Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 521 til 41 528 av totalt 50 174 spørsmål «forrige neste»
Hytte
Hei.
Vi skal designe en kombinert hytte for en ornitolog, og en astronom. Lurte i den forbindelse på det ville være best å plassere denne i skogen eller ved sjøen? Og kanskje evetuelle behov for en ornitolog?
S.L. (19.10.2011)
Svar:
Det var et spørsmål som ikke lar seg besvare enkelt, annet enn at en astronom vel ønsker mye himmel og lite lysforurensning?
Roar Solheim (19.10.2011)
toppskrav
er det vanlig at toppskraven er med ferskvann? (sitter på en grein i vannet i en stem..?
N.N (19.10.2011)
Svar:
Ja, det er ganske vanlig, men sjelden i store flokker. Har selv talt ca 30 storskarv på et skjær sør for Tangenodden i Mjøsa.
Roar Solheim (19.10.2011)
Nøttekråke
Hei! Jeg observerte nøttekråke i Brumunddal, Ringsaker. Hvor vanlig er denne i dette området, og overvintrer den? Har både gran og hassel her, men jeg har aldri sett den her før.
A.Ø. (19.10.2011)
Svar:
Nøttekråke er nok regelmessig forekommende i Ringsaker, selv om du kanskje ikke ser den ofte. Der det er barskog og hasselbusker (som det vokser en del av på denne delen av Hedmark) finner du nøttekråkene.
Roar Solheim (19.10.2011)
Kamp på liv og død
I går utspant det seg et lite drama utenfor vinduet mitt. I mer enn 5 minutter jaget 2 skjærer meget intenst en artsfrende. Til slutt klarte de å presse den jagede skjæren opp iet hjørne, og hakket den til døde. I lang tid etterpå lagde seierherrene et fryktelig spetakkel med høylydt kraking. Jeg har tidligere se skjærer drepe småfugl, men jeg har aldri opplevd en sånn intens og dødlig kamp mellom artsfrender. Har dere noen ide om hva som kan være årsaken en slik vendetta?
PS: De tre involverte skjærene så like store ut og var tilsynelatende friske og raske.
P. (18.10.2011)
Svar:
Det kan ha vært territoriekamp mellom ett etablert par og en nabo, eller en inntrenger. Slike slosskamper kan ende i døden hos mange fuglearter, så dette er ikke noe sjeldenhet, selv om det er sjelden at man får se slike stridigheter.
Roar Solheim (18.10.2011)
Sidensvans
I år er det veldig lite rognbær i Nordnorge. Kan sidensvansen fores med f.eks epler,ev annen mat?
J. (18.10.2011)
Svar:
Ja, litt myke epler (råtne) er flott mat. Gamle pærer er også bra, og det meste av annen frukt kan brukes.
Roar Solheim (18.10.2011)
snø ugle
er snøugla hvit hele året?
E. (18.10.2011)
Svar:
Ja, den er hvit hele året, men det er forskjell på ungfugler, hunner og hanner. Ungfugler har mørke flekker, hunner litt færre flekker, og gamle hanner kan være nesten hvite. På våren blekes fjærene, og da blir flekkete ungfugler og hunner lysere før de skifter fjær igjen på ettersommeren.
Roar Solheim (18.10.2011)
hauk i nød!
har en middels stor hønsehauk som har forvillet seg inn på lageret her.. hvordan få ham ut før han dør`? vært der i ca 4 dager nå.
K. (18.10.2011)
Svar:
Hvor er dette? Vi har folk som kan være behjelpelige i de fleste fylker.
Frode Falkenberg (18.10.2011)
Liten falk med hvite Kinn
Jeg var ute og løp da en liten falk med veldig hvite kinn satte seg i en tørrgran noen meter unna.
Ryggen var mørk. Så kun rygg, Kinn og falketanna, da jeg vendte blikket vekk forsvant den.
Kan det ha vært LærkeFalk eller Dvergfalk.
N.N (17.10.2011)
Svar:
Begge er aktuelle, men dersom dette hendte nå nettopp, så er kanskje dvergfalk den mest aktuelle. Lerkefalkene har trolig trukket vekk nå, men det er ikke mulig å si noe sikkert bare ut i fra din beskrivelse.
Roar Solheim (17.10.2011)