Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 832 til 40 839 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl kan dette være?

For en måneds tid fløy en fugl over meg, som jeg ikke har sett før, men lyden mener jeg å ha hørt. Jeg er ikke flink på beskrivelser, men gjør så godt jeg kan. Jeg bor i et lite boligfelt utenfor Larvik, det er åkere like ved.Denne fuglen satt i et tre og fløy rett over meg, så jeg kan ikke beskrive farger, evt tegninger, men syntes å være mørk. Kroppen var strømlinjeformet og slank, vingene jevne og "smale". Den fløy med noe som nesten minnet om slow-motion bevegelser. Den lignet i form på tårnseiler, men større og halen hadde ikke kløft, mer vifte.Lyden var fløytelignende støt med mye luft i. Heller lys tone enn mørk.
Huff og huff, ble du klok av dette??!!
Er veldig nysgjerrig, så jeg håper jeeeg får vite mer: Takk for en flott side. :-) Ønsker deg en fin dag.
Hilsen Vigdis Borgen

V.B. (17.01.2012)

Svar:

Ikke godt å si. Når på døgnet var dette? Hvor høyt over bakken fløy fuglen, var det bare en eller flere sammen? Kan du sammenligne med noe i størrelse (trost, kråke, gråmåke f. eks.)?

Roar Solheim (17.01.2012)


#Diverse

kråkejakt

Hei!
Jeg har sett mange jakte på kråkefugler.
Hvorfor? Er de gode å spise?

F.O. (17.01.2012)

Svar:

Mange jakter på kråker fordi de tror at det da blir flere rype- og skogsfuglkyllinger for dem selv å jakte på. Kråkefuglene spiser egg og unger av andre fuglearter - det er en del av deres naturlige matvalg. Kråker er spiselige, men det er nok svært få som skyter dem for å spise dem, dessverre.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle

Hei på dere,
har observert en stor ugleart(høyde 40-50cm) i mitt næromeråde på Kambo rett ved Moss. Har bodd her i 40 år og kan ikke huske noen har sett eller hørt ugle i dette omerådet tidligere. Ugla er for tiden veldig aktiv om natten og kan høres hver natt. Lurer på om dette er en "vanlig" art i dette omerådet. Fikk sett ugla for ca 2 mnd siden på en skogtur midt på dagen. Hørte hele skogen lage leven og pluselig kommer ugla å setter seg ned på en grein ca 5m fra hvor jeg står, før den ser rett på meg og flyr videre. Den ble tydligvis "jaget" av andre fugler gjenom skogen. Tenkte at den ikke hørte hjemme her, men har som nevnt over hørt den på natterstid den siste tiden. Og lurer som sagt på om dette er en vanlig art for dette stedet/omerådet.

Mvh
Raimo

R.P. (17.01.2012)

Svar:

Det høres mest ut til at du har hatt kontakt med en kattugle. Den er vanlig på dine kanter, og den arten som nok lager mest lyd på denne tiden av året nattestid. Vær ellers klar over at lappugle (mye større) er sett nå ved Hvaler, og ellers en del steder langs kysten rundt Oslofjorden, ned til Agder, og du kan slumpe til å se denne også. Lappugla er mye større enn kattugle, jevnt over grå, men har gule øyne (kattuglas øyne er mørke).

Roar Solheim (17.01.2012)


#Fugleforing

Tips mot katter

Ikke akkurat et spørsmål, men et godt tips mot katter som er ivrige fuglefangere. Våre katter klatrer opp trærne der vi henger opp fuglematen. Men jeg har funnet en god løsning. Vi dro til veterinæren og skaffet en "skjerm" som dyr har rundt hals/hode for å ikke slikke sår etc. Denne finnes i flere str., mål stammens omkrets. Når vi festet skjermen rundt stammen, klarte ikke kattene komme opp. Fest den høyt nok til at kattene ikke klarer å hoppe over.

N.N (16.01.2012)

Svar:

Takk for tipset!

Frode Falkenberg (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønlandsmåke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en Grønlandsmåke/Polarmåke? Har sammenlignet bilder fra fugle app, og for meg ligner den mest på andre vinters polarmåke.

K.N. (16.01.2012)

Svar:

Dette er en 2. vinter grønlandsmåke. Flott bilde! I forhold til polarmåke er den blant annet slankere, mer langvinget og har en rudnere hodeform. Om du har flere bilder av fuglen, gjerne med utslått vinge, så hadde det vært artig å se dem. Hvor ble fuglen fortografert? Vi opplever forøvrig den kraftigste opptredenen av grønlandsmåker langs Norskekysten på mange år i vinter.

Frode Falkenberg (17.01.2012)


#Sykdom og skader

Rare føtter

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg vil tro at dette er en bokfink, han er i sammen med dem. Men se på klørne til denne. Hva kan dette være?? Han spiser godt, flyr fint, hopper fra gren til gren uten vanskligheter.Så det virker ikke som fuglen plages på noen måte, da jeg ser den hver dag. Bildet er tatt igjennom vinduet så ikke av de beste.

A.C.E. (14.01.2012)

Svar:

Dette er virussjukdommen som kalles papillomatose. Viruset (et såkalt “vortevirus”) forårsaker nydannelser som vokser ut fra hudoverflaten, og som har en sterkt flikete/lappedelt overflate. Disse nydannelsene kan ha et betydelig omfang og være generende for fuglen. De er imidlertid godartete av natur, og forsvinner spontant etter en tid. Tilstanden ses spesielt hos bokfink, av og til også hos bjørkefink, her i landet.

Kjell Handeland (Veterinærinstituttet) via Frode Falkenberg (16.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Polarmåke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en polarmåke? Den var alltid den siste av totalt ca 100 måker å ta til vingene. De andre måkene var gråmåke og svartbak.

S. (14.01.2012)

Svar:

Ja, dette er en polarmåke. Fuglen ser ut til å være i sitt fjerde kalenderår (om det er tatt nå i 2012), dvs. snart tre år gammel.

Frode Falkenberg (16.01.2012)


#Økologi og atferd

Kråkeråd

I går ca. kl.16.00 ved Vår Frelsers gravlund et enormt opi områdetpbud av kråker. Jeg ser at du har forklart dette, men nå vinterstid? Er det vanlig.De fylte tre-fire store trær

L.M.L. (15.01.2012)

Svar:

Ja, det er nettopp om vinteren at kråkene som regel sees i slike store flokker, på vei til eller fra nattekvarterene.

Roar Solheim (15.01.2012)

««første 40 832 - 40 839 av 50 005 siste»»