Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 201 til 49 208 av totalt 49 973 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Om påfugl

Her på Torvastad på Karmøy har det i flere dager
gått en påfugl i hagen. Om natten sitter den på håndlisten
på verandaen og lager lyder med jevne mellomrom. Hvor i all verden kan den komme fra? Bør man mate den, og i tilfelle, hva skal man gi den? Den virker ganske tam...

S.M. (07.06.2006)

Svar:

Hei!
Påfuglen i hagen din har nok rømt fra fangenskap, og det beste vil være å annonsere funnet i håp om at eieren vil melde seg.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Sykdom og skader

fugleinfulensa

hva kommer det fra.?
kan det smitte andre dyr eller mennesker?
hva slags medesiner burker me til denne sykdomen.?
hva kommer virsuset fra.?

V. (08.06.2006)

Svar:

Hei!
Fugleinfluensa er som ordet sier influensa for fugler. Det finnes mange typer fugleinfluensa, både farlige dødelige og andre mildere typer. Det skal mye til for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Smitten kommer gjennom væske, så man må ha direkte kontakt med infiserte fugler for å få det. Den aggressive fugleinfluensatypen H5N1 ble først bekreftet i SØ-Asia for noen år siden. Det var da de første dødsfall hos mennesker ble oppdaget. De menneskene som har blitt syke eller dødd av H5N1 har alle vært i nær kontakt med fugl. Medisiner (vaksine) mot fugleinfluensa er under utvikling.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

ROVFUGLER OG KATTER

KAN HØNSEHAUK OG HUBRO TA KATTER?

A.E. (08.06.2006)

Svar:

Hei!
Det er påvist at hubro har tatt katt. Hønsehauken er nok i stand til å ta katt (særlig kattunger), men vi har ikke funnet belegg for at den har tatt katt. Uansett vil det nok være ganske tilfeldig at disse artene tar katt, da andre byttedyr nok er en langt viktigere del av spiseseddelen.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

hva spiser andunger?

vi har 5 "gakk gakker" uttafor huset..vi trur at nabo hunden har spist opp mora. å lurte på hva de stakkars små spiser?

C. (08.06.2006)

Svar:

Hei!
Andungene spiser i motsetning til voksenfuglene mye insekter som de snapper i lufta. De finner også insektlarver og diverse frø under vann og i vannskorpa.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

andunger

hva spiser andunger? har et prosjekt om dem..

D. (09.06.2006)

Svar:

Hei!
Andungene spiser i motsetning til voksenfuglene mye insekter som de snapper i lufta. De finner også insektlarver og diverse frø under vann og i vannskorpa.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Fugleforing

Spurv i fangenskap

Vi bor på Mallorca. Her har det vært utrolig mange spurveunger på bakken i det siste. Vi fant bl.a. en i hagen. Den kunne ikke fly, men spiste korn og frø og drakk vann selv fra vår kanin's inngjæring. Vi kunne ikke se noen skader annet enn at den så pjusket ut og at halefjærene kanskje var litt snaue. Den ble trygg på oss etter et par dager, og bodde ute sammen med kaninen for å være trygg fra ville katter. Etter en uke lå den plutselig død. Hvorfor? Dør spurver i fangenskap?

K.H. (11.06.2006)

Svar:

Hei!
Hos spurvefuglene er det svært stor dødelighet på ungene, og av et kull på 7-12 individer er det kanskje bare to som når voksen alder. Hvis fugler ikke får rett type næring i fangenskap kan de lett omkomme.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

Hva heter norges tyngste fugl

Hva heter norges tyngste fugl

N. (11.06.2006)

Svar:

Hei!
De tyngste fuglene som hekker i Norge er svanene, og en knoppsvane i Polen ble hele 22,5 kg.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


Hakkespett lager hull i hytteveggen.

I mai mnd laget en hakkespett et hull midt på langveggen på hytta. Den ligger i Ø. Slidre 830 m.o h.Det er andre gangen dette skjer på ca 8 år. Hva kan gjøres for å unngå dette. Hytta blir gjevnlig beiset med Butinox 510 furu beis, og er i god stand. Takknemlig for snarlig svar.

J.F. (11.06.2006)

Svar:

Hei!
Hvis den hevder territorium vil hakkespetten forsøke å finne plasser med god klang og høy lyd. Å sette opp fuglekasser rundt om på tomten kan lokke hakkespetten til å hakke på dem, da det gir en hul og høy lyd. Når det gjelder størrelsen på kassene anbefales stærkasser (30cm vegger, 15cm bredde, hull 5cm). Man kan også finne et tørrtre (evt. avbarket stamme) og sage ned og plassere i utkanten av eiendommen slik at den kan markere sitt område fra denne. Gjerne slå på en blikkplate på toppen, for å gi økt lydfrekvens.
I Sverige har man funnet ut at spettene skyr blåfarge. Så oppheng av blått fargebånd kan være et forsøk verdt. Dette kan da henges ved de plasser hvor spetten er mest aktiv.
Det er også en mulig løsning å skjære ut en rovfugl/uglesiluett, enten helfigur eller bare et hode, og male på to sterkt gulfargede øyne. Plasseres strategisk til direkte over hullet eller andre plasser på bygningen. Dette vil minne spettene om en ugle eller hauk, og den vil kunne reagere med stor skyhet overfor denne, da disse er av spettenes fiender.
En annen mulighet er å skjære ut en silhuett av en sittende stor hakkespett (svartspett, ca. 50cm) og feste til et hjørne av veggen. Respekten for denne kan da føre til at mindre spetter holder seg borte. Vi har fått tilbakemeldinger på at dette fungerer.

Tore Reinsborg (25.09.2006)

««første 49 201 - 49 208 av 49 973 siste»»