Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 222 til 41 229 av totalt 49 995 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Hvor blir småfuglene av om natten, når sola ikke står på ?
N.N (04.11.2011)
Svar:
De sover. Hullrugere sitter ofte inne i hule trær eller i fuglekasser, mens andre sitter inne i kratt og busker.
Roar Solheim (11.11.2011)
PILFINK
Hei ! I vår foringsboks er det mest pilfink som spiser, men det ser ut som om det de gjør mest av er å kaste ut det meste.
Det gjør i og for seg ikke så mye, foe det som detter ned blir spist av dem som ikke kommer til i foringsboksen (Gulspurv og en del andre hyggelige besøk.)
Vi forer mest med villfuglblanding, men er det noe annet vi kan tilsette i denne blandingen som pilfinken er spessielt glade i?
Mvh
Kjell Pettersen
K.P. (05.11.2011)
Svar:
Kan ikke gi deg noe entydig svar på dette, annet enn at hos meg er pilfinkene veldig interesserte i knuste jordnøtter og meiseboller.
Roar Solheim (11.11.2011)
kjernespisende fugler
Hva gjør kjernespisende fugler om vinteren når sneen ligger høyt og de ikke kan finne småstein til kroen? Får de vondt i magen eller kan de ikke utnytte maten så godt - eller ? Bør vi som fodrer faktisk også legge ut bittesmå stein ?
L.K. (05.11.2011)
Svar:
Godt spørsmål, og jeg vet ikke om ditt forslag kanskje kan være positivt. I alle fall ser jeg av og til frøspisende finkefugl som plukker smågrus i kanten av grusveier. Kanskje kan veldig fine sand/steinkorn være attraktivt om vinteren. Jeg foreslår st du gjør et forsøk og ser om fuglene vil ha dette når det er snødekket bakke.
Roar Solheim (11.11.2011)
Corvus cornix. Kråke.
Jeg har i mer enn 7 år filmet og studert flere kråkepar i min egen hage. Hvert år ville et par få 2 eller 3 unger. Og når ungene ble store nok og uavhengige ville foreldrene dra bort. For det tilfelle at antall unger er 3, kunne jeg alltid se at den yngste ville be om mat fra den eldste. Til å begynne med vil den eldste mate den yngste. Når den er strek nok jages den vekk. Til slutt er er det mitt inntrykk at et søskenpar danner et par som får nye unger. - Kan dette være riktig?
D.L. (06.11.2011)
Svar:
Nei, så absolutt ikke. Det er svært sjelden at dyr danner par med søsken, dette finnes det mange mekanismer for å unngå, slik at det ikke skal bli innavl. Så her ror jeg rett og slett at du gjør en feiltolkning av det du observerer.
Roar Solheim (11.11.2011)
Skolen brant, hvor er fuglene ?
Heisann ! Internatskolen jeg bor på, begynte å brenne i natt, og jeg driver å mater fugler her.
Har ikke sett fuglene i nærheten etter brannen i natt, anser de dette som ett utrygt sted for øyeblikket ?
http://www.ringblad.no/nyheter/article5797978.ece
M.K.D. (07.11.2011)
Svar:
Ikke mulig å si, men en såpass stor endring i landskapet kan kanskje få dem til å holde seg unna en stund...
Roar Solheim (11.11.2011)
Hva spiser orrfugl?
Her på vestlandet er det diskusjon om brenning og skjøtsel av lynghei går utover orrfugl bestanden. I litteraturen står det at den spiser lyng og bær, er det bladene på lyngen eller knoppene? foretrekker den gammel eller ny lyng?
E.V. (07.11.2011)
Svar:
Dette kan jeg ikke gi deg noe godt svar å. Brenningen er viktigst for å holde landskapet åpent, for når det gror til med skog, blir det mindre attraktivt for orrfuglene. Det som skljer etter brenning, er at det frigjøres mye næringsstoffer som de spirende plantene tar til seg (bl. a. mer nitrogen). Det er trolig dette som gjør plantene attraktive og gunstige som beiteplanter for for plantespisere som hønsefugl, hare og hjortedyr.
Roar Solheim (11.11.2011)
Bråkete skjærer
Jeg bor i et boligområde med mye skjærer. Har bodd her i over 6 år, og skjærene blir ikke færre. Det er rundt 15-20 skjærer som holder et svare leven store deler av dagen. Synes egentlig skjærene er ganske festlige fugler, men som student med mye hjemmearbeid går det utover arbeidsroen, rett og slett. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre som kan jage skjærene vekk? Hvertfall fra mitt hus?
E. (07.11.2011)
Svar:
Dessverre, det har jeg ikke. Slike problemer er ikke enkle å løse.
Roar Solheim (11.11.2011)
Enslig gråspurv
Hei,
Siden mai har en gråspurv flokk på ca 12 stk kommet å spist fuglemat som jeg har satt ut på min veranda hver eneste dag. Nå i november er det kun en enslig spurv (helt sikker på at den kommer fra samme flokk) som kommer. Dette har vart i over 2 uker. Det virker som om den er forlatt fra resten av flokken. Jeg lurer på om dette er en vanlig atferd blant gråspurver, siden normalt holder dem alltid seg sammen i flokk.
N. (09.11.2011)
Svar:
Ikke mulig å gi deg noe svar på hva som kan ha skjedd her. Det KAN være at alle de andre har blitt tatt og spist aV rovfugl, slik at det nå bare er en spurv tilbake.
Roar Solheim (11.11.2011)