Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 824 til 40 831 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Tårn ugler oppserva sjon???
Hei. lurer på om vor mange tårnugler som er oppservert her i norge og er det noen gang blit oppservert dene flote tårnugla her i Bø i vesterålen? og er det hekende par i Norge og vist det skule vere det vor mange som cirka er det da? Mvh Jill.
J.T.A. (17.01.2012)
Svar:
Tårnugler hekker ikke i Norge, men de finnes i Danmark og England. I Norge er det rapportert kanskje omkring 30 tårnugler, så de er langt fra vanlige å se. De er sett opp langs Nordlandskysten, men jeg har ikke detaljkunnskap tilgjengelig om nøyaktig hvor.
Roar Solheim (17.01.2012)
Lite småfugl
Er det bare meg eller er det også andre som synes det er lite småfugl iår? Jeg er en ivrig hobbyfotograf og reiser mye rundt på mine faste ruter. Spesiellt i helgene. Ifjor var det masse fugl. Særlig grankorsnebb observerte vi i lassevis. Iår er det nesten ikke småfugl og se? Har det skjedd noe med hekkingen ifjor eller er det andre ting som spiller inn?
T.H. (16.01.2012)
Svar:
Korsnebber opptrer typisk nomadisk, fordi mengden varierer med frøsetting hos bartrærne (og de setter ikke frø hvert år). I år har det vært lite å se til dem. Men det er lite fugl på mange forplasser i vinter, trolig fordi det er snøbart og mildt mange steder. Hvis kulda og snøen kommer, vil det nok øke på med småfugler på forplassene.
Roar Solheim (17.01.2012)
Småfugler
Har småfugler matpause ei tid på dagen?
Alltid midt på dagen er det tomt for fugl på fuglebrettet.
J.M.G.4.M. (14.01.2012)
Svar:
Ikke godt å si. Dette kan nok variere lokalt, men ofte hender det at fuglene har intensiv forplassbesøk, for så å være vekk et øyeblikk.
Roar Solheim (17.01.2012)
Stor rovfugl i Oslo
Så igår 13/1-2012, en stor rovfugl som hadde tatt en stor måke(stor, helt hvit under vingene). Rovfuglen var stor, minst 70-80 cm, hadde gul/brunt bryst. Kråkene i trærne var helt ville, skrek og gjorde utslag mot rovfuglen. Har lest at hønsehauk er lite populære hos kråkene, men får ikke det gulbrune brystet til å stemme med bildene jeg har sett av hønsehauk. Når bikkja og jeg kom på høyde med den, ca 5 meter unna, fløy den opp i et tre noen meter unna, uten måka. Der satt den en stund, mens kråker stadig gjorde utfall mot den fra lufta, uten at den brydde seg om det. Kan det ha vært en ørn ? Dette ble observert på Ellingsrud, ca 300m fra østmarka.
T.Ø. (14.01.2012)
Svar:
Selv om det ikke er helt lett å si sikkert, så mistenker jeg at du har sett en ungfugl av hønsehauk. Det er individuelle variasjoner, og noen kan være nokså gulaktige i bunnfargen i brystet. Kråkene er typisk temmelig agressive og krakilske når de oppdager en hønsehauk, deres argeste "fiende".
Roar Solheim (17.01.2012)
overvintring fiskemåse
kan jeg ha observert overvintrende fiskemåser i januar 2012 pga mild vinter
mvh morten
N.N (15.01.2012)
Svar:
Ja, selv når det er frost, kaldt og snø så overvintrer noen fiskemåker i Oslo (bl. a. kan du se dem i Frognerparken).
Roar Solheim (17.01.2012)
Siland unger???
Hei kan han fuglen alså pappan av siland passe på ungene???.
mvh Jill.
J.T.A. (15.01.2012)
Svar:
Nei, hos de fleste endene er hunnen alene om å fostre opp ungene. Bare hos gravand, og gjess og svaner, er begge foreldre sammen om å passe på ungene.
Roar Solheim (17.01.2012)
Lunde
er dette en lunde i vinterdrakt?
N.N (15.01.2012)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (17.01.2012)
Spettmeisen overnatter i fuglekassen.
Jeg har et spettmeispar i hagen på hytten. Den ene av dem overnatter i fuglekassen utenfor vinduet hele året. Noe av maten han finner om dagen putter han inn i kassen. (Mye blir stjålet av andre småfugler.) Når det blir lyst sitter han veldig lenge i åpningen og bare kikker ut. Så henger han seg i åpningen lenge før han flyr ut i skogen og markerer at han fortsatt er sjefen her. Jeg har lagt merke til at de to spettmeisene aldri overnatter sammen. Hva er grunnen til det? Har også lest at 50% av spettmeisene ikke overlever vinteren. Men jeg vet at akkurat denne spettmeisen har levd her i i alle fall 6 år da den er håndtam. Hva er grunnen til at han overlever? Mating og erfaring?
L.B.H. (17.01.2012)
Svar:
Ja, du er inne på noe. Hvis fuglen både får ekstra mat gjennom foring, og kjenner leveområdet sitt godt, så kan den kanskje overleve til den blir 6-10 år gammel. Spettmeisene opptrer ofte parvis på forplassene, og jeg mistenker at det er ett par som holder sammen. Men hvorfor de ikke overnatter sammen, vet jeg ikke. De fleste småfugler splitter lag etter at ungene har blitt selvstendige, og finner seg en ny make neste vår.
Roar Solheim (17.01.2012)