Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 080 til 42 087 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
HEI
Hvem er den største og hvem er den minste i Norge?
TAKK
N.N (21.07.2011)
Svar:
Går uit i fra at du mener fugl: fuglekonge er minst, knoppsvane størst (med hensyn til vekt).
Roar Solheim (22.07.2011)
KASSE TIL VENDEHALS OG RØDSTJERT
HEI
jeg lurer på kassemål til disse to artene og tips om hvor jeg burde henge de o.s.v
N.N (21.07.2011)
Svar:
Begge disse kan nok bruke kasser av stærkassestørrelse; ca 4,5 cm diameters flyvehull, og ca 12 (-15) cm bunntverrmål, høyde 30-35 cm.
Roar Solheim (22.07.2011)
Grønnspett
Dette bildet er fra Maridalen i Oslo. Stemmer det at det er en ung grønnspett?
T. (22.07.2011)
Svar:
Ja, dette er en ung grønnsåett.
Roar Solheim (22.07.2011)
Ravnelyd?
Hei, vi gjekk tur på Vidden i Bergen, der vi såg ravn og høyrde nokre kråkeaktige (bare underlegare) lydar. Men vi høyrde og ein meir langtrukken ulelyd, litt sånn: huuuu, som ein lang plystrelyd, litt hol. Var det og ravnen? Såg ingen andre fuglar, men blei litt overraska over forskjellen mellom den grove lyden og den meir mjuke.
A. (21.07.2011)
Svar:
Denne beskrivelsen er for vasg til at jeg kan si hva det er du har hørt,dessverre, men plystrelyd høres ikke ut til å være noe som kommer fra en ravn.
Roar Solheim (21.07.2011)
Måser og nyslådd høy.
Hvorfor elsker måsene (vi sier måse, og ikke måke her nord) nyslådde jorder? Når traktorene er ute på jordene sine å slår høyet på sommeren, ser jeg at det alltid samler seg masse måser på jordene, og det er som oftest en en egen flokk rundt traktoren mens den klipper. Liker måsene nyslådd høy? Og hvorfor?
H. (21.07.2011)
Svar:
Sannsynligvis er det insektene i høyet de er ute etter. I det høyet blir slått, blir levestedet ødelagt for en rekke insekter, og da er de lette å fange.
Roar Solheim (21.07.2011)
største og minste
hei
hvilken fugl er den største og hvem er den minste?
TAKK
N.N (20.07.2011)
Svar:
Struts er verdens største og tyngste fugl, mens biekolibri er d3en minste.
Roar Solheim (21.07.2011)
Er det mat mangel blant kråker og sjører???
Hei er det mat mangel for odsel fugeler som krøke og skjura?? de har denne sommeren gått løs på mine jorbærplanter noe jeg synes er rart. siden det er masse innsekter 50 m una og masse makk. Har aldri sett eller hørt at kråka sloss om jordbær. Men hvordan blir jeg kvitt disse som ikke skyr noe. Og hvordan kan jeg ha bæra for meg selv.????
N.N (21.07.2011)
Svar:
Jeg kan ikke gi deg noen forklaring på hvorfor kråkefuglene er spesielt ute etter dine jordbær, for dette er ikke vanlig matvalg for disse fuglene. Det eneste sikre som hjelper i slike tilfeller, er at bærene dekkes med nett over, slik at fuglene ikke slipper til.
Roar Solheim (21.07.2011)
Når forlater måsene redet?
Hvor gamle pleier måseungene å være før de forlater redet? Disse her i området (Nardo, Trondheim) er blitt flyvedyktige og er ca. like store som de voksne, og er sånn 50/50 mellom grådrakt og hvit. De kan fly på toppen av en blokk og rundt omkring, og likevel sitter de og piper mens de nikker på hodet og foreldrene forsvarer dem med nebb og klør.
Og én ting til: Det er vel fiskemåsen som i nylige år har trukket inn til byen og så og si overalt? Avisene skriver aldri om hvilken art vi alle opplever, og jeg tenkte at det kanskje kunne være gråmåse, men antar det er fiskemåse. Synes også det er ironisk at de angriper deg om du er 300 m unna ungene (mens de ligger på taket), mens de ikke tør fange en matbit du slenger ut på samme avstand.
P. (21.07.2011)
Svar:
Ja, det er fiskemåkene som har inntatt hustak som hekkeplasser mange steder. Når måkeungene kan fly, har de i praksis forlatt selve reiret, selv om de holder seg i området omkring. De begynner gradvis å lære å finne mat selv, men fortsetter gjerne å tigge mat fra de voksne selv lenge etter at de har lært hva de kan finne på egen hånd. Hvor lenge dette fortsetter vet jeg imidlertid ikke sikkert, men det er trolig slutt innen utgangen av sugust.
Roar Solheim (21.07.2011)