Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 533 til 41 540 av totalt 50 026 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette gulspurv?

E. (19.09.2011)

Svar:

Nei, dette er en grønnsisik.

Roar Solheim (19.09.2011)


#Sykdom og skader

Lus/midd på Storfugl

Hei,

Jeg er ivrig storfugljeger og har oppdaget lus/midd på så godt som alle tiurer jeg har skutt, men antallet parasitter varierer. Parasittene sitter rundt nebbroten. Har ikke oppdaget tilsvarende på orrfugl skutt i samme områder.

Hva slags midd/lus kan det være snakk om? Gjør disse parasittene skade på "verten"?

A.H. (19.09.2011)

Svar:

Alle fugler har parasitter, både på innsiden (endoparasitter, blodparasitter) og utsiden (ektoparasitter). Mange av artene er nært knyttet til sine vertsarter, og i noen tilfeller lever parasittene kun på en enkelt art. Parasitter er per definisjon ikke heldige for verten. Noen suger blod, andre beiter på fjærdrakta osv. Fugler med dårlig kondisjon er mer utsatt for parasitter enn de med god kondisjon. Ungfugler (årsunger) er ofte mer belastet enn eldre fugler.

Frode Falkenberg (19.09.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei, det satte seg en fugl i et tre i hagen. den var hvit med svarte vinger og bein, en tynn svart stripe bak øynene og en svart ring på stjerten. I størrelsen var den litt mindre enn en Trost. Lyden var høy og skurrende, som en kråke men en noe lysere tone. høy lyd for en så liten kropp. Det er ingen her i området jeg har spurt(i Verdal) som har sett en slik fugl før. Er det en bortkommen trekkfugl?

N.N (18.09.2011)

Svar:

Litt vanskelig å si sikkert hva du kan ha sett, men beskrivelsen kan kanskje gå overens med en varsler. Sjekk denne i fuglebøkene eller på nettet.

Roar Solheim (18.09.2011)


#Trekkfugler

Avreise for trekkfugler

Hvordan vet trekkfuglene som overvintrer i Afrika når våren har kommet til Norge?

E.H.B. (18.09.2011)

Svar:

Det vet de ikke - de trekker på omtrent samme dato hvert år, en dato som er utviklet til å passe med årstidsvekslingene der fuglene skal hekke om sommeren. Dvs at de passer på ikke å komme for tidlig, for det kan bety døden hvis været blir dårligere. De som er tropefugler og rene insektspisere kommer derfor sjelden før i mai måned - da er det sjeldent at været slår om igjen til snø og kulde.

Roar Solheim (18.09.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Så denne på Hafjeltoppen denne helga. Tror det er en tårnfalk, men er usikker. Kan dere se hvilken falk dette er?

O.M.O. (18.09.2011)

Svar:

Nei, dette er ikke en tårnfalk, men en ung dvergfalk. Stjerten er kortere enn hos tårnfalk, og tverrstrekene er ikke så markant skilt mellom tynne indre og bredt ytre bånd som hos tårnfalken.

Roar Solheim (18.09.2011)


#Økologi og atferd

rødstrupen

Hei!
hvorfor blir rødstrupen mye kjukkere på vinteren i forhold på sommeren ?

S. (17.09.2011)

Svar:

Den blir ikke tykkere, men fordi det er kaldt, så sitter rødstrupene oftere med oppblåst fjærdrakt for å fange luft som isolasjon, og da ser de mer oppblåste og rundere ut enn om sommeren.

Roar Solheim (18.09.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken dykker er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

er litt større enn en trost i kroppen.

N.N (18.09.2011)

Svar:

Dette er en ung toppdykker.

Roar Solheim (18.09.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Eg bur i sunnhordaland.
I dag såg eg ein ørn, ligna egentelikt veldigt på ei fiskeørn. Den stupte ned etter fisk, med heile kroppen nedi.
Etter den letta rista den seg fleire ganger for å bli tør i luften men den føyk. DEn føyk egentelikt lit vimsete(stressa) på ein måte. DEt va ikkje ein havørn for den va lyse under og alt for spinkel syntes eg. So da eg lurte på va kva fugl eg har sit? Ein ting so er sikkert, da va ikkje ein måse.

N.N (16.09.2011)

Svar:

Bildet er av en fiskeørn, så antagelsen din stemmer.

Roar Solheim (17.09.2011)

««første 41 533 - 41 540 av 50 026 siste»»