Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 414 til 41 421 av totalt 50 299 spørsmål «forrige neste»
vinger og urin
hei jeg lurer på to små ting fugler har 4 forskjellige vinge fasonger kunne du fortalt meg litt om de forskjellig prøvde å lete på nett men fant så lite om det:(
det andre spørsmålet hvordan de skiller ut urea?
J. (02.12.2011)
Svar:
Fugler har mange ulike vingeformer, så forutsetningene du stiller i spørsmålet ditt gjør at det ikke kan besvares. Vet heller ikke hvordan fuglene skiller ut urinsyre rent fysiologisk, bare at dette skilles ut sammen med ekskrementene (urin og ekskrementer havner i en felles åpning som kalles kloakk).
Roar Solheim (03.12.2011)
skjære
tror skjære unger det første de ser er moren.og hva spiser den første sekkunde den er født og bråker den høyt når den er ny født
E.S. (18.11.2011)
Svar:
Dette kan vi ikke svare deg på. Nyklekte fugleunger tigger om mat, men lydene fra en nyklekt skjæreunge er nok sikkert ganske svake. Hva de fores med den første tiden etter klekking kan sikkert variere ganske mye fra skjærepar til skjærepar.
Roar Solheim (03.12.2011)
Norsk navn på tukan.
N.N (01.12.2011)
Svar:
Det finnes 42 fugler som heter tukan på norsk, med ulike forstavelser som skiller dem fra hverandre. Disse er syd-amerikanske fugler.
Roar Solheim (03.12.2011)
Spørsmål:
Hei!
Husker fuglene fra år til år hvor det er mat å finne?
Har vurdert å kutte ut en av foringsplassene i vinter og lurer da på om fuglene husker at der var det fast tilgang på mat forrige vinter. Vil jo ikke at fuglene skal sitte og sture ved et tomt matfat..
H. (01.12.2011)
Svar:
Fugler har veldig godt minne for rom og forekomst/fordeling av mat. Derfor vil de sikkert sjekke opp steder hvor de tifdligere har funnet mat. Men de blir ikke sittende på slike steder og sulte ihjel dersom det ikke er mat å finne. Da flyr de videre og søker etter mat andre steder.
Roar Solheim (03.12.2011)
Spørsmål:
hei
lurer på hvorfor ikke småfuglene besøker/er hos min foringsplass, mye av dagen.
i fjor foret jeg med solsikkefrø og da var de her hele dagen.
men nå forer jeg bare med meiseboller og da kommer de bare ved morgenen og når det begynner å bli mørkt.
liker meisene brødmat?
N.N (02.12.2011)
Svar:
Slike forhold er det umulig å gi sikre forklaringer på. Det kan tenkes mange ulike årsaker, som endret kvalitet på fuglematen, endret tilgjengelighet av fortyper i nabolaget, endringer i høstforholdene som gjør at fuglene ikke oppsøker foirplasser på samme måte og i samme omfang som i fjor høst, osv. osv.
Roar Solheim (03.12.2011)
Oljesøl i småbåthavn
Hei! Oppdaget at det har lekket ut litt olje i havet i småbåthavna her på stedet. Like ved står en oljetank på land. Vet ikke om det er oljelekkaje fra tanken eller om det er vanlig at det blir litt oljesøl i slike båthavner. Mange stokkender holder til her nå og jeg er bekymret for at de skal få oljesøl på seg.
Bør jeg rapportere dette til noen, i tilfelle, hvem?
N.N (02.12.2011)
Svar:
Dessverre kommer det nok noe olje ut i vannet i småbåthavner, bl. a. via kjølevann og ved utpumping av bunnvann fra småbåter. Slike oljerester pleier ofte å være så tyntflytende eller i så små mengder at det trolig spres utover i så tynne konsentrasjoner at det sjelden gir effekt på fugl. Men dette vet vi forholdsvis lite om. Dersom det er tykkere, mer seigtflytende oljerester det er snakk om, så kan det kanskje være mer alvorlig. Det beste du kan gjøre er å holde øye med situasjonen, og se om noen fugler får oljeflekker på fjærene.
Roar Solheim (03.12.2011)
Kråker
Hei.
Her i Trondheim har vi kråker som drar et sted om morgenen for så å komme tilbake om ettermiddagen. De beveger seg kun fra A til B. Det er en enorm flokk. Men, idag, stoppet plutselig hele flokken rundt huset mitt. Det var tett i trær og på nabohus. Det har aldri skjedd før. Hva kan forklaringen være på det?
A.F. (02.12.2011)
Svar:
Slike engangshendelser kan man som regel bare spekulere i årsaker til. Her kan det ha vært en rovfugl eller ugle som har fått dem til å endre vaner for en dag.
Roar Solheim (03.12.2011)
Skjære.
Hei.
Vi har en skjære i hagen, den har vært her siden i sommer.
Kom som unge,og ser ut som den hadde en medfødt skade på vingen.
Men tross dette har den klart seg bra,den hopper og løp isteden for og fly.Den har nå lært seg og fly ganske bra.
Men så til spøramålet.
Den har fått en byll/ utvekst nederst på begge bena.
På avstand ser det ut som om det er tørket leire.
Har dere noen formening om hva dette kan være ?
Den spiser bra hver dag, men virker litt molefonken.
Den er lite sammen med andre skjærer, og virker lite redd.
Vi kan gå kanske nærme, ca. 2 meter.
Vennlig hilsen viggo weseth
V.W. (02.12.2011)
Svar:
Jeg vet ikke hva dette er, annet enn at det er en sykdom som en kan se av og til hos spesielt finkefugler. Vet heller ikke om de kan bli bra av dette, eller om det er smittsomt for andre fugler. Men trolig klarer den seg når den finner mat nær mennesker.
Roar Solheim (03.12.2011)