Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 270 til 41 277 av totalt 50 299 spørsmål «forrige neste»
Formering hos vadere, måker og alkefugler
Hei! Lurer på hvor jeg kan finne informasjon og fakta om formering hos vadere, måker og alkefugler? Har et prosjekt i biologi om formering hos fugler hvor jeg skal skrive om dette :)
S. (18.12.2011)
Svar:
Vanligvis finner du slik informasjon i ulike fuglebøker. Den store boka Norges Fugler av Svein Haftorn bør du kunne finne på et bibliotek, og der er det nok mye å hente.
Roar Solheim (19.12.2011)
Tryker
Hei har set mange ganger at folk skriver at den tryker va petyr nå det foreksemper en Rype som tryker va petyr det va petyr tryker for noe??? mvh Jill.
J.T.A. (19.12.2011)
Svar:
En fugl som trykker ligger helt stille for ikke å bli sett av rovfugler eller rovpattedyr. Det er spesielt bakkelevende fugler med gode kamuflasjefarger som gjør dette, som en forsvarstaktikk.
Roar Solheim (19.12.2011)
Hva slags måke er dette?
Bildet er tatt 14.12 på Hurum. Jeg har gjort det litt skarpere, men fargen er ikke "tuklet" med. Denne var rimelig innpåsliten og så helt annerledes ut enn de andre unge måkene jeg så...
M. (18.12.2011)
Svar:
Dette er ikke en måke, men riktignok en måkefugl. Det er en ungfugl av en av joene, og for meg ser det mest ut til å være en ung polarjo.
Roar Solheim (18.12.2011)
Skjære som gjemmer mat
Hei.
To skjærer har helt siden i sommer vært innom hagen min hver dag. Her legger jeg ut forskjellig type mat ( brød, havregryngrøt, ost(favoritten). Noe av denne maten spiser de på stedet, men jeg har også sett at de gjemmer mat, gjerne bare noen få meter fra hvor jeg har lagt den ut. Jeg lurer på om de finner tilbake til denne maten når de blir sulten eller om dette bare er et uhensiktsmessig instinkt de følger? Jeg pleier å kutte maten i ganske små biter, da spises den med en gang. Større biter tar de med seg eller gjemmer.
B.T. (18.12.2011)
Svar:
Skjærer og andre matlagrende fugler har et veldig godt romlig minne, og de kan huske tusenvis av enkeltplasser hvor de har lagret mat. Hvis de ikke hadde husket stedene, ville de heller ikke ha lagret mat, for det ville bety at de sløste masse energi til ingen nytte. Det er det ingen dyr som gjør. Både meiser og kråkefugler har slik lagringshukommelse.
Roar Solheim (18.12.2011)
Mate småfugler, men ikke rotter?
Vi har over noen uker nå hengt ut meiseboller og solsikkefrø i et tre utenfor huset vårt. Vi har hatt mange fugler på besøk. Noe av fuglematen havner på bakken og det er nå observert en rotte. Da vi bor i et boretslag måtte vi ta bort maten. detter er veldig trist mest for fuglene, men også for oss. Ber om noen gode råd. Er det mulig å mate fuglene uten å mate rottene?.
T.B.J. (18.12.2011)
Svar:
Et alternativ som ikke gir matrester på bakken, er halve kokosnøtter som meisene kan henge på og hakke løs kokosfett fra. Spekk, og nyretalg fra sau i metallnett er også et bra alternativ. Meiseboller er heller ikke noe problem for søl på bakken, til forskjell fra solsikkefrø.
Roar Solheim (18.12.2011)
Fast mattid
Har kjøttmeis og blåmeis fast mattid?
N.N (18.12.2011)
Svar:
Nei, ikke så vidt jeg kjenner til.
Roar Solheim (18.12.2011)
Vandre falk Hun\Han Skjøn?
Hei lurer på om det er mulig og se forsjel på han og hun Vandrefalk uten om størelsen? mvh Jill
J.T.A. (18.12.2011)
Svar:
Ja, litt forskjell er det, men det krever trening for å se disse forskjellene. Er ikke sikker selv på hva som utgjør forskjellene, men mener bl. a. at øvre del av brystet er mer hvitt (større hvitt felt) hos hannen.
Roar Solheim (18.12.2011)
Kongeørn?
Hei! Observerte idag en svær rovfugl som svevde rolig i sirkler høyt oppe på den blå himmelen. Når jeg så på den i kikkerten kunne jeg tydelig se hvite, runde/ovale flekker under hver av vingene,ellers var den brun/mørkebrun. Etter og ha bladd litt i litteraturen min så lignet faktisk Kongeørn mest på det jeg hadde sett.Kan dette ha vært mulig her i Kongsvingertraktene? Har desverre ikke noe bilde da fuglen var veldig høyt/langt unna. På forhånd takk.
Hilsen Kent Ingvar Haakerud.
K.I.H. (18.12.2011)
Svar:
Ja, på denne tiden av året dukker ungfugler av kongeørn opp nær sagt hvor som helst. I Kongsvingertraktene er du ikke langt unna faste forekomster av ulv, og det betyr kadaverrester som ungørnene kan spise av i vinterhalvåret.
Roar Solheim (18.12.2011)