Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 987 til 40 994 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Kjernebiter-flokk
De siste årene har vi hatt to-tre kjernebitere på brettet vårt. I år tenkte vi det var ganske sensasjonelt da vi kom opp mot ti. men i dag er det en flokk på nesten 40. For oss en sjelden fugl, men hvor sjelden er den? Vi bor i Asker.
R.A. (05.02.2012)
Svar:
Kjernebiteren har økt i antall og utbredelse de siste tiårene, trolig som følge av vinterforing med solsikkefrø. Men det er likevel uvanlig å se så mange som det du beskriver. Selv på en god plass hos en venn i Arendal, er det sjelden mer enn ca 10 stykker, så dette er nok en uvanlig hendelse du beskriver. Ta deg tid til å nye synet av de flotte fruglene.
Roar Solheim (05.02.2012)
Er det faktisk grunn til å hevde at sorte solsikkefrø har lavere erneringsverdi?
Hei, aller først takk for svaret ditt om munken Edvardt Erobreren, hans favorittmat er meiseboller (hjemmelaget gourmemat må jeg be), men han spiser også epler ja. Mulig han ikke får til å spise peanøtter og ikke gidder å bry seg med smulene, jeg får prøve å utvide med det på den munkefrie foringsplassen.
Men altså, til poenget:
Det er dette med de sorte solsikkefrøene. Jeg har sett at du sier disse har mindre næringsverdi (pga lavere fettinnhold?) og dermed mindre egnet som mat. Jeg har vel også sett noen hevde at fuglene kan få diare av de. (?) Jeg hadde tenkt til å skrive om dette med sorte frø på Moseplassen, men så gjorde jeg et søk på engelsk først, og da viste det seg at de stedene jeg da traff på mente at sorte solsikkefrø var _bedre_ enn de stripete, de kostet sågar mer. Et av argumentene som ble brukt er at skallene er mye mykere (stor forskjell faktisk) slik at fuglene slapp å bruke energi på å åpne.
Jeg skulle gjerne likt å vite hvordan dette faktisk henger sammen, og håper du kan hjelpe meg med vitenskaplig fakta om dette med om sorte frø faktisk er mindre verdig eller ei. Både om næringsinnhold, og om det er grunn til å hevde at tynne skall krever (betydningsfullt) mindre energi.
Håper du kan ta deg tid til dette, på forhånd takk!
A.H.H.H. (04.02.2012)
Svar:
Dette var et helt nytt moment mht solsikkefrø som vi ikke har hørt om før. Sorte solsikkefrø er mer oljeholdige enn de sort/hvite, som har mer fett. Sorte frø produseres for å lage solsikkeolje, og skal etter sigende kunne gi diare hos fugler (uten at jeg har mer dokumentasjon opå dette). Men fuglene spiser dem, og dersom de har mykere skall, så kan det jo hende at de blir tilgjengelige for en del andre arter enn de viktigste frøspisende finkene. Her burde man faktisk foreta en såkalt kafeteriatest, og presentere ulik mat på en og samme forplass, og se hva ulike fuglearter foretrekker.
Roar Solheim (05.02.2012)
Ekorn
Kanskje ikke helt rette å stedet å spørre, men prøver siden ekorn av og til besøker fuglebrettet:-)
Hva spiser ekorn, bortsett fra konglefrø? Som er aktuelt å legge på fuglebrettet?
N.N (04.02.2012)
Svar:
Ekorn er gnagere, og spiser nesten hva det skal være. Frø, brød og fettholdig mat går unna. Hasselnøtter er også ettertraktet.
Roar Solheim (05.02.2012)
Fjellhyttesanger
Hei. Så et program på National Geograpic der navnet "Fjellhyttesanger" ble nevnt om en fugl i den norske oversatte teksten. Har prøvd å google dette navnet, men finner det ikke.
Er det en fugl som heter dette?
V. (04.02.2012)
Svar:
Den norske fuglenavnkommiteen (i NOF) har gitt norske navn til alle verdens ca 10.000 fuglearter. Gå inn på hjemnmesidene til NOF (www.birdlife.no), søk under fuglekunnskap (til venstre på skjermen), og deretter under fuglenavn - da vil du finne en søkeside hvor du kan skrive inn dette navnet. Du kan også søke på engelske og latinske artsnavn der.
Roar Solheim (05.02.2012)
Toppmeis og trekryper
Hva spiser toppmeis og trekryper? Kan man få dem på fulgebrettet?
N.N (04.02.2012)
Svar:
Ja, de KAN gå på meiseboller, men du kan også forsøke å finmale hasselnøtter og blande dette med matfett. Smør blandingen direkte på trestammer - da blir maten perfekt tilgjengelig for trekryperen. Også meisene tar dette.
Roar Solheim (05.02.2012)
Ukjent småfugl
Hei.
I høst hadde vi besøk av en liten fugl vi ikke har klart å artsbestemme. Den holdt til i sibirkornellen vår og spiste av bærene der. Fikk tatt et bilde som kanskje kan være til hjelp.
I.S.M. (05.02.2012)
Svar:
Dette er en ungfugl rødstrupe. Den har såvidt begynt å skifte drakt til det røde brystet, og har fremdeles spettete ungfugldrakt i hodet. Nå har den nok skiftet helt utseende.
Roar Solheim (05.02.2012)
fuglene forsvant
Hei! Jeg bor på Reinsvoll (Vestre Toten). Vi har fôret fuglene i mange år nå, fuglebrettet vårt har fått stadig besøk av masse fugler av forskjellige arter (meis, dompap, hakkesprett, fink osv.) men i år er det ingen som kommer. Til og med skjæra har forsvunnet...Brettet står fult, og solsikkerne ligger urørte siden begynnelse av vinteren, en kokosnøtt med fett har blitt småspist av skjæra i høsten men det er fortsatt mye mat i...ingenting har forandret seg i huset eller i hagen som kan skremme fuglene, nabokatta kommer av og til inn i hagen men det har han alltid gjort, og fuglene var alltid her likevel. Hva har skjedd? Jeg har eller ikke sett noe fugl på trærne ute, helt siden november.
Og vi savner dem veldig...
A. (05.02.2012)
Svar:
Flere har rapportert om dette, og jeg har selv samme problem i Grimstad. Her har meiseboller, jordnøtter, solsikkefrø og småfrø vært urørt i flere uker, til tross for både snø og kulde, så jeg fatter ikke hva som ligger til grunn. Vi har overvintrende rødstruper i området, og disse har tidligere forsynt seg av meiseboller. Nå er de ikke interessert. Tidligere i høst var det både meiser og pilfink på forplassen..... Det hele virker totalt uforståelig, og jeg kan bare vente og se...
Roar Solheim (05.02.2012)
Gulspurv med ekstra gult hode
På foringsplassen hadde vi vinteren 2009/2010 besøk av en gulspurv med ekstra gult hode. Hva kan være årsaken til et slikt utseende? Vi har ikke sett lignende hverken før, eller senere.
I.S.M. (05.02.2012)
Svar:
Trolig bare en ekstra sterkt farget hann, veldig flott fugl!
Roar Solheim (05.02.2012)