Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 970 til 40 977 av totalt 50 287 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarer dere utfra dette dårlige bildet å se hvilken sanger dette er. Tok bildet i mai i fjord. Intens sang...

O.M.O. (07.02.2012)

Svar:

Dette ser mest ut som en rørsanger, og takrørskogen stemmer også godt med denne. Myrsangeren er svært lik, og siden bildet ikke er helt godt, kan ikke jeg utelukke myrsanger bare ut i fra bildet. Men myrsangeren sitter oftere i tette urtekjerr, og ikke i ren takrørskog som her, derfor holder jeg mest på rørsanger.

Roar Solheim (07.02.2012)


#Diverse

Stærens hekkevaner

Det komm 6 stærer til min foringsmagasin i begynnelsen av Februar.Spørsmål:De var tydlig ungfugler! Hekker stæren i Afrika eller er det siste kull fra sommeren i 2011?

G.V. (05.02.2012)

Svar:

Nei, dette er unger klekket her hos oss sist sommer.

Roar Solheim (07.02.2012)


#Diverse

kjønnsmodne

hvor ang tid tar det for dyr og li kjønnsmodne?

N.N (06.02.2012)

Svar:

Helt umulig å svare på, for det avhenger av hvilken dyreart det er snakk om. Alt fra noen uker til mange år (12-15 år for de største primatene, elefanter og en del andre, store dyr med langvarig yngelpleie).

Roar Solheim (07.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fikk såvidt tatt et bilde av denne rovfuglen som forsøkte å manøvrere i vindkastene på Sotra forrige uke. Ser ut som en hønsehauk for meg? Stemmer det?

M. (07.02.2012)

Svar:

Nei, dette er ikke noen hønsehauk. Derimot en fjellvåk. De lyse vingeundersidene med mørke knokeflekker, og lys stjert med mørkt ytre bånd, er typiske. Lyst bryst og mørk buk er også typisk for fjellvåk.

Roar Solheim (07.02.2012)


#Diverse

Fuglekonge

hei : ) jeg skal skrive om fuglekongen i en skole oppgave. men er det en plass jeg kan finne masse info om fuglekongen? : )
å er fuglekonge Goldcret på engelsk?

L.K.B.R. (06.02.2012)

Svar:

Fuglekongens engelske navn er goldcrest (crest for topp/kam på hodet). Vet ikke andre gode kilder for informasjon om fuglekonge enn boka skrevet av Svein Haftorn om fuglekongen - sjekk biblioteket.

Roar Solheim (07.02.2012)


#Økologi og atferd

Overnatting

Hei! Jeg lurer på om det er noen spesielle tresorter som fuglene overnatter i om natten?

A.G.M. (06.02.2012)

Svar:

De kan nok overnatte i det meste av trær og busker, men det kan nok være at noen arter har bestemte trær de foretrekker. Dette er likevel dårlig undersøkt.

Roar Solheim (07.02.2012)


#Økologi og atferd

Vipe

Hei
Observerte ei einslig vipe på stranda i Bremanger 4. og 5. februar. Det var snø, vind og tempratur rundt 0 grader. Den beita i sjøkanten og såg ut til å være i bra form. Kan dei overvintre?

H.V. (06.02.2012)

Svar:

Ja, det kan de, men dersom det blir mye snø og kulde, kan de sulte og fryse ihjel. Overvintring i Norge er derfor et vågalt sjansespill for vipene.

Roar Solheim (07.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Jeg har lagt merke til en liten fugl i hagen min.
Den har lik kropp, fasong/form, størrelse og farge som stjertmeisen, men denne er oransje fra nakken og helt ned til stjerten. Det er en svak oransje farge, men man ser lett at det er oransj, og ikke rød eller rosa.
Det var to av disse som fløy rundt i hagen min, og de var helt like (likt kjønn) - de var ikke ulike på noe som helst form.
Jeg har sett og bladd i masse fuglebøker, samt på internett, men har ikke funnet den eller noen som ligner, utenom stjertmeisen bortsett fra den oransje fargen.

Kan du hjelpe?

I.S. (07.02.2012)

Svar:

Dersom disse fuglene har lang stjert lik stjertmeisen, så høres det utrolig nok ut til å kunne være to skjeggmeiser. Men de er uvanlige å se andre steder enn i takrørskoger, så spørsmålet er hvor du holder til. Gjerdesmett er omtrent på samme størrelse, men uten lang stjert, og de virker mer brune enn oransje.

Roar Solheim (07.02.2012)

««første 40 970 - 40 977 av 50 287 siste»»