Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 600 til 41 607 av totalt 49 973 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugel

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har tatt et bilde av en fugel på Jæren i dag som jeg tror er en sanger, men med det mørke nebbet og de mørke beina så finner jeg ingen som ligner i min fuglebok. Hvilke art er dette?

O.S. (30.08.2011)

Svar:

Du har tatt et flott bilde av en buskskvett.

Frode Falkenberg (31.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva kan det være ?

Observerte en falkelignende fugl.Det mest iøyefallende var et meget mørkt ( svart ) hode med hvit hake.Synest veldig godt.Den hadde også lysebrune " lår "Selve kroppen var mørk gråbrun.Den satt i et tre ved kanten av et jorde og fløy noen ganger ned på bakken ( så ikke hva den gjorde pga lang avstand ) og opp i treet igjen.Hadde ikke fotoapperat tilgjengelig desverre.Hvilken art kan dette være.Den var på størrelse av ei due.

K.J. (26.08.2011)

Svar:

Dette KAN ha vært en falk, men det er ikke mulig å angi hvilken art du kan ha sett bare ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (29.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gresshoppesanger?

Bor i et område med bekker, vann/våtmark, skog og hager. Satt på verandaen og leste i går ettermiddag. Plutselig fikk jeg høre en intens, monoton, gresshoppelignende sang fra noen busker 2 meter nedenfor. Kunne også minne litt om en maskinklang. Først 2 strofer på ca 1 minutt hver, deretter en sammenhengende strofe som varte sikkert 20 minutter. Det var så intenst at det nesten var ubehagelig. Deretter ble det stille. Klarte ikke å se noen fugl. Kan det ha vært en gresshoppesanger/ noe annet?

F.M. (24.08.2011)

Svar:

Dette er ikke tiden på året for gresshoppesanger til å synge slik, så spørsmålet er nesten om det kan ha vært en gresshoppe du har hørt?

Roar Solheim (29.08.2011)


#Diverse

Samlingsplass gjess

Hei!
Utenfor Asker (Landåsjordet) er det en samlingsplass hvor flere tusen gjess (grågås?) samles hver vår og hver høst (i dag 22 august er det flere hundre gjess som ankom nå på morgenen)Spørsmål (vanskelig?); Kan kommunen sette i gang en utbygging av et slik område uten å ha vurdert konsekvensene for fugllivet?
Med Hilsen John Gundersen

J.G. (22.08.2011)

Svar:

Nei, de skal vurdere virkningene på fauna og flora ved enhver utbygging, men det betyr dessverre ikke at de alltid tar hensyn til naturen (!).

Roar Solheim (29.08.2011)


#Diverse

Orrfugl

Er litt forvirret når det gjelder hva som er riktig vitenskapelig navn på orrfugl. Har trodd det er Tetrao tetrix, men så ser jeg i den nyeste fugleguiden til Gyldendal at navnet har blitt til Lyrurus tetrix. Noen som kan hjelpe til med en oppklaring? Jeg lurer også på hva som er bakgrunnen for at vitenskapelige navn endres, slik tilfellet har vært f.eks. for snøugle.

N.N (21.08.2011)

Svar:

Dette har sammenheng med revisjon av slektstilhørighet. Moderne analyse av fuglenes slektskap gjennom DNA-studier har avslørt at fuglenes systematikk ikke nødvendigvis var riktig da den ble basert på studier av utseende. Snøugla er derfor nå plassert i samme slekt som hubroene. Lyd og vingestruktur tilsier faktisk også at dette er riktig. Det er en lignende endring som har funnet sted med orrfuglen.

Roar Solheim (29.08.2011)


#Økologi og atferd

Pilfink

Med et video kamera i taket på fuglekassa har jeg fulgt med
pilfinker. De la først 5 egg, klekket og fløy.
Så la de 4 egg, klekket og fløy.
Men så la de 3 egg, sluttet å ruge etter få dager.
Hvorfor ?

N.N (25.08.2011)

Svar:

Ikke godt å si. Kanskje en av de voksne ble drept, og da ga den andre opp? Slikt hender.

Roar Solheim (29.08.2011)


#Økologi og atferd

Flytting av ugle

Hei. Jeg har fått en telefon fra en bekymret bror som bor i Bergen, og han forteller om et par ugler som bor inne på et lager i nærheten av sentrum. Han sier at de har bodd der lenge, men nå er tilstanden slik at de ikke lengre er ønskelige der. Så de har stort behov for å få disse fjernet. Så spørsmålet er: Kan disse flyttes? Og eventuelt hvor langt for ikke å komme tilbake?

H.Ø. (29.08.2011)

Svar:

Jeg ville på denne tiden av året jage dem ut av bygningen, og så tette slik at de ikke kan komme tilbake inn igjen. De hekker ikke nå, så dette er nok bare en dagsitteplass. De bør ikke fanges og flyttes, bare hindres i å fly inn i lageret.

Roar Solheim (29.08.2011)


#Økologi og atferd

Musevåk i flokk??

Vår på ringduejakt i Lier i helgen og hadde opp til 8 rovfugler - lyse under vingene /buk- ganske spisse vinger / rette i bak kant, konveks bred hale- sirklende fram og tilbake i ganske stor høyde men også noen lavt over stubb åkrene- ringduene var ikke redde for dem da de fløy omtrent mellom dem- VAr dette mysevåk som samller seg for trekket?d

T.K.N. (29.08.2011)

Svar:

Ja, det kan det faktisk ha vært. De trekker når været gir gode oppvinder.

Roar Solheim (29.08.2011)

««første 41 600 - 41 607 av 49 973 siste»»