Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 716 til 41 723 av totalt 49 937 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

en helt vanlig fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

men jeg vet ikke hva den heter. Kan dere hjelpe meg?

N.N (29.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette er en rødstrupe.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Økologi og atferd

Fòring

Hei,
En observasjon: På fòringsplassen utenfor kontorvinduet har jeg orkesterplass (!) til bl.a. div. fugleunger. Disse ungene forsyner seg av matfatene, men inniblant blir de også matet. For dompapene og grønnfinkene sin del kan det synes som om det kun er far som står for dette? Stemmer det?

Mvh
Unn

N.N (31.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Hos noen småfugler kan foreldrene velge å fore ulike unger i kullet, så det kan være at hunnene her forer unger som ikke kommer til forplassen. Det kan også hende at hunnen rett og slett ikke lenger er i live.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Diverse

Kråke-oppfostring

Hei, jeg har hatt en kråkeunge i noen uker nå, men den er begynt å bli litt slapp. Spiser og driter lite. Jeg lurer på om jeg gir den feil mat. Jeg gir den blåskjell, egg, brød, hønsefrø, og annet pålegg og lignende, men hva BØR jeg gi den?

A. (02.06.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Kråker er altetere, så det høres ikke ut til at du har itt den feil for. Men fugl kan bli syke av andre årsaker.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Økologi og atferd

Skjæredet lavt i en Einerbusk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
I hele vinter har et skjærepar bygget et redet i Einebusken rett utenfor huset vårt, og kun ca. 3 og en halv meter over bakken. Skjæreungene er klekket og det livlig for seg med mating. Det er mange katter i området, inkludert min egen. Jeg har aldri noen gang verken sett eller hørt om skjærer som bygger bo i en Einerbusk og også så lavt som denne.

S.L. (03.06.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg kjenner heller ikke til skjærereir i einerbusker, men det kan kanskje skyldes at de er vanskelige å finne (?) Denne busken er tydeligvis veldig tett, så selv om reiret lå lavt, så kan det likevel ha vært godt nok i skjul for skjærenes del.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tornirisk, dette også?

Bilde vedlagt spørsmålet

På mitt forrige spørsmål om en ukjent fugl, fikk jeg til svar at det var en ung tornirisk. Da tenker jeg at dette også er det. I hvert fall finner ikke jeg noen andre som ligner. Hva tror du? Dårlig bilde, men holder kanskje til å gjenkjenne fuglen dersom du kjenner den godt fra før. Tornirisk er ikke registrert i mitt område (Troms)i år etter det jeg kan finne ut.

N.N (12.08.2011)

Svar:

Klarer ikke å si noe sikkert om denne fuglen, da bildet er for dårlig.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Diverse

Lundefugl Runde 2011

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg var på Runde i slutten av april i år, mye interessant der og besøket frister til gjentagelse. Hvordan er bestanden av lunde på Runde eller generelt dette året? Vet jo at bestanden varierer med tilgangen på tobis eller annen føde.
Er NOF medlem.

K.B. (16.06.2011)

Svar:

Jeg har hørt at det ikke ser ut til å være noe toppår på runde i alle fall. Ta kontakt med sjøfuglforskerne i SEAPOP-prosjektet for å få et helt korrekt svar: http://www.nina.no/Kontaktoss/Ansatte/Person.aspx?AnsattID=12001. Se også http://www.nationen.no/2011/08/10/nyheter/havhest/krykkje/lundefugl/6810049/

Frode Falkenberg (12.08.2011)


#Diverse

Storspove

Heilt sidan gutedagane (for 60-70 år sidan) har storspoven hekka i Kvamsmyrane i Bygstad, Sunnfjord kvart einaste år. Men i år då eg kom på hytta mi der borte, var det ikkje ein einaste drill å høyra frå denne flotte fuglen.
Er dette ein fugl på tilbakegang i Norge?

L.K. (18.07.2011)

Svar:

Storspoven er nok som mange andre kulturmarksfugler i tilbakegang også i Norge. Vi har ikke veldig gode tall, men mye tyder i alle fall på det. I Sverige er arten rødlistet, og har hatt en tilsynelatende enda større tilbakegang enn i Norge.

Frode Falkenberg (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vanskelig med disse brune fuglene. Denne har lys stripe på vingen. Gråsisik ville vel hatt svart skjeggstripe og rød panne. Hva kan dette være?

G. (12.08.2011)

Svar:

Dett er en ung tornirisk.

Frode Falkenberg (12.08.2011)

««første 41 716 - 41 723 av 49 937 siste»»