Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 644 til 40 651 av totalt 49 937 spørsmål


#Diverse

Lus i hode og kropp på menneske

Hei! Vi er to samboere som har en fugl og en katt. Katten kan det ikke sees noe på, men er litt usikker på fuglen. Lus i hode er små svarte prikker, noen litt større hvite/grå og noen litt rød aktig. Har vasket tøyet på 60grader i vaskemaskin men ser ut til at det er så spredt at det ikke hjelper. Har prøvd noe middel for hodelus men det hjelper ikke. Hva kan disse dyrene være for noe?

S. (05.02.2012)

Svar:

Dette bør du kontakte en veterinær for å få svar på. Ta med undulaten.

Roar Solheim (05.02.2012)


#Sykdom og skader

Ugle i snøen

Fann ei ugle (liknar kattugle) i snøen i dag tidleg ved elvebreidda. Ho låg i nysnøen og flytta seg ikkje når hunden snusa på ho. Trudde den var daud, men så lea ho litt på hovudet. Opna ikkje augene. Halefjøra såg litt kvesta ut elles var ugla heil. So då lista me oss bort...
Er ugler så treige om morgonen?
Er ho rett og slett på veg til dei evige jaktmarker?
Evt. korleis kan me hjelpe/rapportere om dette?

N.N (05.02.2012)

Svar:

Dette er trolig en utsultet fugl. Hvis den ennå er i live, kan du forsøke å helle litt sukkervann ned i halsen på den. Gjør dette i flere omganger, og se om den kvikner til. I så fall kan den etterhvert fores med mer næringsrik mat, som f. eks. litt rått egg. Etterhvert må den få kjøtt, kyllingfileer i små biter går an når en ikke har småfugler eller mus liggende. Hvis en slik fugl får kjøtt med en gang, klarer ikke systemet å fordøye det, og det kan råtne i magenb på fuglen slik at den dør. Send gjerne et bilde av fuglen og melding om hvor i landet dette er. Hvis fuglen dør, ta vare på den ved å legge den i fryser, da har den vitenskapelig interesse.

Roar Solheim (05.02.2012)


#Fugleforing

Nøttekråke

Jeg spurte for noen dager siden om det var en nøttekråke jeg hadde besøk av. Dette er avklart. De viste seg å være en stær i en for meg noe uvant vinterdrakt med markerte hvite flekker og mørkt nebb. Burde nok forstått det ut fra størrelsen som jeg riktignok i første omgang syntes var større enn en stær.

K.B. (31.01.2012)

Svar:

Nøttekråkene er nesten like store som en skjære, til opplysning. Men også disse KAN dukke opp på forplasser.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nøttekråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Har i de siste dagene inkl. nå i helga registrert en for meg ny fugl. Ser at jeg er den eneste som mener jeg har sett en nøttekråke i helgas hagefugltelling. Sett på fuglen på 4 m. avstand i lengre periode, har forsøkt å ta bilde men er redd fotoapparatet ikke er godt nok. Mye stemmer med mine fuglebøker men ikke alt. Størrelsen er bare som en svarttrost. Langt kraftig nebb.Hakker i nøtter og maisboller. Fargen er brunlig og der er hvite flekker over det meste av kroppen men ikke på vingene og halen . Ingen hvit farge på halespissen. Kan dette være noe annet enn en overvintrene nøttekråke?

K.B. (29.01.2012)

Svar:

En stær på forplassen.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Økologi og atferd

Knoppsvaner på islagt vann

Hei og takk for svar i går!
I dag var kun en svaneunge og foreldrene igjen på det nesten helt islagte tjernet. Så derfor har de fem andre ungene klart å lette fra det lille tjernet i natt:-)
Hvorfor tror du foreldrene er igjen med en unge kun? Kanskje de klarer å fly avgårde nå i natt de også for nå er det snart ikke lenger noe råk i vannet. Jeg trodde kanskje alle åtte ville ha lettet og flydd avgårde samtidig...

S.H. (31.01.2012)

Svar:

Ikke godt å si. Kanskje de passer på den ene ungen som ikke klarte å fly, mens de andre klarte det...

Roar Solheim (04.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Denne fuglen på bildet har besøkt hagen våre flere ganger i vinter. Den er spesielt begeistret for vår søyleeiner.

Hva slags fugl er dette?

B.S. (04.02.2012)

Svar:

Dette er en gråtrost.

Roar Solheim (04.02.2012)


#Fugleforing

Munk som jager vekk all annen fugl, fra to foringsplasser.

For noen uker siden fikk jeg besøk av en munk, en fugl jeg aldri har hatt her i hagen før, (bor i Oslo). Først var han forsiktig, men så ble han gradvis husvarm, og ganske raskt bestemte han seg for at den eneste som skulle spise noe mat i hagen min var han. Han jager vekk alle han ser, de eneste som ikke bryr seg så mye med han ser ut til å være trosten og flaggspetten, men han prøver seg på de også... Han har feks ingen problemer med å holde dompapen unna maten.

Jeg har nå fjernet diverse fra den ene foringsplassen slik at det nå bare er solsikkefrø der, og da ser det ut til at han ikke gidder å bry seg med å jage de vekk derifra, men det er ikke egentlig en god løsning for jeg vil gjerne mate flere enn solsikkespiserene.

Hva i alle dager kan jeg gjøre for å få munken (som er døpt Edvardt Erobreren) til å forstå at han ikke skal jage vekk alle andre? Eventuelt, kan jeg bli kvitt han? Jeg vil ha masse fugl i hagen, ikke bare en munk...

På forhånd takk for svar :)

A.H.H.H. (03.02.2012)

Svar:

Dette var en interessant hendelse, og et problem som ikke akkurat er enkelt å løse. Som du har forsøkt, så spørs det om ikke det å presentere ulikt fór på forskjellige steder er den beste løsningen. Munkens naturlige vintermat er bær og frukt, og adferden som denne fuglen oppviser kan kanskje skyldes at overvintrende munk forsvarer slike ressurser ved å jage unna andre bærspisere. Det er vanskelig å kvitte seg med naturlig adferd selv om maten er "kunstig".

Roar Solheim (04.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gule ender

Jeg så et andepar i Nidelva i Trondheim idag. De var på størrelse med Stokkand, men hadde gul kropp og svart hode. Gulfargen kan best beskrives som gull(faktisk!). Det svarte strakte seg fra hodet og midtetter ryggen. Jeg har sjekket mine fuglebøker( Fredhøis fugleguide, Europas fugleliv etc, men ingen av disse har bilder av disse endene. De svømte rolig rundt blant stokkender og måker i et relativt folksomt område. Hvilken art kan dette være?

N.N (02.02.2012)

Svar:

Litt vanskelig å si hva du kan ha sett, uten bilde av fuglene, men det KAN hende at dette er rømte tamender, nært beslektet med stokkand.

Roar Solheim (04.02.2012)

««første 40 644 - 40 651 av 49 937 siste»»