Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 744 til 40 751 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
fuglematere
Hei,jeg har en fuglematere i hagen min, der pleier det å komme skjære, kjøttmeis, blåmeis, gulspurv og rødstrupe, men er ikke rødstrupe en trekkfugl da, det står i fugleboka mi at rødstrupe flyr til varmere land om vinteren.
A. (01.02.2012)
Svar:
Noen rødstruper prøver hvert år å overvintre, særlig inne i byer og tettsteder hvor de kan bli foret av oss mennesker.
Roar Solheim (02.02.2012)
Havre, hel i en sekk. "For alle slags hester".
Kom over en avglemt sekk havre, med tekst "For alle slags hester". Synes som om dette ikke er valset havre,(noe som jeg vet bør være for småfugl.) men hele korn. Kan jeg legge den ut, slik at det blir mat for småfugl, og hakkespett? Er ikke interessert å legge ut mat for skjære, da jeg vet at skjæra forsyner seg godt av hel havre. (Egen erfaring fra såing om våren for å få julenek av egen produksjon.)
A. (01.02.2012)
Svar:
Ja, dette kan du legge ut til fuglene. Hel havre er snadder for bl.a. gulspurv, men også en del andre. Hvis du skal holde skjærene unna, må maten serveres inne i et forbur hvor bare småfuglene slipper gjennom nettingen.
Roar Solheim (02.02.2012)
Tårnseiler
Hei! Vi bor på Vestmarka i Eidskog kommune, sør i Hedmark.
I flere år har Tårnseilere hekket oppunder taket på huset vårt. Det er imponerende fugler! Nå i høst måtte taket legges om og snekkeren måtte fjerne redet som satt fast i takplatene. I tillegg ble veien inn under taket tettet igjen med nye bord. Er det noe jeg kan gjøre så de ikke kommer til stengt dør? Kan jeg lage ei fuglekasse som passer dem og feste den der hvor den gamle inngangen var? Eller vil de bygge nytt rede hvis jeg borrer hull i de nye bordene?
E.H. (01.02.2012)
Svar:
Flott at du tenker på seilerne. Ja, du kan lage en spesiell kasse til tårnseilere. Gå inn på siden fuglevennen.no, og finn gamle hefter av bladet Fuglevennen (PDF-dokumenter). I hefte nr 2 fra 2007 (høstnummeret) finner du beskrivelse og bilder av tårnsewilerkasse.
Roar Solheim (02.02.2012)
rovfugl
har mange småfugl på brettet, men nå er det innhugg av en rovfugl. Desverre ikke bilde. Ikke så veldig stor, brystet er stålgrå farget, oppå brun. Men jeg greier ikke å finne i boka en som har symetriske hvte prikker oppå vingene og en liten hvit flekk på nakken. Kanskje like stor som en skjære eller nøtteskrike? Takk.
A.S.T. (02.02.2012)
Svar:
Jeg tipper at du har besøk av en spurvehauk, det er den vanligste arten som jakter småfugl omkring forplasser om vinteren. Spurvehauken vil raskt oppdage alle syke eller skadde fugler, og den er dermed på med å redusere faren for spredning av sykdomssmitte.
Roar Solheim (02.02.2012)
delfiafett eller matfett?
"mine" fugler liker ikke delfiafett. matfett derimot er snadder.
P.H. (02.02.2012)
Svar:
Dette var en interessant og viktig melding, for vi har ingen rapporter fra tidligere om fuglene foretrekker det ene eller det andre. Takk for rapporten.
Roar Solheim (02.02.2012)
Hvilken fugl
Kan dette være en fjærplytt eller en snipe-type?
I.L.N. (02.02.2012)
Svar:
Dette er faktisk ei vannrikse. Hva har skjedd med den?
Frode Falkenberg (02.02.2012)
Hvor er småfuglene ?
Jeg bor på Ålgård, 3 mil sør for Stavanger. I etpar ukers tid nå i vinter var det også her på sør-vestlandet kraftig regn og særdeles vindfullt, for å si det forsiktig. I tillegg var det kaldt. Kan denne værkombinasjonen ha tatt knekken på en mengde småfugl ? Det er svært trist å måtte konstantere at det knapt finnes småfugl på foringsbrettet i hagen. For øyeblikket sitter EN kjøttmeis i matfatet ! Helt utrolig. "Normalt" pleier det å vrimle av småfugl her. Derimot har jeg dagstøtt 8-9 andre gjester under foringsbrettet, nemlig 6 skjærer og 2-3 kråker. Er denne vinterens antallreduksjon sykdomsbetinget ? All den tid flere har reagert på det samme er det heldigvis ikke jeg som har gitt dem dårlig / bakteriebefengt fòr. 60
B.M.B. (23.01.2012)
Svar:
Dette kan jeg rett og slett ikjke gi deg noen god forklaring på. Har selv liggende førsteklasses mat på forplassen her i Grimstad, men til tross for snø og kulde er det nå ikke en eneste fugl som forsyner seg. Tidligere i høst var det nok av meiser og pilfink. Jeg er rett og slett totalt uforstående til det som skjer, dessverre...
Roar Solheim (30.01.2012)
skjære
En dag hadde jeg lagt ut en knust meisebolle. Snart kom en skjære og begynte å forsyne seg. Den tok de største bitene og fløy vekk. Den var ikke lenge borte før den kom tilbake. Dette gjentok seg så jeg skjønte st den kunne umulig rekke å spise biten mellom hver gang hun kom og hentet. Jeg begynte å følge med hva hun gjorde med bitene. Jeg oppdaget at hun gjemte dem på ulike plasser. Mitt spørsmål er. Husker hun hvor måten ble gjemt?
A.B.M. (28.01.2012)
Svar:
Ja. Fugl har svært godt stedsminne, og arter som kråkefugler og meiser som lagrer mat, kan huske tusenvis av slike gjemmesteder! Fuglenes romlige minne er nok langt overlegent det vi kan prestere.
Roar Solheim (30.01.2012)