Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 508 til 40 515 av totalt 50 009 spørsmål


#Økologi og atferd

Kan en Svartbak drepe en Gråmåke

Kom tilfeldig over et stilt spørsmål på denne side. *Kan en Svartbak drepe en Gråmåke* Svaret var nei.
Litt rart det, når man sitter å ser på et lite drama uten for vinduet, hvor 2 Svartbak sloss. Hadde ikke noen gått ut, hadde den ene Svartbak måtte bøte med livet. Det gjenstår faktisk å se om den overlever angrepet.
Så kanskje en Svartbak klare å drepe en Gråmåke likevel?

K.G. (07.03.2012)

Svar:

Umulig å si. Spørsmålet er om en svartbak ville forsøke å ta en gråmåke som mat. Tok selv bilder av en voksen svartbak i fjor høst, som drepte en brunnakke og spiste den! Så svartbaken kan i alle fall ta ganske store fugler. Gråmåkene er såpass nær svartbaken i størrelse, og har det samme, farlige nebbet, derfor tror jeg ikke svartbaken ville prøve seg på en slik litt for farlig motstander.

Roar Solheim (07.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Thailand

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg vet ikke om dette er rett plass for å spørre om fugler i Thailand?? Dette bildet tok jeg der for en liten stund siden. Jeg lurer på hvilken art det er?

N.N (07.03.2012)

Svar:

Dette tror jeg er ei braminglente (Haliastur indus).

Frode Falkenberg (07.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er begge dvergdykkere?

Bilde vedlagt spørsmålet

ser at de ikkje har samme farge, dårligt bilde

N.N (06.03.2012)

Svar:

Umulig for meg å si, siden jeg ikke ser nebbet på fuglen til høyre. Men størrelsen kan tyde på at det er to dvergdykkere.

Roar Solheim (06.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dårlige bilder men...

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?

J. (06.03.2012)

Svar:

Vanskelig å si sikkert, men profilen kan minne mye om en musvåk.

Roar Solheim (06.03.2012)


#Fuglekasser

Reirbygging i fuglekasse

Spørsmål frå ein pensjonist.
Det ser ut som om kjøttmeisar er i ferd med å installera seg i fuglekassen som heng på eit tre i hagen for tredje år på rad.Er ikkje det veldig tidleg?

K.M.T. (05.03.2012)

Svar:

Jo, hvis de har startet reirbyggingen allerede, så er det veldig tidlig. Men de kan godt ha begynt å legge beslag på en bestemt kasse som de besøker, uten at de har begynt å trekke inn reirmateriale.

Roar Solheim (05.03.2012)


#Økologi og atferd

fugler på gårdsplassen

hva spiser f.eks. pilfink og grønnfink som er så ivrige i bilsporene på gårdsplassen

E.H. (05.03.2012)

Svar:

Det vet jeg ikke. Det kan være frø, insekter, eller bare små gruskorn som de vil ha i kråsen for å male opp maten. Det kan også være veisalt.

Roar Solheim (05.03.2012)


#Økologi og atferd

Orreleik 2012

Hei!
Jeg registrerer at temperaturene i det siste har vært høye og at snøen smelter raskt. Det later med andre ord til at våren kommer tidlig i år og det er i den anledning jeg lurer på om dette kan ha en innvirkning på tidspunkt for høneuka i forbindelse med Orreleik. Kan det hende at ørrhøna finner veien til spillplassen tidligere enn normalt grunnet tidlig vår ?

M. (05.03.2012)

Svar:

Nei, sannsynligvis ikke. Vi har fulgt skogsfuglleiker i Agderfylkene i mange år, og tidlig vår påvirker ikke høneuka så veldig mye (høyst 1-2 dager). Det som er viktigere, er når torvmyrulla blomster - da inntrer gjerne høneuka. Men over de siste 30-40 år ser det ut til at høneuka har flyttet seg 7-10 dager tidligere på våren enn før. Dette KAN være en effekt av langsiktige klimaendringer.

Roar Solheim (05.03.2012)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg tok dette bildet i Maridalen ved Oslo nå i helgen. Det var midt på lyse dagen, og jeg forventet ikke å se en ugle på denne tiden av døgnet. Jeg trodde de holdt seg skjult/sov på dagen. ??

N.N (05.03.2012)

Svar:

Flott bilde! Spurveugla er faktisk svært dagaktiv, i det den jakter mye på spurvefugler.

Roar Solheim (05.03.2012)

««første 40 508 - 40 515 av 50 009 siste»»