Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 857 til 41 864 av totalt 50 286 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Denne fjæren fant jeg på en sti fra Skifjell (lillesand) sammen med masse andre fjær (fra en annen fugl) med innvolder, altså med en oppspist fugl... fjæren var ca. 10 cm. lang.
hv slags fugl hører den til ?

S.F. (08.09.2011)

Svar:

Bildet er uskarpt, så det er litt vanskelig å se klart, men det virker som at dette er en stjertfjær fra en ungfugl av en av de store måkene, trolig gråmåke.

Roar Solheim (08.09.2011)


#Diverse

hva har skjedd?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva har skjedd her?

S.F. (08.09.2011)

Svar:

Det kan se ut som om en fugl har blitt ribbet og spist, sannsynligvis av en rovfugl, men mer er det ikke mulig å si.

Roar Solheim (08.09.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette storspove?

Bilde vedlagt spørsmålet

Litt kort nebb, men jeg tror det er en ung storspove.

G. (07.09.2011)

Svar:

Ja, helt riktig! Ung storspove.

Roar Solheim (07.09.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ute om natta

Når jeg er ute om natta, hører jeg ofte lyder som jeg mener er fugler. Et høyt tynt - vhiip. En annen natt traff jeg på en liten fugl som jaktet insekter under gatebelysningen. Den hadde veldig rank holdning med kort stjert som vippet opp og ned og brede vinger i forhold til den lille kroppen. (det var ikke linerle). Hvilke fugler er våkne om natta? Takker for svar.

R. (23.08.2011)

Svar:

Gatelys kan lure mange spurvefugler til nattlig aktivitet. Jeg mistenkler at du kan ha sett en rødstrupe. De nattlige, høye, tynne lydene kan komme fra rødvingetroster - de trekker om natta, og da hører du slike lyder fra dem i lufta.

Roar Solheim (07.09.2011)


#Økologi og atferd

kråke hekking

å jeg leste på wikipedia at de hekker i samme reir hvert år jo større alfaparet er jo mere kråke reir i nerheten.men kommer måse ungene tilbake der de ble klekt på grunn av at jeg for tilbake fra forige åre og så der lakai ble klekt jeg hadde merket og det var merke den hadde på segda jeg satt han ut i det frie

E.S.M. (29.08.2011)

Svar:

Kråkene bruker ikke samme reir gjennom flere år, men bygger et nytt hvert år. Skjærene bygger på det gamle reiret, og det kan også ravnene gjøre, selv om også de ofte bygger nytt reir hver vår.

Roar Solheim (07.09.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan dette ha vært?

Hei! Jeg satt ute i solen når det plutselig landet en liten fugl i hekken her. Den var på størrelse med en spurt, men var sort og hvit, hadde en stor topp på hode, og ett ganske massivt,tykt stort oransje nebb! Aldri sett noe lignende før. Har du noen anelse om hvordan fugl dette kan ha vært? Vi bor i Nedre Eiker på østlandet, like ved ett skogholt.

K.L.S. (01.09.2011)

Svar:

Beklager, men her klarer ikke jeg å finne noen gode kandidater. I verste fall KAN du fakttisk ha støtt på en rømt burfugl, og da er det ikke godt å si hvilken som kan ha vært på rømmen...

Roar Solheim (07.09.2011)


#Sykdom og skader

Grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Hva er det som har skjedd med denne krabaten her tro? Er litt over en uke siden jeg først så den (i denne forfatningen, ihvertfall). Alle fjærne, både på hode, kropp og stjert, "bruser" konstant. Parasitter? Søl? Han virker også litt "slappere" enn resten av artsfrendene. Jeg kan vel uansett ikke bidra med noe, men...

Mvh
Unn

N.N (06.09.2011)

Svar:

Denne grønnfinken ser årenbart syk ut, men det er ikke mulig å si hva som feiler den. Den kan ha salmonella (da dør den vanligvis raskt), den kan ha parasitter, eller den kan f. eks. ha fått en lettere hjernerystelse etter en kollisjon med et vindu. Mulighetene er mange, og det er nok lite du kan gjøre for den hvis du ikke kan fange den med hendene. I så fall kan du sette den i en eske og gi den mat og vann til den (forhåpentligvis) kommer seg.

Roar Solheim (07.09.2011)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor gammel blir vanligvis en dompap?

A.B. (07.09.2011)

Svar:

"Vanligvis" er et vanskelig begrep, for mens de aller fleste småfuglene dør i løpet av sitt første leveår, så kan de som overlever denne første prøvelsen bli adskillig eldre, omkring 5-10 år for de fleste små spurvefugler. Den eldste ringmerkede dompap i Norge ble 6 år og 9 måneder, den eldste i Sverige minst 7 år og 7 måneder.

Roar Solheim (07.09.2011)

««første 41 857 - 41 864 av 50 286 siste»»