Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 054 til 41 061 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
egg
Hei egentlig var det vilken art dete kune være jeg var mest intrisert i å vite ikke vem som har spist de men takk i lika vel men vilke fugl ser egget ut til og høre til??? mvh Jill
J.T. (10.12.2011)
Svar:
Kanskje mest sannsynlig at dette egget kan være spist av en annen fugl.
Roar Solheim (10.12.2011)
Mystisk Egg ?
Hei fant dete egget i fjæra tror det er fra brun nakke and heler noe. Jeg vet ikke om det er for stort til at det er brun nakke and? det var som sirka 6cm va tror du de kan være??? mvh Jill
J.T.A. (09.12.2011)
Svar:
SÅ nøye er det ikke mulig å artsbestemme et ensfarget egg bare ut i fra et bilde. Da måtte egget tas med til en gammel museumssamling for nærmere studier.
Roar Solheim (10.12.2011)
Blåfugl
Fins det egentlig en fugleart som heter Blåfugl?
I sangen synger de jo "lille Blåfugl, lille Blåfugl" hvilken fugl mener de egentlig ?
N.N (09.12.2011)
Svar:
Nei, ikke på norsk, men det spørs om dette kan være en fornorsking av en amerikansk sang? Der finnes noen fugler som kalles "bluebird", og de kan ha gitt opphav til denne teksten. Visstnok skal det være ekstra lykkebringende å ha en av disse fuglene rundt seg ("bluebird on my shoulder" er et tema i i en sang i Disney-filmen Song of the south, hvor en "bluebird" lander på skulderen til en av hovedpersonene).
Roar Solheim (10.12.2011)
Tamme fugler.
Jeg har temmet mange av småfuglene på hytten og ser at det er stor forskjell på hvor lett det er å temme de ulike artene. Det er også individuelle forskjeller. Svartmeisene er utrolig tillitsfulle og ble tamme svært fort. Blåmeisene er også ganske lette å temme. Kjøttmeisene er det derimot nesten helt umulig å få til å spise fra hånden. Nå lurer jeg på om det er noen grunner for ulikhetene mellom artene. Kan det også være slik at det er forskjeller mellom kjønnene? Noen svartmeis nekter å temmes. Jeg lurer på om dette kan være hunnene. Bare det jeg mener er hannen av spettmeisparet er tam. Har villigheten til å bli temmet sammenheng med hvor langt de flyr for å finne føde, ulikheter mellom artene og mellom kjønnene?
L.B.H. (09.12.2011)
Svar:
Interessant spørsmål, og faktisk ett som ikke lar seg besvare. Jeg tror ikke noen har undersøkt hvorfor noen meiser lettere blir håndtamme enn andre. Men det stemmer som du sier, at svartmneisene er de som lettest blir håndtamme. Blåmeis også ganske enkelt, mens kjøttmeisene er langt vanskeligere. Det er sikkert også individuelle forskjeller, både genetisk og i forhold til hva den enkelte fugl har opplevd i livet.
Roar Solheim (10.12.2011)
Dverg falk
Hei i sommer var dene lile rovfuglen hos hos er dete en dverg falk??? mvh Jill
J.T.A. (09.12.2011)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en dvergfalk.
Roar Solheim (10.12.2011)
Utstoppet Tårn falk
Hei.Jeg har samling med utstoppete dyr\fugler og lurte på om dene Tårn falken er en voksen utfarget hun heler en ung fugl va tror du??? mvh Jill.
J.T.A. (10.12.2011)
Svar:
Ikke helt lett å si ut i fra bildet, men mest sannsynlig en ungfugl.
Roar Solheim (10.12.2011)
Blå
Hei er det sant at blå farge skremer fugler??? mvh Jill
J.T. (09.12.2011)
Svar:
Det vet vi ikke, men det sies at blåfargete husvegger avskrekker spetter fra å hakke hull i dem. Forsøk er imidlertid ikke gjort, så dette er uklart.
Roar Solheim (09.12.2011)
noen spm
Hvordan får man fugler til fuglebrette?
Hva slags mat må man bruke?
Hvilke fuglearter er lettest å tiltrekke ?
N.N (09.12.2011)
Svar:
Dette er et veldig generellt og omfattende spørsmål som du bedre får svar på ved å lese i bøker. Prøv Fuglevennboka, og gå inn på Fuglevennen.no og se under tidsskrift - der finner du PDF-dokumenter av eldre Fuglevennnumre hvor dette er omtalt.
Roar Solheim (09.12.2011)