Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 872 til 41 879 av totalt 50 021 spørsmål «forrige neste»
Ukjent fugl
Her om dagen dukket det opp en litt krabat. Hele hodet og deler av kroppen var mørkebrun. Litt mørkere enn bokfinken. Den hadde vingebånd som også ligner bokfinkens. Men kun èn og mørkere i fargen. Kroppen var rund, og jeg tenkte fugleunge av et eller annet slag. Den spiste på eller av blomstene på blåleddved og lot meg komme tett innpå (ca en halvmeter). Fuglen hadde et utrolig "søtt" ansikt. Hva er det jeg har sett mon tro?
U. (16.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Klarer ikke å si hva dette kan ha vært når jeg ikke har et bilde i tillegg, dessverre.
Roar Solheim (06.08.2011)
For varm fuglekasse?
Jeg hang opp en fuglekasse med sinktak til pynt på verandaen. Men nå er det flyttet inn fugl i den. Har hørt at sinktak gjør det for varmt i kassen, og fuglungene kan dø. Denne står i full sol hele dagen. hva bør jeg gjøre? er redd for å forandre mye rundt kassen, slik at fuglemor ikke tør å fly inn.
N.N (12.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Håper dette gikk bra. Som regel tåler fugler mye mer ekstrem varme enn vi pattedyr tåler, men jeg anbefaler deg å bytte ut taket med et nytt av treverk.
Roar Solheim (06.08.2011)
Måkeegg funnet!
Hei! Jeg har funnet et måseegg av en stormåke, men det var fortsatt varmt.Vi ristet på det, og ingen dunkelyd kom. Vi bar det i ca. 25-30 min hjemmover og det var rundt 13-14 grader ute. Når vi var hjemme, kjente vi at egget blitt mye kaldere, litt lunket, og vi ristet forsiktig på det og vi hørte en dunkelyd inni, men vi fortsatte å varme det. Lever fortsatt måsen inni? Hva betyr dette? Hvor lenge kan et måseegg leve uten varme før den får varme igjen?
N.N (10.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Vet ikke hvordan dette gikk, men generelt skal man ikke ta med slike egg hjem, selv om de kan virke forlatt. Hvis du hører lyder fra et egg, tyder det på at fugleungen inne i egget er i ferd med å hakke seg ut. Den banker på eggeskallet med nebbet.
Roar Solheim (06.08.2011)
sebrafink!!
Jeg hadde to sebrafinker, en gutt, òg en jente.
igår satt de på verandaen i buret da jeg skulle titte litt på dem oppdaget jeg at gutten hhadde rømt gjennom matskål lokket! Jeg tok inn buret òg oppdaget noen rare pustelyder inni reiret som er ''lukket'' altså ikke halvåpen. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre for at ungene har det bra og overlever!? Bør jeg kjøpe en hann fulg til dem? Hva slags mat eventuelt òg burde jeg skaffe nytt reir til dem? Når kan jeg ta de ut av reiret òg fra moren? Er det sant at hun ikke vil ha de hvis jeg tar pådem? Jeg tror at de er ganske nyklekkte! setter pris på så raskt svar som mulig! :D ha en fin dag :)
N.N (09.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Dette re et burfuglproblem, og du bør ta slike spørsmål opp med folk som driver med burfugl. En voksen fugl bør kunne klare å fore opp unger alene, så jeg håper dette gikk bra.
Roar Solheim (06.08.2011)
Plagsomme gråspurver
Vi har nå i 2 - 3 år blitt plaget av gråspurv som henger i vindussprossene våre og gnir inn avføringen på vinduene. Vindus-karmene våre er helt nedskitne og vi må bruke salmiakk og jif for å få de rene. Nesten nytteløst å vaske vinduene for de er der med en gang og henger i sprossene, de gnir baken inn mot glasset og smører avføringen utover glasset. Naboene har også lagt merke til dette fenomenet her hos oss og de er ikke plaget. Foreløbig så har vi hengt ut folie på vinduene men vi føler dette som en svært uholdbar situasjon. Vi har bodd her i 14 år og det er først de siste årene som vi har opplevd dette. Blir nesten deppet av tanken på å ha folie og plastposer hengende resten av vår levetid her.. sukk..
G.O.K.K. (25.04.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Jeg vet dessverre ikke hvordan dere skal unngå dette problemet uten at dere må sette opp fysiske sperrer som hindrer spurvene i å sitte slik de gjør.
Roar Solheim (06.08.2011)
forlatt rede
Vi har tre fuglekasser som er bebodd av granmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper. Kassene henger nok litt tett- 10-15 meter i mellom. I blåmeiskassa har vi et webkamera, og vi har observert 8 egg. Etter 2 uker har nå hunfuglen forlatt egg og reir. Hanfuglen sitter ute og lokker. De har ikke vært forstyrret av oss- kameraet slår vi på innendørs. Hva kan ha skjedd?
L. (21.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Hunnfuglen kan ha omkommet av naturlige årsaker, eller ha blitt påkjørt, tatt av katt eller lignende. Det er noe som skjer selv når fuglene har egg og unger.
Roar Solheim (06.08.2011)
sykdom på linerle?
For 6-7 år siden oppdaget jeg en linerle med ett dårlig bein. Leggen ble tykk og tærne krøllet seg. Fuglen hadde tydelig problem med å bruke beinet for etter hvert hoppet den rundt på bare den friske foten. Ellers virket den helt normal, kvikk i bevegelsene og fin fjærdrakt. Samme fuglen så jeg igjen de neste 3 somrene. i 2010 så jeg så vidt en annen linerle med en tykk legg og i år har jeg sett enda en ny linerle med dårlig bein.(Tror de bor i Universitetshagen i Oslo sentrum). Kan det være noe genetisk eller er det en sykdom som angriper beina?
H.L. (19.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Vanskelig å si, men dette har neppe genetiske forklaringer eller noen annen felles årsak. Trolig er det tilfeldigheter som gjør at du har sett flere slike fugler på samme sted.
Roar Solheim (06.08.2011)
Fuglerede på bakken
Hei,
min kone fant et fuglerede med fugleunger på bakken 16. mai, delvis under en bærbusk da hun rakte i hagen.
Ungene var små, de hadde ikke fått øyne ennå.
Vi la redet sånn ca tilbake der det lå, sjekket på morgenen 17. mai, ungene var fortsatt i live.
Vi har katt, så vi la en gammel, delvis ødelagt fuglekasseover redet for å beskytte det både mot katten og mot kråker og skjærer som lett ville kunne se fugleungene i retdet der det lå.
Den gamle fuglekassen manglet en langvegg og noe av kortveggen på den siden åpningen opprinnelig var, så vi la fuglekassen med den manglende langsiden ned, den resterende langsiden ble da "tak", og det opprinnelige taket ble "vegg".
Sjekket såvidt i dag tidlig, fugleungene er fortsatt i live, den største hadde åpnet øynene.
Mitt spørsmål er:
I og med at fugleungene fortsatt er i live, kan man da med rimelig sikkerhet anta at foreldrene ikke har gitt opp redet etter alt dette styret, at de fortsatt mater ungene sine?
Jeg håper ihvertfall det, og ønsker i så fall helst ikke å forstyrre dem ytterligere.
Vi er ikke helt sikre på hva slags småfugler dette er, min kone mener det er linærler. Ungene er grå, med gult nebb.
H.Ø.M. (18.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Håper at dette gikk bra. Når småfugler har fått unger, kan de akseptere mye forstyrrelser omkring reiret før de er så skremte at de vil forlate ungene sine. På eggstadiet tåler de mindre. Det beste når man finner slike reir, er ikke å forsøke å "hjelpe" fuglene, men la dem klare seg med reiret slik de selv har valgt å konstruere og plassere det.
Roar Solheim (06.08.2011)