Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 768 til 40 775 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
delifiafett
har et par ganger laget fuglemat selv, og har brukt delfiafett, men noen sa dette var ikke bra for fuglene og at en burde bruke en annen type av slikt fett. Stemmer det?
M.A. (29.01.2012)
Svar:
Har ikke hørt noe om av Delfiafett er skadelig for fugler. Men jeg har hørt at fuglene heller foretrekker Flott matfett (smult), noe som jeg selv også har brukt i alle år.
Morten Ree (29.01.2012)
Fuglekasse for linerle
Hei!
Hvor stort skal hullet til fuglekasse for linerle være? Ser at det står 4*10. Hva betyr det?
Det er mye stær rundt låven hvor jeg skal plassere kassen. Hvordan best sikre at jeg får linerle som "innflytter"? (Linerla har bodd inne på låven før, den er nå lukket.)
P.K.S. (22.01.2012)
Svar:
Linerle foretrekker kasser hvor øvre 1/3 av frontveggen er åpen. Lag gjerne kassen 15 cm bred og 20 cm lang, og 20-25 cm høy. Sørg for ganske langt takutstikk. Husk å ikke sette kassen på sørvendt vegg.
Morten Ree (28.01.2012)
Fuglekasse til svartspettt?
Hei!
Hakkespett (svartspett!?) har hakket 11 steder på hytteveggene og uthuset på hytta mi på Ringebu i 2011.
Har fått råd om å sette opp fuglekasser for svartspett i
trærne.Da vil han bruke de. Hvor store er kassen og hullet?
P.O.K. (22.01.2012)
Svar:
Et vanskelig problem dette. NOF får mange henvendelser om dette hvert år og vi har laget en egen internettsak om dette som du finner på www.birdlife.no ved å gå til denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77Morten Ree (28.01.2012)
Det kommer ikke noen fugler :(
Vi er en barnehage som syns det er spennende med fugler. Vi har solsikke, kjøpte og hjemmelagde meiseboller, neb det kommer ikke en eneste fugl innom, ganske så kjedelig syns de små.... Er det noe vi kan gjøre for å lure de til foringsplassen? Det er ikke langt til skog og småbusker, så de har noe å sitte i. Vi har også hengt opp litt granbar ved automaten slik at de skal ha noe å gjemme seg i.....
N.N (24.01.2012)
Svar:
Småfuglene foretrekker først å fremst å oppholde seg i skogen såfremt de finner nok mat der. Det er det som er det naturlige for dem, i tillegg til at de føler seg tryggere og mer skjermet der. Når marken og spesielt hvis greinverket i trærne blir dekket av snø og delvis islagt, så må de streife i vei etter næring. I slike tilfeller er det å finne en foringsplass som en oase i et ørkenlandskap.
Fugler som grønnfink, dompap, gråsisik og grønnsisik samler seg i flokker på leting etter gode frøforekomster i skoglandskapet. Hvis en landsdel har dårlig frøsetting et år kan disse artene faktisk være helt fraværende hele vinteren, for så å dukke opp i store antall i gode frøår.Morten Ree (28.01.2012)
Fugletelling
Jeg finner ikke rødstrupe på menyen.
H.N.V. (28.01.2012)
Svar:
Like under hovedoverskriften "Observerte fuglearter" har du en søkekolonne kalt "Avgrens arter". Der har du to valg. Det ene er "Vanlige arter om vinteren", det andre er "Alle norske fuglearter". Bruk sistnevnte om du ikke finner en art under første valget.
Morten Ree (28.01.2012)
Mindre besøk av småfulger
Hei :-)
Har i mange år nå matet småfugler i hagen, har flere matere og flere sorter mat. Siden vi flyttet hit har både antall fugler og antall sorter på faste visitter økt betraktelig. Jeg bor i nordland, og vinteren har i år vært meget snøfattig, det har heller ikke vært spesielt lange kuldeperioder. Kuldeperiodene har ikke bestått av særlig lave temperaturer heller.
Har registrert betraktelig lavere antall fugler på besøk denne vinteren. De fleste "kjenningene" har vært innom, men de er svært få i antall unntatt de nydelige sværmene med dompap og grønnfink, men også de er svært sjeldne å se nå.
Blir jo litt bekymra for våre flotte småvenner, men har skyldt på at vinteren er snøfattig og uten sterk kulde.
Kan dette stemme? Eller er det andre årsaker tro?
Vennlig hilsen
B.S. (28.01.2012)
Svar:
Småfuglene foretrekker først å fremst å oppholde seg i skogen såfremt de finner nok mat der. Det er det som er det naturlige for dem og de føler seg også tryggere og mer skjermet der. Når marken og spesielt hvis greinverket i trærne blir dekket av snø og delvis islagt, så må de streife i vei etter næring. I slike tilfeller er en foringsplass som en oase i et ørkenlandskap.
Fugler som grønnfink, dompap, gråsisik og grønnsisik samler seg i flokker på leting etter gode frøforekomster i skoglandskapet. Hvis en landsdel har dårlig frøsetting et år kan disse artene faktisk være helt fraværende hele vinteren, for så å dukke opp i store antall i god frøår.Morten Ree (28.01.2012)
Hagefugle telling
Hei, har drevet aktivt og lagt ut mine observasjoner de siste 3 årene, og jeg slutter nok ikke med det første, siden jeg selv er intrissert og har begynt litt selv og blitt en del av opplæring i ringmerkning.
Spørsmålet mitt er:
Når dere får inn alle disse tallene og observasjonene, tar dere utgangspunkt fra dem, eller legger dere til (trekker fra) noen observasjoner?
Forresten, om noen lokale ornitologer i ringerike eller Hønefoss området kan ta kontakt med meg, sier jeg ikke nei takk! :D
40041073
M.K.D. (25.01.2012)
Svar:
Vi tar utgangspunkt i det som rapporteres, men går over alle rapportene for å luke vekk opplagte feil eller avvik.
Frode Falkenberg (28.01.2012)
grønlandsmåke ??
kan dere si om dette er en grønlandsmåke.jeg tok dette bildet utenfor kristiansund denne uke (uke 4)
I.S. (27.01.2012)
Svar:
Jepp, dette er en grønlandsmåke. Fuglen er minst fire år gammel.
Frode Falkenberg (28.01.2012)