Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 625 til 40 632 av totalt 50 174 spørsmål


#Diverse

Avføring

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Foreldrene mine har funnet avføring under mønet på hytta i Sirdal i Vest-Agder og lurer på hva slags fugl det kan være.'
På forhånd takk for svar!

V. (17.03.2012)

Svar:

Jeg er usikker på om dette er fugledrit, det er litt vanskelig å se. Det kan også minne om ekskrementer som kommer fra en mår. Det er også mulig at det er en gulpebolle fra en plantespisende fugl, som f. eks. kråke.

Roar Solheim (17.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

HVOR er denne fuglen fotografert, og når?
Roar Solheim (16.03.2012 20:42)

Den er nok fotografert i Kyoto i november.

K. (16.03.2012)

Svar:

Dette er en Zosterops (brillefugl/White-eye). Det finnes flere arter, men det kan godt være en Japanese White-eye. Sjekk ut artene på http://birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=zosterops+&submit=S%C3%B8k

Frode Falkenberg (16.03.2012)


#Fuglekasser

Trykkimpregnert til fuglekasser?

Kan vi bruke trykkimpregnert treverk til bygging av kasser.Vet at dette var uegnet tidligere, men i dag brukes jo en mere miljøvennlig trykkimpregnering. Hvis det ikke er skadelig for fuglene og eggene , vil jo det være gunstig med forlenget levetid på kassene

S.J. (15.03.2012)

Svar:

Det kan dere helt fint gjøre. Svartspetten hakker ut reirhull i ferske, kreosotbehandlete kraftstolper, og kreosot er skikkelig gift. Det ser ikke ut til å innvirke på fuglenes iver etter å bygge reir der, og de får også fram unger. Så det du klarer å finne av impregnerte materialer, eller bruke av beis, har ingen betydning for fuglene.

Roar Solheim (16.03.2012)


#Økologi og atferd

Sidensvans

Hei. Har de siste dagene sett ca 15 sidensvanser her på Geilo. De oppholder seg i nærheten av en avfallshaug betstående av siloavfall fra en bondegård. Det ryker og gjærer i denne haugen, og fuglene flyr ned i haugen og synes å finne noe spiselig der. Har du noen formening om hva det kan være de finner her?

H.L. (15.03.2012)

Svar:

Det spørs om de kanskje plukker noen fluer eller andre småkryp som trives i siloavfallet. Sidensvans er ganske allsidige i kostvalget utover ettervinteren.

Roar Solheim (16.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

K. (16.03.2012)

Svar:

HVOR er denne fuglen fotografert, og når?

Roar Solheim (16.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er ikke helt godt, men jeg forsøker likevel med et spørsmål om hvilken art dette kan være. Fuglen til venstre i bildet er en løvsanger og bildet er tatt i juni 750 m.o.h. i Skjåk kommune i Oppland.

Mvh Per Bådshaug

P.B. (30.01.2012)

Svar:

Dette var en liten nøtt ja. For meg ser det ut som en hunnfarget munk, men helt sikker er jeg ikke.

Frode Falkenberg (16.03.2012)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Hvor er svartbaken om vinteren? Vi har et par (vi tror, er det samme paret som kommer igjen hvert år). De har sitt territoriet i et avgrenset område. Kan det stemme det er det samme paret? Hvor gamle kan de bli, og har de samme make hele livet. Vi kaller de Fri og Frank. Koselige.

W.Y. (28.01.2012)

Svar:

Mange svartbaker trekker bort om vinteren, og arten påtreffes så langt sør som Vest-Sahara vinterstid. Se på dette kartet: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/RangeMap_Lmarinus.jpg

Her er hekkeområder merket med rødt, mens områdene som brukes utenfor hekketiden er markert med blått.

Frode Falkenberg (16.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Krikkand???

Hei lurer på forsjelen på vanlig krikkand og Amerikakrikkand ??? mvh Jill.

J.T.A. (23.01.2012)

Svar:

Hanner hos amerikakrikkand har en vertikal hvit strek på siden, mens vanlig krikkand har en horisontal strek. Hunnene er så godt som umulig å skille fra hverandre.

Frode Falkenberg (16.03.2012)

««første 40 625 - 40 632 av 50 174 siste»»