Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 036 til 42 043 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
mating
vi har en flaggspett,spettmeis meiser og pilfinker på besøk ennå. mannen min la ut noen mandler og det er de helt ville etter. har hørt hunder ikke skal ha det. er dette farlig for disse fuglene?
R. (25.06.2011)
Svar:
Nei, vanligvis ikke, men jeg har også hørt at bitre mandler kan være problematiske. Et annet veldig attraktivt alternativ er hasselnøttkjerner!
Roar Solheim (24.07.2011)
Liten fugl
Hei. Så en flokk veldig små fugler som spiste nektar fra blomster. Fuglene hadde ekstremt raske vingeslag,flygesettet kunne nesten minne om hvordan kolibrien står stille i lufen. Den var brunspraglet, og så ut som den hadde en gul stripe på langs ved vingene. Kom ikke så nært de,så er usikker om stripen var gul eller hvit. Den er lett, siden den kunne sitte på de tynne blomstene å spise. Lurer på hva slag fugler det var. Bor i Oslo.
S. (08.07.2011)
Svar:
Ikke helt lett å si hva du kan ha sett. Ingen fugler i Norge oppfører seg eksakt slik som kolibriene gjør (de finnes bare i Amerika), men mange arter kan av og til spise pollen fra blomster.
Roar Solheim (24.07.2011)
skadet måke unge
Har en måkeunge på utsiden som drar innimellom på vingen, de andre måkene stuper ned og vil tydeligvis ha ungen bort. Har gitt den mat og den spiser godt, men den har ett sår bak vingen. Vet noen om en plass jeg kan henvende meg slik at fuglen kan få hjelp, bor i Skien.
N.N (10.07.2011)
Svar:
Gå inn på NOF hjemmesidene (www.birdlife.no), se under organisasjon og fylkeslag - der finner du en del kontaktpersoner i Telemark.
Roar Solheim (24.07.2011)
Ravn
Hvilke områder nær Oslo hekker det ravn?
Hvis man finner en ravneunge som har falt ut av redet, kan man mate den da?
E. (14.07.2011)
Svar:
Sannsynligvis hekker det ravn mange steder, både i og omkring Oslo, men jeg kjenner ikke enkelt-lokaliteter. Kråkefugler er altetere, og kan fores med det meste av ukrydret mat.
Roar Solheim (24.07.2011)
Måkeunge funnet!
Hei! Vi har ett reir oppe på pipa og der hadde to måkeunger falt ut.
Den ene døde da det er mange katter i området som lusker rundt.
Prøvde å la naturen gå sin gang, men klarte ikke fortsette da vi så det brutale som skjedde med den forrige ungen.
Foreldrene våktet da de datt ned på verandaen.
De satt å passet på, men med en gang det kom en katt eller noen folk flyver de opp til redet, der det er to til.
Den er ca 2-4 dager gammel.
Hva skal vi gjøre?
Prøvde å sette den opp igjen, men den falt etter noen minutter og utrolig nok overlevde måkeungen 6 meter.
Vi kan ikke risikere at denne blir spist opp av kattene i nabolaget.
Hvordan skal vi best mulig oppfostre den?
Vi vet at naturen vanligvis ordner opp selv, men dette er et unntak.
Kan dere være så snille å gi ett klart svar på hvordan vi skal ta vare på den?
Please svar fortest mulig.
Mvh
Tiril og Annette.
N.N (15.07.2011)
Svar:
Dette er slett ikke enkelt. Det er tidkrevende å fore opp en måkeunge, som må ha fisk eller lignende til å begynne med. Måker er altetere, og kan fores med mye forskjellig når de blir større. Det er trolig fiskemåke det er snakk om her, og de har i stadig økende grad begynt å hekke på hustak. Egg og små unger er da sikre mot rødrev, mink og andre rovdyr på bakken, men måkene får problemer når ungene begynner å falle eller hoppe ned fra taket.
Roar Solheim (24.07.2011)
Fugler i vinduet
Hei.
I desember 2010 flyttet vi inn i vårt helt nye hus. Nå, 6 måneder etter sliter vi VELDIG med fugler som flyr i vinduene. Det er alt fra små til litt større (15cm store). Har du noen råd til hva jeg kan gjøre? Det er snakk om så og si alle vinduene her. Et par av de kan man se tvers gjennom huset, men enkelte er bare vanlige vinduer inn til soverom. Råtomter på begge sider med en del trær.
S.J. (24.07.2011)
Svar:
Dere bør forsøke å klistre rovfuglsilhuetter på vinduene. Slike får dere fra Natur og fritid, Lista (NOFs eget firma), 38393575, eller gå inn på nettet. Noe annet er eventuellt å henge nett foran de verste vinduene for en stund.
Roar Solheim (24.07.2011)
Er dette en sandlo ?
Hei
Vi var på fjellet ca 600 moh da 2-3 stykker av denne type fugl fløy i nærheten av oss. Området er godt over tregrensen og hovedsakelig steinete, med noe mose og lyng. I nærheten ligger det også et lite vann/våtmarksområde. Bildet er tatt med full zoom og er derfor ikke av beste kvalitet. Bildet er tatt ved Øksfjord i Vestfinnmark. Kan det være en Sandlo.
T. (24.07.2011)
Svar:
Ja, dette er en sandlo.
Roar Solheim (24.07.2011)
Kjøttmeisas vårsang
Jeg undres over at i år har vi ikke hørt kjøttmeisa synge "tittify", sikkert dårlig ordvalg, men du skjønner sikkert hva jeg mener, tidlig på våren synger den jo "judit judit", og senere går den over til å synge "tittify", men i år har vi altså ikke hørt "tittifysangen", vet du hva det kan skyldes?
N.N (04.06.2011)
Svar:
Nei, dessverre. Kjøttmeisene kan variere både mellom områder og mellom individer, i tillegg til at den enkelte meisen kan veksle en del. Jeg vet ikke hva som forårsaker disse forskjellene.
Roar Solheim (24.07.2011)