Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 062 til 41 069 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

Vor smart er måka

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei lurer på om måka er så dom så di fleste tror er den egentlig smart??? mvh Jill

J.T.A. (09.12.2011)

Svar:

Ingen dyr er "dumme", slik vi mennesker kan beskrive dem. Dyr oppfatter verden ulikt fra art til art, og i sin verden er et hvert dyr intelligent.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

lang tid?

Hvorfor tar det av og til så veldig lang tid før dere svarer på spørsmålene som blir sendt inn?

N.N (09.12.2011)

Svar:

Det har sammenheng med flere forhold. Det er noen få som svarer på spørsmål, og dette skjer på frivillig basis. Det er altså ingen som får betalt for å utføre denne svarservicen. Hvis noen av oss er bortreist, kan spørsmålene hope seg opp. Dernest hender det at noen spørsmål kanskje ikke har innlysende svar, og så blir de liggende i påvente av at noen av de andre kan ta tak i spørsmålet. Det er gjerne disse som kan bli liggende ubesvart en stund.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storspover?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er temmelig sikker på at dette er storspover. Kan det allikevel være en forvekslingsmulighet med måkefugler? Andre fugler kan det ikke være her på stedet på denne årstid. Litt spesielt at storspover er her nå i desember.
Beklager dårlig bildekvalitet, men det var mørkt og lang avstand til fuglene, ville ikke forstyrre ved å gå nærmere nå når dagene er korte og mulighet for å finne mat nok er redusert. Troms.

N.N (09.12.2011)

Svar:

Umulig å si ut i fra et så uskarpt bilde, dessverre.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

Skogdue

På et program på tv2, skulle de jakte på skogdue sa de. Er ikke den fredet? Eller var det egentlig ringdue, men de kalte den skogdue? Isåfall synes jeg det er en ganske grov feil at de sier at de skal jakte på en fredet art, er ikke dette noe de bør vite?

T. (09.12.2011)

Svar:

Dette er en klassisk navneforvirring. Duene i Norge heter skogdue, ringdue, tyrkerdue og (bydue/tamdue). Skogduene hekker i hule trær, mens ringduene hekker i kvistreir. Mange kaller ringduene for skogsduer (merk s-en i navnebruken), og når folk snakker om skogsduer, så er det ringduene de har i tankene. Desverre nokså forvirrende, og synd at folk ikke lærer de riktige navnene.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kråkefugl?

Jeg har flere kvelder observert en stor flokk med kråkefugler over området jeg bor,nærmere bestemt Ellingsrud i Oslo. Det kan dreie seg om flere hundre fugler som svever over området. Dette skjer om kvelden,og de er høylytte! Dette skjer hvært år på denne tiden av året(senhøstes og tidlig vinter). Det er vanskelig og se fargene deres,men jeg mener de er svarte. Hvilke kråkefugl er dette? Har fundert på om det er kornkråke,eller kaie. Kan du gi meg svar på dette? Næromrdet består av skog,åpne marker og bebyggelse

K.B. (08.12.2011)

Svar:

Trolig er dette en blandet flokk med både kaier og kråker, kanskje også noen kornkråker iblandet. Fuglene samler seg gjerne om kvelden før de flyr til en felles overnattingsplass.Om morgenen kan en se flokkene før de løser seg opp, og fuglene sprer seg ut i landskapet på jakt etter mat.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

revir

hva er et revir

R. (09.12.2011)

Svar:

Revir brukes om det området et dyr forsvarer mot artsfrender som sitt eget. Hanner forsvarer reviret sitt og jager vekk andre hanner. Begrepet territorium brukes også om samme område.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

Stokkand

Hei!
Er det mulig å se forskjell på en voksen stokkandhunn og en ung stokkandhann som ikke har skiftet til voksen drakt?

N.N (21.11.2011)

Svar:

Det vet jeg ikke. Akkurat disse to draktvariantene står det ikke noe om forskjeller mellom i bøkene. Tror likevel at en ung juvenil hann kanskje vil ha mer mørke, hannlignende fjær enn en voksen hunn, men vet ikke sikkert.

Roar Solheim (08.12.2011)


#Diverse

Haner

Hva heter "flappene" under nebbet på hanen?

I.O. (07.12.2011)

Svar:

Det vet jeg ikke. Hakelapper eller fliker tror jeg er mulige ord, men det beste er at du forsøker å få fatt i folk som driver med hønseoppdrett.

Roar Solheim (08.12.2011)

««første 41 062 - 41 069 av 50 019 siste»»