Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 041 til 49 048 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
alder
Hvor gammel kan en pingvin bli????
C. (27.11.2006)
Svar:
Hei!
Pingvinene tilhører en fugleorden som lever relativt lenge. Keiserpingvinene f.eks blir vanligvis ca 20 år, men noen keiserpingviner har oppnådd en alder på over 40 år.Tore Reinsborg (29.11.2006)
Stengsel for svaler
Vi må dessverre stenge 2 glugger på loftet da svalene skiter oss fullstendig ned. Vil kyllingnetting, diameter 12 - 14 mm, være tilstrekkelig?
Hva slags svale er det som bygger på loftet?
Vil denne kunne bygge under taksteinen?
Kan man bygge kasser e.l. under takskjegget for svalene?
(Takk for fint blad som jeg deler med barnebarna!)
Mvh Fred T. Nilsen, Asker
F.T.N. (29.11.2006)
Svar:
Hei!
Det er mest trolig låvesvale dere har på loftet, da taksvalen helst bygger reirene oppunder takskjegg på utsida av bygninger. Svaler hekker ikke i trange rom under takstein so f.eks stær og gråspurv. Hvis dere ikke vil ha svalene på loftet, vil kyllingnett med de mål du beskriver være tilstrekkelig.
Det er fullt mulig å lage kunstige reir for taksvaler, låvesvaler samt tårnseiler. I Nord-Amerika har man gjort dette over en periode, med tildels stor suksess. Det de har gjort, er å sette opp en kunstig skål (som ligner på et vanlig årsgammelt låvesvalereir), som svalene kan bygge på litt ekstra for å tilfredstille sine krav. De kunstige reirene er plassert omtrent på samme måte som svalene selv ville ha gjort det (oppunder tak, under brygger osv.). Låvesvalene liker å ha reiret under et eller annet, slik at det ikke regner rett inn i reiret.
På nettstedet under finner du mål og illustrasjoner over flere typer fuglekasser.
http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (29.11.2006)
foringsautomater
Finnes det tegninger av en enkel foringsautomat forsmåfugler?
S.T.J. (26.11.2006)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du finne tegninger på foringsautomater og foringsbrett:
http://www.hibnat.no/fugleskole/fugleforing.htm
På dette nettstedet selges diverse bøker om fugleforing, inkl. bøker om hvordan du kan lage foringsbrett og foringsautomater selv.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=800136Tore Reinsborg (29.11.2006)
havørn
hvilken frage har den
K. (07.11.2006)
Svar:
Havørna er en brun fugl. I ungfugldrakt er den ensartet brun på alle fjærene. når den blir voksen blir den brune kroppen og hodet noe lysere, mens stjerten utvikler seg til å bli helt hvit. Se bilde av en ung havørn på http://cyberbirding.no/photo/h_albicilla_01.php, og en voksen på http://cyberbirding.no/nof/galleri/spesial/20060127.php
Frode Falkenberg (29.11.2006)
Varsler
Hei.
Jeg så en Varsler som satt på toppen av et rognebær tre nedenfor huset i Bjerkreim.Den var utrolig kjapp og fly da den tok en tur ned på bakken.Jeg har en fuglebok som jeg slo opp i og der var den avbildet.Leste at den bare var påvist 9 ganger i Norge.
Er dette en sjelden fugl ?
Mvh
Harald
H.L. (29.11.2006)
Svar:
Varsleren er nok ikke så sjelden i Norge som du har lest. Den hekker i deler av landet, og sees egentlig til alle årstider hos oss. Hvis din fuglebok antyder at varsleren bare er sett ni ganger i Norge, er det fare for at den kan inneholde mange feil(!)
Les mer om varsleren her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=231Frode Falkenberg (29.11.2006)
Kjønn på kjøttmeis?
Hei. Vi har sett over alt på nett for å klare å finne forskjellen på en hann og hun kjøttmeis uten noe godt resultat. Kan du fortelle oss forskjellen?
S.O.H. (28.11.2006)
Svar:
Du kan finne svar på spørsmålet ved å lese under kjennetegn på vår omtale av kjøttmeis: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=447
Frode Falkenberg (29.11.2006)
Tittibø
Hvilken fugl er det som sier tittibø?
L. (28.11.2006)
Svar:
Kjøttmeisas sang kan beskrives på den måten. De har gjerne to eller tre stavelser i sangstrofene sine: ti-ti-bø, eller ti-bø. Du kan høre en versjon av kjøttmeissang fra denne siden: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php
Frode Falkenberg (29.11.2006)
Behandling av fuglekasser
Jeg har snekret en tyvetalls fuglekasser som jeg skal henge opp snart, men lurer på om jeg bør behandle dem litt. Leste litt på nettet at de kunne beises, men da kun på utsiden. Men hva med inngangshullet? Har erfart at fuglene ofte hakker og jobber litt med inngangen selv for å utvide den. Da er det kansje ikke så smart å beise inngangen heller? Anbefaler dere å behandle kassene på noen måte, eller bare la naturen gå sin gang og bytte dem ut etterhvert som de begynner å rotne bort?
B.O.M. (26.11.2006)
Svar:
Det lønner seg å beise fuglekasser, gjerne i en naturfarge som gir dem litt kamuflasje. Fuglene tar ikke noen skade av dette, heller ikke dersom du beiser rundt innflygingshullet. Men du kan gjerne la hullet være trehvitt - da ser det ut som et nyhakket spettehull, og mange fugler foretrekker nye reirhull. Legg også gjerne takpapp på taket - det beskytter mot regnet og får kassen til å vare lenger. Du kan også gjerne smøre beis i bunnen innvendig i kassen som beskyttelse mot fuktighet. Bor flere 4-5 mm hull i bunnen som drenering mot fuktighet.
Roar Solheim (26.11.2006)