Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 546 til 41 553 av totalt 51 076 spørsmål «forrige neste»
Hvor mye mat spsier en lerke på en dag
Hei vi er en barnehage i Vestfold som jobber med fugle prosjekt. Vi er en 4 års gruppe med 19 barn. Vi har jobbet med dette i 6 mnd nå og det er utrolig gøy. Det dukker opp noen spørsmål som barna lurer på og kanskje dere kan hjelpe oss litt. Hvor mye mat spsier en lerke på en dag. (Thea 4 år)
T.B. (14.03.2012)
Svar:
Det er flott at ungene stiller spørsmål, men dette tror jeg det er vanskelig å svare på, dessverre. Jeg har aldri sett noen mengdeangivelse for dagsrasjon av insekter og småkryp for sanglerker eller fugler på den samme størrelsen.
Roar Solheim (15.03.2012)
Rød småfugl
Kan i sige mig hvad det her er for en fugl.
N.N (14.03.2012)
Svar:
Det er en kolibri, men jeg kan ikke finne artsnavnet for deg her jeg befinner meg for øyeblikket, dessverre.
Roar Solheim (15.03.2012)
Mystisk gås
Jeg fant bildet av denne fuglen som jeg tror må være en liten gås på hjemmesiden til norsk ornitologisk forening. Ingen har kunnet identifisere den, jeg har heller ikke klart det. Men er svært nysgjerrig, derfor sender jeg bildet inn, så en ornitolog kan se på den.
B.B. (13.03.2012)
Svar:
Dette er en slags tamgås, altså ikke en egen art viltlevende gås. Kanskje har den et slags "sort"-navn i oppdrettsbransjen, men det kjenner jeg ikke til.
Roar Solheim (13.03.2012)
Ønsker meg svart-hvit fluesnapper
Som så mange andre ønsker vi oss svart-hvit fluesnapper i hagen. Vil det være noen fordel å vente med å henge opp kasse til slutten av april, når trekkfuglene kommer? Henger jeg opp kassa tidligere, er vel sannsynligheten større for å få f.eks. kjøttmeis i den?
L.A. (08.03.2012)
Svar:
Det kan være en god ide å vente med å henge ut kassene til akkurat når fluesnapperen ankommer. Da slipper du at den sloss med allerede etablerte meiser og kaster ut dem. Men hvis du har meisekasser i området i tillegg, så er det ikke sikkert at fluesnapperen lar disse være i fred til fordel for en nyoppsatt, tom kasse. En okkupert kasse er kanskje et signal om at reirplassen er bra, og derfor kan fluesnapperen forsøke å erobre den. I Sør-Norge kommer fluesnapperen tilbake omkring 25.4.-5.5.
Roar Solheim (13.03.2012)
Svarttrosten ?
Hei. dete gjelerden den unge utstoppete svarttrosten vi sente in svar om i sta, jeg lurte på om det er mulig og si om det er en ung hun heler en ung han fugl håper på svar mvh Jill.
J.T. (07.03.2012)
Svar:
Nei, jeg kan ikke skille kjønn på unge svarttroster.
Roar Solheim (13.03.2012)
Er dette en spurvehauk eller ...?
Lurer på om dette er en spurvehauk eller hønsehauk ? Hvordan skiller man desse artene når man ikke har sammenligningsgrunnlag ?
K.J. (10.03.2012)
Svar:
Dette er en voksen, utfarget hønsehauk. Den har farger og mønster som kan minne om spurvehaukens utseende, men ikke helt. Hønsehauken har en mer markant lys stripe over øyet, og på denne fuglen ser en også at disse overøyestripene møtes i panna over nebbet. Øyet hos denne voksne fuglen er også mer oransje enn gult. Ung hønsehauk er brunfarget med lengdeflekker i brystet. Både unge og voksne spurvehauker har tverrstripet bryst.
Roar Solheim (13.03.2012)
Flytting av låvesvalereir
Hei
Vi har i mange år hatt svaler inne på låven.Dei finn vegen gjennom ei stor opning i døra. Det ser ut som svalene brukar reira omatt fleire gonger(fleire år). Det blir mykje gris etter dei,(det er sikkert 6-7 reir om gongen), og me vil gjerne stenge dei ute. Me vil i så fall tilby dei ein annan plass å bu. Er det best å sette opp nye reir, utandørs, under mønet? Eller vil dei finne ut av det og bygge nye reir sjølv, ein stad dei likar?
A.M.E.F. (09.03.2012)
Svar:
Det høres ut som at dette er låvesvaler. Da må de ha et fundament under reiret for å kunne feste det. Slike små reirplattformer kan det gå an å lage utenpå bygningen, under takskjegg, men det er uvisst om låvesvalene vil bruke dem. Hvis dere har sett at de har benyttet gamle reir om igjen, er det en god ide å også flytte disse reirene ut. Husk å stenge hullet de flyr inn gjennom innen utgangen av mars.
Roar Solheim (13.03.2012)
TREKKFUGLENE
1.Våren i Norge kan være lunefull. Hvordan vet trekkfuglene når de skal trekke nordover / sørover?
2. Hvordan finner de veien?
T.V.H. (08.03.2012)
Svar:
Trekkfugler fra tropiske områder trekker til faste tider, og dette er kanskje styrt av daglengde og lys. Fugler som overvintrer lenger mot nord (i Nord-Europa, Storbritannia osv.) trekker gjerne når det er gunstig vær og klima. Bokfink, vipe og stær er slike fugler, som plutselig kan ankomme i store mengder en dag med milde vinder fra SV eller sør.
Roar Solheim (13.03.2012)