Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 934 til 41 941 av totalt 50 019 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hubro

Jeg har oppserver en hubro noen gange i mit nerområde som er ovenfor Bjørnsgår skole på Kapp i Østre Toten så jeg lurte på om det er en som kan holde til her. Det er ikke store skogen her men virker som det er bra med fugleliv der har oppserver hønsehauk der å.

S.R.H. (02.08.2011)

Svar:

Det kan godt holde til hubro i området, men spørsmålet er om det kan være en hornugle du har sett (?).

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødtstjert?

Jeg var på fjellet nord for Røros, der så jeg en fugl, mindre enn en trost meg grått hode, bortsett fra et hvit felt midt oppå hodet. Ryggen var grå, vingene og stjerten så mørke ut, men den hadde et rådbrunt bryst,(og mage)og så litt hvit på undersiden. Lurer på hva den fuglen heter.

A.L.Z. (02.08.2011)

Svar:

Dette er nok en rødstjert hann.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spetter

Bilde vedlagt spørsmålet

Har eg rett når eg påstår at dette ikkje er flaggspett, men hvitryggspett? Litt diffust bilde. Bildet er tatt tidlig morgen i dag!

B.S.V.5.F. (02.08.2011)

Svar:

Ja, dette er en hvitryggspett hann, og det ser ut til at den har en larve av nattsommerfuglen tredreper i nebbet. Flott bilde!

Roar Solheim (02.08.2011)


#Diverse

Fugleskremsel

Vi har noen gamle frukttrær med pærer som hvert år blir spist opp av fugler. Fordi grenene på trærne er så gamle og skrøpelige, er det vanskelig å henge opp et nett (hvor fuglene dessuten kan sette seg fast), men det finnes kanskje noen lette fuglejagere som man kan binde til grenene? Noe som blinker eller ser ut som et rovdyr? Hva fungerer best?

T.J. (02.08.2011)

Svar:

Dette er ikke enkelt, for fugl venner seg ofte til at slike skremmeordninger ikke er farlige, når de har hengt ute noen dager. Utstoppede rovfugler (spurvehauk) kan virke en dag eller to, men så finner småfuglene ut at også denne er ufarlig. Selv om det er vanskeliog å dekke trærne, så er nok likevel bærnot den beste og sikreste beskyttelsen.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kva for fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Me finn ikkje ut om dette er fjellvåk eller ein ung kongeørn. Me hellar mot fjellvåk, men er usikre. Me støtte på den på tur og den merka oss ikkje pga gunstig vindretning trur eg. Det låg eit par lemenkadaver i nærleiken av der den sat.Når den flyg synes eg å sjå kvite felt under vingen, men er usikker. Me har sett ein rovfugl kretse over området fleire gonger. ved ein anledning tidlegare i sommer under vedhogst, kom det ein fugl som kretsa over oss og utstøtte fleire skrik. Dette var eit par km unna der me traff på fuglen på bildet. Eg er ikkje sikker på om det er den samme fuglen. Observasjonen er gjort på fjellgarden Kjos som ligg ved Kvambekkheii, Åmotsdal, Seljord kommune, Telemark.

M.H. (02.08.2011)

Svar:

Selv om bildet ikke er helt godt, så ser dette mest ut til å være en fjellvåk, trolig en ungfugl. Det er i alle fall sikkert at det ikke er noen kongeørn. Sirklende rovfugl som skriker er også mest typisk for fjellvåk, som gjerne varsler med mjauende rop hvis folk kommer for nær reir eller unger.

Roar Solheim (02.08.2011)


#Sykdom og skader

syk grønnsissik

I dag har jeg sett 2 unge grønnsissiker som ser syke ut. De har samme problemet med nebbet og ser ut som de ikke får i seg maten. Kan det være den samme sykdommen som grønnfinken har vært rammet av? Den som angriper svelg og munn. Eller hva annet kan det være? Hvilke andre sykdommer er vanlig blandt småfugl? Bør jeg stoppe å fore de en periode?

A.O.A. (01.08.2011)

Svar:

Hvis disse fuglene opptrer ved din forplass, bør du stoppe foringen, ta ned forautomater/forbrett, vsake dem og lagre dem noen uker før du begynner igjen. Jeg vet ikke hva slags sykdom dette kan være snakk om, men generell rengjøring og hygiene er bra for fuglene her.

Roar Solheim (01.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due?

Bilde vedlagt spørsmålet

En kompis tok dette bildet i går, og etter å ha lett rundt på google i noen timer gir jeg opp. Hva slags fugl er dette?

B.E. (01.08.2011)

Svar:

Dette er en tamdue/brevdue.

Roar Solheim (01.08.2011)


#Diverse

hva kan ha skjedd her?

Bilde vedlagt spørsmålet

denne måsen må vel være tatt av ørna?

I. (01.08.2011)

Svar:

Nei, jeg tror det er mer sannsynlig at den er tatt av en vandrefalk. Ørn ville trolig ha tatt med seg skrotten, eller spist opp mer av den.

Roar Solheim (01.08.2011)

««første 41 934 - 41 941 av 50 019 siste»»