Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 201 til 42 208 av totalt 49 926 spørsmål «forrige neste»
Fugleegg
Hei!
Kom over et bittelite reir, i vannkanten av en elv.
Kan du fortelle meg hva slags fugleegg det er ?
K.L. (03.07.2011)
Svar:
Litt vanskelig å si, men det kan være linerle.
Morten Ree (06.07.2011)
Moskusand
Er det noe negativt ved avføringen fra Moskusanden som går å beiter på Brunsneilen (iberiasneilen)Kan det medføre noen spredning av egg eller noe som gavner sneilen?
B.M.H. (03.07.2011)
Svar:
Møkka gjør ingenting galt. Moskusand og til dels stokkand er vel de eneste som faktisk spiser denne iberiasneglen.
Morten Ree (06.07.2011)
Skjor hakker ihel kyllinger
Har høns gående mye fritt i hagen. Nå om våren/sommeren supplerer jeg flokken med noen kyllinger. I år har vi hatt et stort problem med at kyllingene som går i innhegning blir hakket i hel av skjor. Har prøvd å tette alle "smutthull" i innhegningen, men de finner alltid en vei inn. Det virker som de operer i flokk og bare vi åpner ytterdøren flyr de igjen. De har nå tatt alt for mange kyllinger og det ser helt håpløst ut. Kyllingene er blitt ganske store og det er en gåte for meg at skjoren "vinner" denne kampen gang på gang. Er nå oppgitt og er på jakt etter en måte å få skjoren til å mislike hønsegården sånn at denne masakren kan ta slutt. Finnes det noe de skyr unna?
R.K. (03.07.2011)
Svar:
Ut fra naturens ståsted så blir hønsefugler hardt predatert. Det er derfor de får store kull. Det er viktig å lage gode skjuleplasser i innhegningen og selvsagt å prøve å tette gjerdet. Jeg vet ikke om du har en hane i flokken, de vil varsle tidlig om farene og samtidig passe på flokken. En montering av en høytaler og jevnlig spill av hønsehauklyd ville nok gjort skjærene mer forsiktige.
Morten Ree (06.07.2011)
Fuglekasse
hei
jeg fant i går noen planker med en skrå side, da tenkte jeg at jeg kunne bruke de til fuglekasse med skråtak.
Men jeg lurer bare på hvor lang den minste siden(den som hullet skal sitte i)kan være? holder det at den er ca. 10-15 cm.
Eller er det for lite, så det er ikke sikkert noen vil flytte inn.
Også lurte jeg på hvor stort et reirhull av dvergspetten er.
lengde bredde og høyde
TAKK
K. (04.07.2011)
Svar:
Standard meisekasse er anbefalt å ha frontside på ca. 25 cm, med ca. 16 cm opp til flygehullet. Du kan kompensere med å ta veldig liten avstand fra tak til flygehull. Ved så lav kasse er det ektra viktig at du tømmer den etter hver hekkesesong. Det er to arter som foretrekker slike lave kasser, det er rødstjert og grå-fluesnapper. Førstnevnte vil ha en diameter på ca. 5 cm i flygehullet mens grå-fluesnapperen gjerne vil har hel åpning på siste 1/3 av kassen.
Dvergspettens reirhull er sirkelrundt, men litt høyere (fra 33 til 40 mm) enn bredt (28 til 37 mm). Hullet er mellom 21 og 28 cm dypt og har en innvendig diameter på 7 til 10,5 cm. Høyden opp på trestammen varierer fra 1 til 7 m.Morten Ree (06.07.2011)
Spørsmål:
Hvilke hakkespetter driver med reirplyndring av fuglekasser?
N.N (04.07.2011)
Svar:
Det er kun flaggspetten som plyndrer reir. Den er også spesiell ved at den spiser mye konglefrø.
Ellers lever spettene av spesielt maur og mauregg, larver, insekter, snegler og litt bær.Morten Ree (06.07.2011)
Hvilken and?
Hei
I den siste tiden har det vært ett par ender på akerselva nede ved Vaterland som jeg lurer veldig på hva er. Det nærmeste jeg kommer utfra bilder er Bergand men det stemmer ikke helt med fargene. Den har en ganske lik kropp som berganden men har ett mye lysere brunt hode (ikke rødlig som taffelanden) og er hvit på hele brystet og ikke bare på magen.
Jeg går ut fra at de er dykkerender siden de er veldig aktive på dykkingen og blir mye lengre under vann enn stokkendene. De er og betydelig mindre i størrelse enn stokkendene.
Jeg har sett gjennom de bildene jeg har funnet av norske ender på wikipedia men finner ingen som er helt lik så nå har jeg blitt veldig nysgjerrig.
Beklage at jeg ikke har bilde men det fungerer dårlig med mobilkamera.
T.H. (04.07.2011)
Svar:
Alle ender skifter drakt på sensommeren og får en periode en såkalt eklipsedrakt. Derfor tror jeg det er kvinand hanner som du ser, som i sin eklipsedrakt kan få en viss likhet med hunnens brune hode.
Morten Ree (06.07.2011)
spurv unge!!
Hei vi har funnet en liten spurveunge (med fjær) under verandaen vår, den er skadet, moren og faren ser ut til og lete etter den men dem finner den ikke. hva gjør vi? skal vi ta dne inn for og pleie såre på vingen?
N.N (04.07.2011)
Svar:
Det beste er om dere klarer å sette den i en busk slik at foreldrene får mate den. Men det er også mulig å gi den litt pleie og mat for så å slippe den etter en tid. Hvis vingen er brukket så er det dessverre ikke noe håp for fuglen til å klare seg i det fri, og en avliving er det mest humane man kan gjøre.
Morten Ree (06.07.2011)
Spurvunge/pilfink
Hei. Fant en ganske nyklekt fugl på verandaen i går kveld. Rede er oppunder taket i 2. etg. så jeg kan ikke få den tilbake i redet. Fuglen er helt uten dun/fjær. Jeg forer den med litt oppbløtt hundefor blandet med brød og markjordbær. Moser dette å gir med sprøyte (uten nål). Den lever fortsatt, men er det noe vits å fortsette? Bør den avlives?
U. (04.07.2011)
Svar:
Det beste har vært om den kom tilbake i redet, men det kan være mulig å fore den opp, for så å slippe den blant dens artfrender når de forlater redet. Spurvene forer sine unger med insekter og frø.
Morten Ree (06.07.2011)