Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 810 til 40 817 av totalt 50 351 spørsmål «forrige neste»
Herdla
Betryggende at det ikke er planlagt golfbane på Herdla, men er skeptisk til at området gjøres enda mer tilgjengelig. En ny vei er skåret inn i området. Frykter økt aktivitet der jeg.
G.E.S. (15.03.2012)
Svar:
Det er flere fuglevernere som deler din bekymring. Området har fått mye større trykk de siste åra, mye som følge av at både Bergen og Askøy kommune har "oppfordret" folk til å bruke Herdla som turområde. Forhåpentligvis vil det komme nye vernebestemmelser snart (de SKAL komme), og vi (i NOF Hordaland) håper at områdene ved den nedlagte militærleiren blir mer brukt av folk flest i framtiden.
Frode Falkenberg (16.03.2012)
Spurven lekte "tjuv og purk", eller noe lignende...
Hei, jeg og en kollega i Oslo-Fergene var nylig vitne til en lek blant en talløs mengde spurv nede på Vippetangen i Oslo. Fuglene, som har daglig tilhold mellom pallene utenfor Fiskehallen i nærheten av kormnsiloen, framførte en lek som lignet på tidligere tiders lek i skolegården. 1-3 individer flakset opp halvveis opp til taket av Fiskehallen, nærmest for å lokke med seg flere, for så å returnere til flokken igjen. Dette gjentok seg flere ganger, og innimellom lettet store deler av flokken og falkset opp til topps, for så å lande igjen. Det rare var at for hver gang, lettet det en "skvadron" og fløty bort fra området. Det hele var svært facinerende og morsomt. Er det kjent at spurv leker på dette viset? Med vennlig hilsen
K.H.J. (15.03.2012)
Svar:
Jeg har selv noen ganger lurt på om gråspurvene kan opptre med parringsspill nærmest som på en "leik", slik skogshønsene gjør, men kjenner ikke til at dette er beskrevet som et fast fenomen. Ikke alltid lett å tolke hva en del av fuglene faktisk holder på med.
Roar Solheim (15.03.2012)
Spiselige fugler
Heisann!
Lurte på om man kan spise fuglearter som f.eks. kjøttmeis osv uten å være redde for sykdommer - dersom man steker dem?
Noen andre arter du heller anbefaler?
Jeg kommer nok ikke til å spise noen fugler, heller ringmerke dem :D
M.K.D. (15.03.2012)
Svar:
De fleste dyr kan faktisk spises. Det er nylig oppdaget noen få fuglearter i tropiske strøk som faktisk er giftige, de er unntaket.....
Roar Solheim (15.03.2012)
Gravand?
Kan det være en gravand jeg fanget i linsen i dag på Herdla? Lang avstand og vanskelig posisjon,men likevel.
G.E.S. (15.03.2012)
Svar:
Jepp, korrekt. Herdla er den eneste sikre årlige hekkeplassen for gravand i Hordaland.
Frode Falkenberg (15.03.2012)
Grågås?
Herdla i dag
G.E.S. (15.03.2012)
Svar:
Grågås til venstre og tundragås til høyre. Den i midten klarer jeg ikke.
Frode Falkenberg (15.03.2012)
Vipe
Ser i et tidligere innlegg her at nedgang av vipebestanden er et faktum. I dag observerte jeg 10 eksemplarer på Herdla utenfor Bergen. Dette er et kjent hekkeområde for vipe og mange andre arter. Så også til min forferdelse at bonden som eier store deler av området er inne med anleggsmaskiner og trolig skal anlegge golfbane (det så slik ut) . Dette er jo forferdelig. Er dette lov?
G.E.S. (15.03.2012)
Svar:
På selve Herdlevalen er det store restriksjoner for hva som er lov til å gjøre. Akkurat nå er det et arbeid som pågår med å gjøre området mer "opprinnelig", blant annet med å lage et par ferskvannsbasseng. Det kommer ikke til å bli golfbane her ute. Vipene får forhåpentligvis en fin hekkesesong på herdla, selv om de har hatt problemer der ute også.
Frode Falkenberg (15.03.2012)
Hva er dette?
Er det mulig å se hva dette er?
G.E.S. (15.03.2012)
Svar:
Det ser ut som en liten flokk med sjøorrer.
Frode Falkenberg (15.03.2012)
Sædgås?
Hei! Jeg var på Østensjøvannet d. 10.03.12, og tok dette bildet.
Er dette en Sædgås eller en Tundrasædgås?
A.E. (14.03.2012)
Svar:
Nebbproporsjonene tilsier taigasædgås (det du kaller sædgås). Tundrasædgåsa skal ha litt kortere nebb og tydeligere glipe melolom over- og undernebb. Ha i mente også at det er stor overlapp mellom sædgåsunderartene, så identifikasjon er ofte vanskelig.
Frode Falkenberg (15.03.2012)