Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 086 til 42 093 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
Er dette trepiplerke?
G. (28.05.2011)
Svar:
Det ser slik ut.
Roar Solheim (23.07.2011)
Hvilken fugl?
Prøver på nytt. Kan du artsbestemme denne fuglen for meg?
G. (12.05.2011)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Roar Solheim (23.07.2011)
hakkespett fugleunge.
fant en stor hakkespett (rød hatt på hode). midt i traffikert vei. Tok den med hjem da det var vaskelig å vite hvor den kom fra. Den har fjær, spiser og virker ikke skadet. Hva er sjansen for at den klarer seg i det fri? og når skal man prøve å sette den ut?
T. (16.06.2011)
Svar:
Spetter er ikke de enkleste fuglene å berge i fangenskap. Siden det er en stund siden dette spørsmålet ble lagt inn, så har du trolig alt funnet ut om fuglen kunne klare seg eller ikke. Fugler som ligger på eller ved veier, har som regel kollidertr med bil. De kan ha indre skader som er usynlige for oss, men som likevel kan være dødelige for fuglen.
Roar Solheim (23.07.2011)
Skånsom lokking?
Etter ikke å ha hatt tilgang til norsk natur og ikke minst norske fugler i over 20 år prøver jeg nå å gjøre meg kjent med hva som finnes i naturen rundt meg. Jeg forsøker å lære meg å skille fuglenes sang og utseende og har stor moro av å klare å fange forskjellige arter med kameraet mitt.
Jeg ser at mange fotografer bruker lokking ved hjelp av opptak for å få fugl på kamerahold og leser her at dere sier det er greit så lenge man ikke overdriver.
Finnes det noe sted jeg kan lære mer om hvordan jeg gjør dette med lokking riktig allerede på første forøk.
På http://www.xeno-canto.org/europe/ finnes det utrolig mange fine opptak av forskjellige slag fuglesang. Her skiller man mellom "call" og "song". Er f.eks. den ene typen lyd (call/song) mer "effektiv" enn den andre?
Er det fugleslag det overhodet ikke er noen vits i å forsøke å lokke på?
Er det visse tider av dagen som egner seg bedre til lokking enn andre og tider hvor man kanskje forstyrrer mindre enn andre?
Til slutt. Vurderer å skaffe meg min egen opptaker for ev. å kunne gjøre opptak av fugl i skogen og så spille det av med en gang for å se hvilken fugl som dukker opp. Er dette en god ide?
På forhånd takk for svar.
S.A.J. (20.06.2011)
Svar:
Spørsmålet ditt er ikke lett å besvare, for her kommer mange vurderinger inn (ikke eksakte svar). Lokkelyder og sang har ulik effekt på fugler. Mens sangen kanskje kan provosere hanner til å komme nærmere, kan lokkelydene trekke til seg begge kjønn, også om høsten. Her er det bare snakk om å teste ut og å gjøre dine egne erfaringer. Det er alltid spennende å gjøre egne lydopptak, men hvis hensikten kun er å få tak i lyd for slik lokking, så er det langt enklere å kjøpe ferdige CD-er med fuglesang.
Roar Solheim (23.07.2011)
FINNE REIR
Hei
stiller mange spørsmål her, og takker for svar:
jeg lurte på hvor jeg burde lete og hva jeg burde gjøre for og prøve å finne reir til linerler.
Hadde vært veldig morsomt og funnet et.
burde jeg kanskje sitte stille et sted og se hvor de er?
Har også bygget en spesialkasse til linerlen men denne ble ikke bebodd så jeg tok og hengte den inne på låven der det er svaler, tror du de vil bo i en sånn kasse, eller er det forsent?
utenfor svartmeiskassen der det var reirmaterialer utenfor kassen, så jeg nå litt nøyere fjær også, så jeg skjekket kassen og da var den tom, hva kan ha skjedd?
TAKK
G. (19.06.2011)
Svar:
Linerlekasser bør henge utendørs, men det er ikke lett å få linerler i dem. Den beste metoden for å lete etter linerlereir er å sette seg ned og å følge med på hvor de voksne fuglene flyr når de har mat i nebbet - da skal de vanligvis til reiret for å mate ungene sine. Hva som har skjedd i svartmeiskassa kan en bare spekulere i, for det er mange alternative forklaringer.
Roar Solheim (23.07.2011)
Svak kråkeunge
Igår så jeg en kråkeunge som lå i gresset, helt utmattet. Han prøvde å skrike etter sin mor, men det kom ikke ut en lyd. Han lå et stykke vekk fra reiret, så jeg tenkte jeg skulle bære han til reiret. Da jeg bar han, fikk han krampeaktive bevegelser, og dødde. La også merke til en annen kråkeunge som lå død på en gren i treèt. De var av ganske stor str syns jeg, når lærer de å fly? Noen på jobb så andre fugleunger ( skjor, trost ) ligge i grøften helt utmattet. Syns hele greia var ekkelt, og syns det var skikkelig leit at kråke ungen dødde i hendene mine. Ble mildt sagt overrasket over str, og at de ikke klarer å ta vare på seg selv.
M. (21.06.2011)
Svar:
Ikke godt å si hva som har skjedd her. Ungene kan ha blitt foreldreløse, og ha vært på slutten av å sulte ihjel, de kan ha blitt påkjørt og ha hatt indre skader, men det er dessverre også mulig at de kan ha blitt forgiftet fordi noen (ulovlig) har lagt ut gift beregnet på kråkene.
Roar Solheim (23.07.2011)
Spørsmål:
Kan du si hvilken fugleunge dette er?
N.N (22.07.2011)
Svar:
Se svar på spørsmålet i tidligere sending.
Roar Solheim (23.07.2011)
Fugleunge
Er det mulig å si hvilken fugl dette er?
N.N (20.06.2011)
Svar:
Dette er en ungfugl av en finkefugl, men jeg har for mangelfulle illustrasjoner i bøker til å kunne si sikkert hva det er. Formen på hodet og nebb kan minne om en rosenfink, men nebbet er kort og lite, og minner mer om et sisiknebb.
Roar Solheim (23.07.2011)