Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 776 til 40 783 av totalt 50 301 spørsmål «forrige neste»
Er dette en spurvehauk eller ...?
Lurer på om dette er en spurvehauk eller hønsehauk ? Hvordan skiller man desse artene når man ikke har sammenligningsgrunnlag ?
K.J. (10.03.2012)
Svar:
Dette er en voksen, utfarget hønsehauk. Den har farger og mønster som kan minne om spurvehaukens utseende, men ikke helt. Hønsehauken har en mer markant lys stripe over øyet, og på denne fuglen ser en også at disse overøyestripene møtes i panna over nebbet. Øyet hos denne voksne fuglen er også mer oransje enn gult. Ung hønsehauk er brunfarget med lengdeflekker i brystet. Både unge og voksne spurvehauker har tverrstripet bryst.
Roar Solheim (13.03.2012)
flytting av låvesvalereir
Hei
Vi har i mange år hatt svaler inne på låven.Dei finn vegen gjennom ei stor opning i døra. Det ser ut som svalene brukar reira omatt fleire gonger(fleire år). Det blir mykje gris etter dei,(det er sikkert 6-7 reir om gongen), og me vil gjerne stenge dei ute. Me vil i så fall tilby dei ein annan plass å bu. Er det best å sette opp nye reir, utandørs, under mønet? Eller vil dei finne ut av det og bygge nye reir sjølv, ein stad dei likar?
A.M.E.F. (09.03.2012)
Svar:
Det høres ut som at dette er låvesvaler. Da må de ha et fundament under reiret for å kunne feste det. Slike små reirplattformer kan det gå an å lage utenpå bygningen, under takskjegg, men det er uvisst om låvesvalene vil bruke dem. Hvis dere har sett at de har benyttet gamle reir om igjen, er det en god ide å også flytte disse reirene ut. Husk å stenge hullet de flyr inn gjennom innen utgangen av mars.
Roar Solheim (13.03.2012)
TREKKFUGLENE
1.Våren i Norge kan være lunefull. Hvordan vet trekkfuglene når de skal trekke nordover / sørover?
2. Hvordan finner de veien?
T.V.H. (08.03.2012)
Svar:
Trekkfugler fra tropiske områder trekker til faste tider, og dette er kanskje styrt av daglengde og lys. Fugler som overvintrer lenger mot nord (i Nord-Europa, Storbritannia osv.) trekker gjerne når det er gunstig vær og klima. Bokfink, vipe og stær er slike fugler, som plutselig kan ankomme i store mengder en dag med milde vinder fra SV eller sør.
Roar Solheim (13.03.2012)
Grågås eller kortnebbgås ?
Er det mulig å se forskjell på en flokk med grågås og kortnebbgås når det gjelder selve formasjonen de flyr i eller andre måter å skille disse artene på ? Tidspunkt, lyd eller trekkrute ?
Jeg bor selv i Trondheim ( østlig del ) og ser hver høst og vår mange flokker av gjess.
H. (12.03.2012)
Svar:
Ikke helt lett. Kortnebbgjessene har litt lysere, og ofte tostavelses kakling, mens grågjessene er litt grovere i stemmen og ofte med enkelt-stavelser. Grågjessene er tydelig veldig lyst grå på oversiden av indre og fremre del av vingen, mens kortnebbgjessene har mørk hals og hode. Også tidspunktene og flokkstørrelsen kan være en indikasjon. På våren flyr kortnebbgjessene i flokker midt i april, tvers over det indre av Østlandet og til Trøndelag. Grågjess flyr ikke denne ruta. På høsten ser en store flokker av både kortnebb- og grågjess i Trøndelag, og da kan det være litt vanskelgere å vite hvilken av artene man ser.
Roar Solheim (13.03.2012)
Så en rotte..
Hei!
Jeg mater fuglene hele tiden og nå har jeg fått en rotte også. Dette er da veldig kjedelig.Den har rotte-hullet sitt ved siden av et tre, og fuglene går på bakken der og spiser litt som har falt av brettet. Tenk hvis noen ser den.. Hva gjør jeg?
N.N (12.03.2012)
Svar:
Det beste er å sette ut rottefeller. Hvis du bruker klappfeller, må disse stå under en kasse md hull i, slik at ikke småfuglene går i fella, men bare eventuelt rotter og mus. Slike feller kan åtes med peanøttsmør, eller svidd pølsebit - begge deler er effektivt. Også levendefangst-feller er effektive for å hindre at fuglene går i fellene. Rottegift frarådes, da dette kan forgifte fugler og andre dyr også.
Roar Solheim (13.03.2012)
Tilrettelegging for svanereir
Lurer på om det er noe man kan gjøre for å tilrettelegge for en egnet reirplass for knoppsvaner? De besøker jevnlig våtmarksområdet her i indre Drammensfjord (brakkvann). Området er rikt på dunkjevle og leirebunn. De spiser av planter under vann utenfor og tilbringer mye tid i området, helst i par. Tidligere har de også laget reir i sivet, men før egget klekkes har høyvann/springflo revet det med seg.
Jeg har sett svaner etablere reir på gamle flytebrygger såvel som på land. Kan man tenke seg et lite område som er litt høyere, med tanke på flo, en form for rampe/minibrygge?
H.E. (13.03.2012)
Svar:
Det går fint an å klage flytebrygger med vegetasjon og å forankre disse slik at de holder seg stabilt på ett sted. Da må de også ha noe tau/kjettingslakk til festepunktet, slkik at de kan flyte opop med den økende vannstanden, som hlres ut til å være et problem i området. Svaner kan gjerne hekke på slike kunstige flyteøyer. Sjekk med lokale grunneiere slik at det ikke blir noen negative reaksjoner på et slikt tiltak.
Roar Solheim (13.03.2012)
Skjære
Hei jeg har et reir i hagen men vet ikke når de hekker. Jeg her lest at de hekker i april menn ser ikke noe tegn til at de forbreder seg til hekkingen denne året.
E. (13.03.2012)
Svar:
Skjærene kan være nokså anonyme når de starter eggleggingen. Jeg vet ikke sikkert når dette skjer, men overgangen april-mai virker mest sannsynlig.
Roar Solheim (13.03.2012)
Når kommer de
Hei jeg bor rett i nærheten av Ilene naturreservat og lurer på når tiden er inne for å ta bilder av trekk fuglene som kommer inn. Altså når begynner fuglene å komme hjem igjen? Gleder meg så til å ta med kikkert og kamra for å registrere de første fuglene og hvem fugler jeg finner. Derfor er det litt moro å vite når man kan regne med at de kommer. Håper på svar.
H.F. (13.03.2012)
Svar:
Dette får du best svar på hvis du kontakter den lokale ornitologiske foreningen. Gå inn på www.birdlife.no, se under organiasjon, og under Vestfold. Tipper at mange vadefugler begynner å komme i april-mai.
Roar Solheim (13.03.2012)