står sitat "Det må ikke iverksettes tiltak som kan endre naturmiljøet, som f.eks. oppføring av bygninger, anlegg og faste innretninger" sitat slutt, i disse. Hvis det skal settes opp et mange fuglekasser i regi av en lokal fugleforening/prosjekt, kan virksomheten komme i konflikt med verneforskriften. Dette fordi organisert bruk av naturreservatene ofte er forbudt. Forvaltningsmyndigheten for naturreservatene er enten kommunen eller Fylkesmannen, og en av disse kan du kontakte for å vite mer.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

Duer

Er det en spesiell lyd duer ikke liker?

P. (22.09.2006)

Svar:

Hei!
Mange fugler kan bli skremt av diverse lyder (f.eks. skarpe smell, hyling), men hva duene ikke liker av lyd, utover generelle betraktninger, er vanskelig å svare på.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

Due har rede på balkongen

På balkongen vår har en due laget rede og lagt egg. Hvor lang tid tar eggklekkingen og tiden frem til dueungen er flyveferdig. Er det noe fare for spredning av lus e.l? Bør vi fjerne den?

I.A.H. (13.06.2006)

Svar:

Hei!
Klekkingen av eggene kan ta bare noen minutter. Eggene, som regel 2 i tallet, legges med 48-timers mellomrom og det siste vil følgelig klekke to dager senere enn det første. Det tar 35-37 dager fra klekking til ungene flyr ut. Det kan komme lopper og insekter i fuglereir, men disse vil normalt sett ikke plage oss mennesker. Man bør imidlertid vaske hendene etter å ha vært i berøring med alle typer fugl og dens reir.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Økologi og atferd

fossekallen

-er hunn-fossekallen og hann-fossekallen helt identisk?
-hva er kjennetegnet til fossekallen?
-hvilken del av Norge oppholder fossekallen seg i?
-holder fossekallen seg bare i Norge eller er den i andre land også?

N.N (13.06.2006)

Svar:

Hei!
Kjønnene hos fossekallen er like både av utseende og størrelse. Kjennetegnene til fossekallen er at den er omtrent på størrelse med en stær, brunsvart til sotsvart drakt med hvitt smekkeparti. Den lever nesten utelukkende ved rennende vann, og hekker helst nær fosser eller stryk med eksponerte steiner egnet som sitteplasser. Den er utbredt i hele Norge og finnes også i det øvrige Europa, samt NV-Afrika, Lilleasia, Midtøsten og sentral-Asia østover til Kina og SØ-Sibir. Den er imidlertid langt mer fåtallig i deler av Europa som er flatt og dermed har mindre med fosser og stryk. Fossekallen er forøvrig kåret til Norges nasjonalfugl.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Økologi og atferd

Måkeunge

Hei! Har funnet en liten måkeunge, som hadde falt ut av retet. Prøvde å legge den tilbake, men den var på full fart utenfor kanten igjen. To andre unger hadde knekt nakken i fallet ned i asfalten. Den er liten og brunprikkete, ca 8-10 dager. Lurer på hva jeg kan fore den med, nå. Har gitt den litt kattungemat med fisk i som jeg har tynnet ut med vann og gitt den med en sprøyte.

J.R. (14.06.2006)

Svar:

Hei!
Hvis man finner små måkeunger som går på bakken og ikke er i reir, så er det helt naturlig. Dette fordi måkeungene forlater reiret ofte bare et døgn etter klekking. Foreldrene vil ikke være langt unna, og det beste vil være å la den være i fred, da foreldrene vil ta seg av den.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Trekkfugler

Vipe

Har drevet observasjoner på vipe i mange år. Den ankommer Vefsn landbruksskole ca 5. - 15. april hvert år. Vanligvis i store mengder. I år kom det ikke et eneste eksemlar. Hverken her eller andre steder i kommunen. (Vefsn kommune i Nordland)Har sett et par hittil i sommer. Er dette spesielt for Vefsn området eller er det et generelt trekk i hele landet. Finnes det noen forklaring, værforhold osv.

O.V. (15.06.2006)

Svar:

Hei!
Vipa har hatt en negativ utvikling i hekkepopulasjonene en rekke steder i Europa siden 1990, særlig i Storbritannia, Nederland og Russland, men også i Norge. Det vil følgelig ikke være overraskende hvis det hekker færre par vipe lokalt i Vefsn enn før. Store mengder vipe i området 5.-15. april tyder på at en del viper bruker området som rasteplass i forbindelse med trekket. Det at det ikke dukket opp viper i år i dette tidsrommet, kan være et utslag av værforhold, snøsmelting på hekkelokalitetene m.m.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Økologi og atferd

gråmåken

hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet sitt?

H. (15.06.2006)

Svar:

Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Økologi og atferd

knoklene til fuglene

hei,jeg har ett spørsmål til!Jeg lurte på hva som er spesiellt med fuglenes knokler?

H. (15.06.2006)

Svar:

Hei!
Det som er spesielt med knoklene til fugler i forhold til f.eks. pattedyr, er at de veier mindre i forhold til den totale kroppsmassen. Mange fugleknokler er hule rør til forskjell fra pattedyrenes som er mer eller mindre massive. Dette er tilpasninger i forhold til å redusere vekta, som igjen letter flygeevnen.

Tore Reinsborg (22.09.2006)

««første 49 530 - 49 537 av 50 288 siste»»