Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 010 til 41 017 av totalt 50 295 spørsmål


#Diverse

Vanlig med gulspurv og registrering av havørn

Hei.
Jeg har to dumme spørsmål. I morges hadde jeg besøk på fuglebrettet av et noe uvanlig kompis-par av en grønnfink unge og noe som jeg fant ut nettopp måtte være en gulspurv. Den hadde de normale spettene til gråspurv, men hadde en knallgul farge på brystet. Høres dette ut som gulspurv? Er det vanlig med gulspurv så langt nord? Disse to var alene uten flokk i nærheten.

På hagefugl registreringsdagen satt det en havørn 10 meter unna fuglebrettet. Jeg registrerte den ikke siden den ikke var en hagefugl. Havørn er her hver dag, er det ønskelig at den registreres eller ikke?

På forhånd takk, vennlig hilsen Gry L.Everine Johansen

N.N (03.02.2012)

Svar:

Nå sier du ikke hvor du bor, så jeg kan umulig vite om artene du nevner er vanlige der eller ikke. Men både gulspurv og grønnfink er jo vanlige brettgjester mange steder. Havørna bør du absolutt registrere, siden det høres ut som at du så den fra hagen din, og da skal den regnes med (selv om den ikke sitter på forbrettet (!)).

Roar Solheim (04.02.2012)


#Diverse

flygemønster

hei.
vet dere hvor jeg kan finne en nettside med fuglenes flygemønster.

F.O. (03.02.2012)

Svar:

Dessverre, nei.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Fugleforing

Dødlighet blant småfuglene om vinteren.

Finnes noen %vis oversikt over dødligheten blant småfuglene om vinteren,pga. sult, og om så er, burde ikke dette materiale offentligjøres, for å få alle til å fore?

E.D. (03.02.2012)

Svar:

Det finnes en del utregninger over dødelighet generellt, basert på gjennfunnsmateriale fra ringmerkede fugler. Foring hjelper helt klart lokalt de fuglene som holder seg rundt der du bor. Men den viktigste grunnen til å fore fuglene, er at det gir deg nærkontakt og fine opplevelser med fuglene.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Fugleforing

Mating av småfugl

Hei
Har satt opp et fuglebrett utenfor huset mitt og lagt ut mat. Tidligere år ar jeg aldri sett en fugl i hagen på vinterstid, men nå kryr det plutselig av små gule spurvefugler som spiser og spiser. Hyggelig det, men hvor kommer fuglene fra og hvordan klarer de plutselig og oppdage maten? Min datter på fire lurer på hvor disse småfuglene bor om natten og det gjør faktisk jeg også. Takk for svar. Hilsen René

N.N (03.02.2012)

Svar:

Kanskje er det grønnsisik eller gulspurv du har besøk av. De flyr omkring i små flokker,og de lærer raskt at en forplass kan inneholde spiselig mat. Ser de en meis eller annen fugl som flyr til og fra, vil de også selv undersøke saken. Slik oppdager de lett forplasser. De fleste små spurvefugler sover inne i tette busker, bartrær og kratt om natta.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Fugleforing

Hvordan lager vi en fuglemater?

Hei,jeg ville så gjerne lage en fuglemater, men lurer på om hvordan man lager en. Vet du hvordan man lager det?

S. (03.02.2012)

Svar:

Det kommer litt an på hva slags for du skal gi til fuglene. For solsikkefrø kan du f. eks. lage en egen automat av gamle 1 1/2 liters brusflasker. Gå inn på Fuglevennen.no og se under tidsskrtift - der finner du PDF-dokumenter med eldre utgaver av bladet Fuglevennen, og i en del av disse ser du beskrivelser av fugleforautomater.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kaie?

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette underarten soemmerringii ?
ser den er lys rundt kragen, bilde ble tatt igjennom vindu men du ser jo den er lysere rundt kragen.
hva mener du?

N.N (04.02.2012)

Svar:

Jeg kjenner ikke underarts-komplekset hos kaie, men ser av beskrivelsene at også en del av våre hjemlige kaier har tendens til slik lys farge på siden av halsen. Tror derfor det er en av våre vanlige kaier.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg lurer på om dette er kortnebbgås, sædgås eller en annen gås?
Bildet er tatt i dag på Kadettangen i Bærum.

J.J.H. (04.02.2012)

Svar:

Dette er en sædgås, med guloransje farge på nebb og føtter. Kortnebbgjessene har mer rosa farge, og kortere nebb. Artig med overvintrende sædgås i Oslotraktene.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Diverse

Spurv med alt for langt nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg forer fulger om vinteren og nå i det siste har jeg fått jeg besøk av en gråspurv/pilfink med alt for langt nebb. Regner med at den har en sykdom. Den ser rar ut med det snabellignende nebbet, men den spiser og oppfører seg akkurat som de andre. Er det vanlig at spurver/finker får lange nebb??? Jag har klart å ta noen bilder av den.

A.B. (04.02.2012)

Svar:

Ja, dette er unormal nebbvekst, men det skjer av og til hos spurvefugler. Meiser og skjærer kan av og til ha slike forlengete nebb. Hvis nebbet knekker av og slites, så kan det kanskje vokse til normal fasong igjen senere. Nebbet vokser lik våre negler.

Roar Solheim (04.02.2012)

««første 41 010 - 41 017 av 50 295 siste»»