Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 869 til 40 876 av totalt 49 930 spørsmål «forrige neste»
and?
for meg ser det ut som en taffeland,stemme det?
N.N (27.12.2011)
Svar:
Ja, dersom den ikke er fotografert i Nord-Amerika, men her i Europa, så er dette en taffeland hann.
Roar Solheim (27.12.2011)
Ringmerking og skader på fugl
Jeg har registrert ved Tveitevannet i Bergen flere måker (fiske - og hettemåker) som har skader i føttene. Skadene synes å hindre fuglene i et normalt bevegelsesmønster. Det interessante er at disse fuglene som er skadet er ringmerket i de føttene som er skadet. For meg synes det som om at det er en klar årsakssammenheng mellom ringmerkingen og skadene da jeg tror at fuglene har hektet seg fast i noe og således påført fuglen bruddskader el.l. Dersom dette er tilfelle bør vel ringmerking av fugler revurderes. Hører gjerne nærmere på synspunkter fra en feltornitolog.
F. (25.12.2011)
Svar:
Observasjonene dine er interessante, og de bør følges opp av noen som også kan ringmerking for å vurdere om det er ringene som har forårsaket skader, eller om dette kan skyldes andre, tilfeldige årsaker. Jeg kjenner ikke til lignende rapporter om at ringer har gitt skader på fuglebein fordi de kan ha satt seg fast i snører eller lignende, men det betyr ikke at slikt kan skje.
Roar Solheim (25.12.2011)
gås?
Dette ser ut som en grågås for meg,men la merke til i flokken på 6 stk at denne vare mindre og har litt hvitt rundt nebbet,som de andre grågåsene ikke hadde,, hjelp?
N.N (25.12.2011)
Svar:
Denne ser også helt grågås ut for meg, trolig bare et lite eksemplar.
Roar Solheim (25.12.2011)
Kamera og objektiv
Hva slags kamera og objektiv bruker dere til å fotografere fugler ? Er 650 - 1300 mm objektiv bra å bruke? (jeg sparer til et)
God Jul !
S.F. (25.12.2011)
Svar:
Vet ikke om du her spør om et konkret zoom-objektiv på det området du nevner. I så fall er dette uvanlig, og et zoomområde jeg ikke har hørt om. De fleste natur- og fuglefotografer jeg kjenner, bruker 400 mm eller 500 mm telelinser, av og til med teleconverter 1,4X eller opp mot 2,0X (de nyeste versjonene er brukbare, en del eldre er det ikke). Kamerahus har også ulike forstørrelse i selve sensorbrikken, fra ca 1,3 til 1,6. Et hus med 1,6 sensor, 500 mm og 1,4X teleconvcerter, gir en teleeffekt lik en 1120 mm på et gammeldags speilreflekskamera, dvs, 22,4 X forstørrelse. Det hoilder gjerne lenge, men da trenger du også helst et stødig og godt stativ. Blant de fleste fuglefotografene jeg kjenner i dag, er det helst Canon eller Nikon kameraer som er i bruk. Men noen tar også bilder med mindre kompakt-digitalkameraer gjennom teleskop.
Roar Solheim (25.12.2011)
Munk ?
Hei !
Observerte en fugl på fuglebrettet idag. Brun kropp, lysere under, mørkere over. Klar brun hette på hodet, mørkt nebb. Kunne se ut som det var et lysere felt mellom hetten/ryggen.
Kan dette være munk, eller skal ikke den være lengre sør nå?
Bor 15 minutter utenfor Bergen.
M.K. (23.12.2011)
Svar:
Enkelte munk forsøker seg på å overvintre, helst nær kysten, så du kan godt ha hatt besøk av en munk.
Roar Solheim (24.12.2011)
Hvilken art tilhører denne vakre skapningen ?
Denne skjønnheten satt utenfor kjøkkenvinduet mitt en morgen forrige uke. Jeg synes den ser litt annerledes ut enn de hornuglene jeg har sett bilder av på nettet. Hvilken art er det ?? Det var en stor opplevelse å få besøk av den :)
S.E.B. (24.12.2011)
Svar:
Dette er en hornugle, merk de lange fjærtoppene på hodet. Artig julebesøk!
Roar Solheim (24.12.2011)
hvilken and?
N.N (22.12.2011)
Svar:
Er ikke helt sikker, men tror dette må være en ung bergand. Øyet er lyst, og kroppssidene er lysere enn hva det skal være hos unge sjøorrer, som også har en hvit flekk nede på bakre del av kinnet/under øret.
Roar Solheim (23.12.2011)
hmm...
Forrige uke så jeg en liten flokk med stær... skal du de ha dratt får lenge sida ??
S.F. (22.12.2011)
Svar:
De fleste stærene har nok fløyet sørover, men enkelte småflokker kan drøye ute ved kysten når det fremdeles er snøbart. Helt nede i fjæra kan de finne mat i tangvoller selv etter at det har falt snø, men dette er et farefullt gamling-spill.
Roar Solheim (23.12.2011)