Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 736 til 40 743 av totalt 49 965 spørsmål «forrige neste»
Grønnsisik
Tidligere år har jeg registrert ca 50% grønnsisik blandt grønnfinkene.De seneste 3-4 år har jeg registrert 1-2
individer blandt 20-30 grønnfinker.Hvor er de blitt av?
J.E. (28.01.2012)
Svar:
Sisikene opptrer invasjonsartet, med store mengder noen år, og færre andre år. Dette er nok bare naturlige svigninger.
Roar Solheim (28.01.2012)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette?
F.E. (27.01.2012)
Svar:
Dette er en ungfugl av en vadefugl, men jeg klarer ikke å si sikkert. De røde beina kan antyde at det kan være en ung rødstilk, men flekkmønsteret på ryggen ligner mer på f. eks. spovenes farger, så her er jeg svært usikker. Er den fotografert i Norge?
Roar Solheim (28.01.2012)
Er dette en Munk?
Vi har observert en fugl på vårt fuglebrett i dag som vi ikke har sett før. Kan dette være en Munk? Den opptrer alene og jager bort de andre fuglene som sitter og spiser. Vi bor i ottestad( stange kommune)
L.L. (28.01.2012)
Svar:
Ja, dette er en munk hann. Nå i snøværet trenger den nok all den forhjelpen den kan få.
Roar Solheim (28.01.2012)
Kattugle vs. skjor
Takk for svar i går angående spørsmål om kattugle kan ta skjor. Denne aktuelle kassa er på tunet her og har hatt hekking i 6 år på rad og vi har ringmerka 17 unger.
Hekking har funnet stad 2 gonger etter funnet av skjora.
Kan nesten garantere at det ikkje er mår som er "synderen".
I 2011 hadde eg videooverføring frå kassa rett i 42-tommeren i stua.Frå første egg (tilsammen 3) til 2 unger hoppa ut.Fantastisk underholdning.
Det eg la merke til var at kanskje opp mot 70% av foringen av ungane bestod av frosk.Resten mus og av og til småfugl.
mvh Egil Flem
E.F. (27.01.2012)
Svar:
Kattugla lever i all hovedsak av smågnagere supplert med en del fugl. En og annen frosk tar den også. Men det er selvsagt individuelle forskjeller og din observasjon er meget spesiell og interessant. Jeg vil overbringe dine observasjoner til de som driver prosjektarbeid på kattugle.
Morten Ree (28.01.2012)
Fugler.
Hei.
Vi hadde mye fugler for en tid siden,men så ble det en -27 grader,var for en mnd siden og etter det har det ikke vært 1 fugel på foringsplassen,hva er skjedd med fuglene mine?
I.S. (28.01.2012)
Svar:
Alltid like vanskelig å svare på hvorfor fuglene kommer og går. Mange av våre vinterfugler streifer milevis omkring på vinteren. En teori ved ekstremt kaldt vær kan være at de søker inn i skogen, litt opp i høyden, hvor det ofte kan være flere grader mildere.
Morten Ree (28.01.2012)
Skjære som følger med
Er det normal oppførsel for en skjære og følge etter deg? jeg var ute å måkte snø, så fulgte den etter meg hele tiden. den fløy fra tre til tre, i sirkel rundt meg i over 2 timer. og fulgte skikkelig med på meg. er dette normalt? og evnt. hvorfor ?
B. (27.01.2012)
Svar:
Selv om skjæras utbredelse samsvarer med folks bosetting, og at den på et vis lever i pakt med oss mennesker, så er den ganske sky og forsiktig. Derfor vil jeg
si at dette ikke var normal oppførsel til en skjære. Kanskje hadde den sett en mus stikke ned i snøen der du skulle måke og at håpet om at du skulle "måke" den fram igjen gjorde at den fulgte deg?Morten Ree (28.01.2012)
Hagefugltelling
Lurer egentlig på hva man skal ta med i tellingen. Ser av tekst at "Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fuglearter du ser, ...... ved ditt hus". Allerede nå (kl. 09.45 lørdag) så har en kråkefugl-gjeng på noen hundre fugler plassert seg i naboen's bjørker, noen titals duer fløyet over huset, samt en hønsehauk og noen måker. Skal disse med, eller kun de som setter seg i hagen for å spise av fuglematen som er lagt ut?
P.A. (28.01.2012)
Svar:
Tellingen er selvsagt knyttet opp mot folks interesse for å mate fugler, og fokuset for folk flest blir på det som dukker opp på selve foringsplassen. Men vi ser det som viktig at folk legger inn det de måtte registrere av fugler i husets/hyttas nærhet denne helgen. De gir oss et inntrykk av det mangfold som faktisk er tilstede selv helt inn på folks hverdagsliv. Når vi har en variert natur som i Norge med bosettinger fra de ytterste nakne øyer til de øverste fjellgårder, så vil en slik telling gi et godt bilde av fuglelivets mangfold midtvinters. Derfor oppfordres folk til å ta med alt av fugler som de ser. I fjor var det totalt 104 arter registrert under Hagefugltellingen.
Morten Ree (28.01.2012)
Spurveugle ,fløy i fabrikkvindu på Riccover i Olden
Den låg livløs, men vi såg den pusta og la den i en skoeske.
Etter en times tid har den kvikna til å nå sitter den og følger med oss,den sover også innimellom.Ugla har lett for og dette over på sida,så vi trur ene vingen og foten kan vere skada. Ka kan vi gjøre med den ????
J.K.K.O. (27.01.2012)
Svar:
Den har nok heller delvis lammelse etter hjernerystelsen fra sammewnstøtet. Hold den i en pappeske/bur 1-2 dager, gi den litt vann, og se om den vil spise noe kjøtt (små biter fra en ukrydret kyllingfilet går fint). Hold vanndråpe på fingeren bortil nebbet dens.
Roar Solheim (28.01.2012)