Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 356 til 41 363 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Hva skjer med sommerfulgene om vinteren? spiser de noe da?
N.N (07.12.2011)
Svar:
Om vinteren kan sommerfuglene være i et av fire stadier: egg, larve, puppe eller voksen sommerfugl. De færreste overvintrer som voksne, men ingen tar til seg næring når de er i dvale. Bilder av de fire stadiene finner du på: http://www.lepidoptera.no/arter/
Frode Falkenberg (08.12.2011)
fugler på foringsbrett
Fikk en "ny" fugl på foringsbettet (solsikkefrø) sist helg. den var rask fram og like raskt fløy den bort. I dag 6/12 fikk jeg sett den slik at jeg kunne registrere at det måtte være en spettmeis. Er den vanlig i Trøndelag? vi bor i Selbu ? Har aldri sett den før, heller ikke i Malvik der vi bodde tidligere. Trodde spettmeisen holdt til ved kysten. mvh Bjørg Kulseth
N.N (06.12.2011)
Svar:
Tidligere var spettmeisa utbredt på Østlandet, Sørlandet og oppover Vestlandet. Ofte tilknyttet løv- og blandingsskog med et stort innslag av hasselforekomst, derfor var den da også stort sett vanligst i kystnære områder. De siste 10 årene har arten økt i utbredelse i både nordlig og østlig retning. Spesielt i Trøndelag rundt Trondheimsfjorden er den meget vanlig, den er også observert langt innover i landet og påtreffes også i høyereliggende kommuner som Tydal og Røros.
Morten Ree (08.12.2011)
Kranium
Hei vet du vilket kranium dete er for slags jeg fant det i fjæra og lurtepå vilke fugl det er men du vet di fjra du sa var ærfugl jeg tror det er skalen til den fuglen kan det kansje steme jeg tiper at det er en måke Siland?\laksand heler noe va tror du det er??? mvh Jill.
J.T.A. (07.12.2011)
Svar:
Nebbet på denne fuglen ser såpass langt og kraftig ut at je4g ikke tror det er en av fiskendene (siland/laksand), derimot mistenker jeg at dette er et kranie fra en av skarvene.
Roar Solheim (07.12.2011)
Kråke og skjor på foringsplassen.
Vi har en stor skjorfamilie og flere kråker på foringsplassen. Det liker vi ikke så godt, fordi de ødelegger meiseboller og stikker avgpårde med brødmat vi legger ut. Kan vi gjøre noe for at de skal finne et annet sted være. Vi er ganske alene om å mate fugler i dette nabolaget, så vi har mere lyst til å ha småfugler. I dag hadde vi besøk av en nøtteskrike en liten stund. Det er lenge siden sist. I tillegg såg vi en kvit kråke med svart hode. Den har vi ikke sett før.
E.R. (07.12.2011)
Svar:
Det beste er å bygge et foringsbur med netting som har ca 5 x 5 cm åpninger. Heng frø- og nøtteautomatene inne i buret, da kommer bare småfuglenbe inn, mens kråkefuglene må nøye seg med matsmulene som faller på bakken. I Fuglevennens høstnummer 2007 (se Fuglevennen.no og tidsskrifter) finner du bilder av en slik skjæresikker forplass.
Roar Solheim (07.12.2011)
Orr egg
Hei det var vist noe feil jeg har jort det var vist feil bilde av der jeg sa orreg heler rype her er bilde jeg egentlig skue sende,Kan dete være orrfugl heler rype??? mvh Jill.
J.T.A. (07.12.2011)
Svar:
Rypeegg er langt mer flekkete enn dette, så hvis orrfugl og rype er de to aktuelle, er dette orrfugl.
Roar Solheim (07.12.2011)
Maiseboller.
Har tenkt å lage maisesboller til fuglene og lurer på følgende.Hvis jeg lager opp et større kvanta til fam og venner så kan det jo gå en tid før de blit gitt.
Kan disse fryses før bruk og hvor lang tid kan de fryses før de blir for gamle ?
K.T.H. (06.12.2011)
Svar:
Ja, du kan helt klart fryse ned slike boller, og de vil nok da kunne holde seg brukbare i flere år!
Roar Solheim (07.12.2011)
Åssen tiltrekke seg fuglene om vinteren?
Naboen har masse fugler, men jeg får ikke så mange fugler på brettet hva kommer det av?
Jeg får mest vanlig kjøttmeis og blåmeis, men åssen tiltrekke seg de andre fuglene sånn som pilfink, dompap, gulspurv, grønnfink, grønnsisik?
S. (06.12.2011)
Svar:
Slike forskjeller er det svært vanskelig å finne årsaken til. Det kan være at naboen din hyar kjøpt annen fuglemat som er av bedre kbvalitet, og at fuglene derfor flyr dit. Det kanm også skyldes andre årsaker, men de kan ikke jeg finne når jeg ikke er på stedet.
Roar Solheim (07.12.2011)
Hønsehauk
Hei er det noen aned måte man kan skie han og hun hønsehauke på en størese er det noe mer en de ???
J.T. (07.12.2011)
Svar:
Ikke som jeg kjenner til.
Roar Solheim (07.12.2011)