Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 020 til 42 027 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
kråkeunge
Jeg har i 4 dager fulgt med på en kråkeunge som har falt ut av reiret, i en park midt i Oslo sentrum. Foreldrene har vært tilstede og jeg har ved flere anledninger sett de sammen med ungen. Men nå de siste 2 dagene har kråkungen vært med eller mindre alene, og den har sittet på omtrent samme plass hele tiden. I dag fant jeg den sittende helt fullstendig apatisk i høljregnet og den reagerte omtrent ikke da jeg strakte frem litt mat til den. Jeg tror den er veldig svak....Så spørsmålet er da; går det an å ta den innendørs en halvtimes tid, fått i den litt mat og varme, for deretter å sette den ut igjen (Det har regnet 3 dager i strekk så den er veldig pjusk og "ustelt")? Foreldrene har reir i nærheten, så de følger garantert med på'n!
A. (10.06.2011)
Svar:
Dette lar seg gjøre, men er egentlig ikke å anbefaler. Det er bedre å dytte mat i ungen der den sitter. Hvis den fjernes fra stedet, selv om det bare er for en kort stund, kan foreldrene oppfatte dette som at ungen er tatt av et rovdyr og borte for alltid, og dermed ikke lete etter den når den settes tilbake igjen.
Roar Solheim (24.07.2011)
Fuglesnapper??
Vi sliter veldig med mygg og har hørt at fuglesnapper kan hjelpe på problemet:) Er dette tilfelle, hvordan fuglekasse må jeg ha og kan jeg henge den høyt på garasjeveggen?
K. (11.06.2011)
Svar:
Du kan gjerne henge en fluesnapperkasser på en garasjevegg, men det kan godt hende at du f. eks. får kjøttmeis eller gråspurv i den. Fuglene kan ta en del mygg, men de klarer neppe å fjerne et myggproblem dersom det er så mye mygg at dere plages av insektene.
Roar Solheim (24.07.2011)
Kråkeunger
Hei. En dag for ca 3 uker siden hørte vi fuglelyder fra pipa. Etter å ha hørt på dette i et døgn, ble mannen i huset bedt om å ta ut fuglene (som mest sannsynelig hadde ramlet ut av rede OPPE i pipa) og avlive de, da jeg ser det som en bedre løsning enn sultedøden... Fuglene, to stk og et egg ble funnet, men avlivning ble ikke et alternativ... Trodde først de var skjæreunger, men det viser seg å være kråker. De bor for tiden på vaskerommet i et provisorisk rede, de har fått en grein oppunder taket og de blir foret med oppbløtt hundefor, kokt egg, rå eggeplomme, oppbløtt havregryn. De får sitte lenger på greina for hver dag, og vi forsøker oss på litt flytrening. Spørsmålet mitt er følgende; Når kan de settes ut og på hvilken måte? Og KAN de settes ut? De er veldig tamme. Er avlivning likevel et alternativ?
R. (13.06.2011)
Svar:
Jeg mistenker at dette er to kaieunger, for det er denne kråkefuglen som oftest kan bygge reir i piper. Det er fullt mulig å fore dem opp, men som du sier, så kan det hende at de ender som to veldig tamme fugler. Det er også mulig at de gradvis forvilles, men dette må de bruke tid på selv.
Roar Solheim (24.07.2011)
HVA SKAL JEG GJØRE?
vær så snill svar sjøl om det ikkje e det dokkor egentlig ikkje ska svara opå! i morres så me nogen katter tygga på ein liten fugl, ein spurvunge, og me klarte ikkje å se på at de drepte an, så me tok spurven ud av kjeften ans, og me ane ikje kor foreldrene e, me kan ikkje setta fuglen udenfor fordi det e villkattar overalt me prøve å mata an og gi an drikka og det går veldig bra og me håbe på at an overleve sånn at me kan slippa an fri, men ka ska me gjør for å få an te å overleva te an kan fly, og kossen kan me forbreda an på kossen han ska overleve i det fri?
I. (13.06.2011)
Svar:
Ikke en enkel sak, for det tar tid og mye innsats for å fore opp fugleunger. De må fores jevnlig hele dagen.
Roar Solheim (24.07.2011)
Hjelpe fugler ut av låve, men ikke inn igjen.
Gråspurv overnatter på låven på Austrått gård. Avføring vanskeliggjør bruk, matservering med skitt på stoler og bord gir et dårlig inntrykk. Museal utstilling blir også forringet.
Portene må åpnes for transport, da kommer mange fugler inn. Vi er på utkikk etter en lyre, åpning, som kan slippe fuglene ut av bygget, men ikke tillater atkomst gjennom de samme lyrene. Finnes det noe slikt?
I.H.P.V.A.Y.H. (13.06.2011)
Svar:
Nei, jeg kjenner ikke til dette, annet enn at man kan konstuere noe på samme måte som ved fangst av fugler i fuglekasser for ringmerking. Ta direkte kontakt med undertegnede.
Roar Solheim (24.07.2011)
hakkespett
Hei! Jeg har en ganske stor hakkespettunge som jeg fikk reddet fra 2 katter ikveld 15/6. Den lå på bakken og pep høylytt. Så en av foreldrene opp i stammen på et tre like ved. Har lagt den i en pappeske med teppe i på badet i håp om at den kvikner til så jeg kan sette den ut igjen. Er usikker på om den er skadet, halen ser litt skjev ut, bøyer nedover og litt til siden. Fått sjekket en vinge som ser bra ut. Finnes det noen som evnt tar imot skadede fugler nær jevnaker for pleie?
H.L. (15.06.2011)
Svar:
Det finnes dessverre ingen etablerte mottak for slike skadde fugler i Norge, annet enn at enkelte fuglefolk som har kapasitet og tid av og til kan hjelpe til.
Roar Solheim (24.07.2011)
Skadet skjæreunge
Hei, hørte idag et fælt rabalder utenfor huset, det var fullt av skjær som hylte. Viste seg at en katt hadde fått tak i en skjæreunge. Fikk jaget bort katten og lagt skjæreungen i ein kasse med litt brød og vann. Det ser ut som den sliter litt med å gå, klørne/foten ser ut til å vere bøyd innover, er det normalt? Er det noe håp vis beina er knekt?? Hvordan skal jeg eventuelt oppbevare fugelen, trur den er stor nok til å kunne fly.
E.S. (17.06.2011)
Svar:
Denne kassa ser i grunnen OK ut. Ha den der og for den (+ gi den vann) inntil den selv prøver å fly opp eller kan sitte på beina på en normal måte.
Roar Solheim (24.07.2011)
Kan vi fore for mye?
Vi har en foringsautomat hengende utenfor vårt kjøkkenvindu. Ut over våren har forbruket av solsikkefrø vært moderat, men nå utover sommeren, hvor fuglene skulle ha gode muligheter for å finne mat i naturen, har forbruket tatt seg opp noe voldsomt (gråspurv, kjøttmeis, blåmeis og grønnfink m.a.). Nå lurer vi på om vi er for rause med for?? Torgunn og Ole Jensen i Skien
N.N (19.06.2011)
Svar:
Hvis dere har glede av foringen, så kan dere bare fortsette! Fuglene har stor nytte av dette, for de som har unger, bruker foret på seg selv og får bedre tid til å finne insekter og småkryp til ungene sine.
Roar Solheim (24.07.2011)