Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 028 til 49 035 av totalt 49 931 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjønn på kjøttmeis?

Hei. Vi har sett over alt på nett for å klare å finne forskjellen på en hann og hun kjøttmeis uten noe godt resultat. Kan du fortelle oss forskjellen?

S.O.H. (28.11.2006)

Svar:

Du kan finne svar på spørsmålet ved å lese under kjennetegn på vår omtale av kjøttmeis: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=447

Frode Falkenberg (29.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tittibø

Hvilken fugl er det som sier tittibø?

L. (28.11.2006)

Svar:

Kjøttmeisas sang kan beskrives på den måten. De har gjerne to eller tre stavelser i sangstrofene sine: ti-ti-bø, eller ti-bø. Du kan høre en versjon av kjøttmeissang fra denne siden: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php

Frode Falkenberg (29.11.2006)


#Fuglekasser

Behandling av fuglekasser

Jeg har snekret en tyvetalls fuglekasser som jeg skal henge opp snart, men lurer på om jeg bør behandle dem litt. Leste litt på nettet at de kunne beises, men da kun på utsiden. Men hva med inngangshullet? Har erfart at fuglene ofte hakker og jobber litt med inngangen selv for å utvide den. Da er det kansje ikke så smart å beise inngangen heller? Anbefaler dere å behandle kassene på noen måte, eller bare la naturen gå sin gang og bytte dem ut etterhvert som de begynner å rotne bort?

B.O.M. (26.11.2006)

Svar:

Det lønner seg å beise fuglekasser, gjerne i en naturfarge som gir dem litt kamuflasje. Fuglene tar ikke noen skade av dette, heller ikke dersom du beiser rundt innflygingshullet. Men du kan gjerne la hullet være trehvitt - da ser det ut som et nyhakket spettehull, og mange fugler foretrekker nye reirhull. Legg også gjerne takpapp på taket - det beskytter mot regnet og får kassen til å vare lenger. Du kan også gjerne smøre beis i bunnen innvendig i kassen som beskyttelse mot fuktighet. Bor flere 4-5 mm hull i bunnen som drenering mot fuktighet.

Roar Solheim (26.11.2006)


#Fugleforing

Gjerdesmett på fuglebrettet

Hei,

Observerte akkuratt en gjerdesmett på fuglebrettet, og håper nå at jeg skal klare overtale krabaten til å svinge jevnlig innom iløpet av vinteren. Hva slags for kan anbefales til gjerdesmett? Finnes det noen god informasjon om foring på nettet? Nå går det i solsikkefrø, maiseboller og peanøtter, er det annet for jeg burde hatt ute jevnlig?

B.O.M. (26.11.2006)

Svar:

Gjerdesmett er ikke en vanlig brettgjest. Den spiser helst insekter, så fett kan være et alternativ. Jeg tipper at den gjerne plukker opp små smuler av fett hakket løs av meiser fra meiseboller, kokosnøtter, matfett eller lignende. Du kan prøve å smøre Delfia matfett på trestamme/pinne og se om den vil hakke løs noe av dette (fungerer bl. a. bra for trekryper).

Roar Solheim (26.11.2006)


#Økologi og atferd

egg

Finns det pattedyr som legg egg?

J. (23.11.2006)

Svar:

Ja! Nebbdyr og maurpiggsvin i Australia legger egg.

Roar Solheim (23.11.2006)


#Økologi og atferd

Heeii:)

Jeg lurte bare på hva en gulpebolle var, og isåfall hvilke dyr det er fra hvis det er fra et dyr?

N.N (23.11.2006)

Svar:

En gulpebolle er ufordøyelige matrester som fugl gulper opp. Rovfugl og ugler som spiser både fjær, hår, skinn, bein og muskler av sine byttedyr, pakker sammen bein, hår og fjær til en "bolle" i magen. denne blir så gulpet opp. Måker og kråker kan også gulpe opp boller med ufordøyde rester, som eggeskall, krepsdyrskall, hele korn, fjær osv.

Roar Solheim (23.11.2006)


#Fugleforing

Lokke fugler til fuglebrettet med fuglesang?

Ville det fungere å lokke til seg fugler, f.eks Grønnfink til fuglebrette med fuglesang? Det finnes store flokker av dem rundt omkring, men har enda til gode å finne dem på fuglebrettet her i hagen, til tross for rikelig med variasjon i foret, samt gode forhold med trær og tette busker. Kunne det ha hjulpet å spille grønnfinklyder for å trekke dem til seg?

B.O. (22.11.2006)

Svar:

Hei!
Mange arter inkl. grønnfink vil kunne respondere på avspilling av artspesifikke lyder, men samtidig er de ofte snare til å oppdage matkilder så som fôringsplasser. Grønnfinken er veldig glad i solsikkefrø, så hvis du tilbyr den dette ville det være rart om den ikke dukket opp, ihvertfall når snøen legger seg.

Tore Reinsborg (22.11.2006)


#Fuglekasser

Hvor tett bør fuglekasser stå?

Svigers ønsker seg fuglekasser til jul, og det skal hun jaggu få! Antar jeg kommer til å sette opp ihvertfall et tyvetalls kasser rundt hytta deres. Primært kjøttmeis og blåmeis kasser, men tenkte også en 2-3 kasser størrelse stær i håp om vendehals eller annet spennende.

Spørsmålet er, hvor tett bør disse stå? Jeg har lest 10 meter, men er det et absolutt minimum, slik at jeg med fordel kan spre dem enda mer ut?

Ellers er litt av intensjonen at kassene skal hjelpe med å holde hytta litt mer insektsfri, men tar fugler så små ting som fjærmygg?

N.N (22.11.2006)

Svar:

Hei!
Det vil variere fra art til art hvor tett fuglekassene kan henges opp. Stær og gråspurv er eksempler på arter som er veldig selskapelige og kan hekke tett, mens kasser med tanke på meis og svarthvit fluesnapper bør henge minst 20-30 m fra hverandre. Hvis det holder til vendehals i området du tenker å henge opp kassene, bør kassene inneholde et lag med sagflis i bunnen da den ikke bygger reir selv. Vendehalsen er en trekkfugl og vil som regel ankomme etter at meisene har startet sin hekkesesong. Samtidig vil den ofte kunne kaste ut etablerte meisepar fra fuglekasser. En måte å unngå dette på kan være å tette hullet til noen kasser som du har sagflis og stort hull i, for så å fjerne tetningen først når vendehalsen har ankommet. Når det gjelder fjærmygg, så vil nok flere arter kunne forsyne seg av disse også i den mangfoldige insektsfaunaen.

Mål på forskjellige fuglekasser kan finnes på dette nettstedet:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (22.11.2006)

««første 49 028 - 49 035 av 49 931 siste»»