Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 107 til 40 114 av totalt 49 704 spørsmål


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei
hvor burde jeg henge opp en spesiallaget fuglekasse til grå fluesnapper, jeg bor på østlandet? lurer også på rødstjerten, men har ikke laget kasse til den.

Takk

N.N (24.03.2012)

Svar:

I litt glissen furuskog er det ofte gode muligheter for gråfluesnapper. Slike kasser kan også henges på hyttevegg/husvegg. Heng kassene et par meter over bakken.

Roar Solheim (25.03.2012)


#Økologi og atferd

trost

Hei
jeg fant et troste-reir som var ca. 40 cm over bakken. er det vanlig at grå trosten lager reir så lavt???
gjenbruker trosten reiret år etter år???

S. (24.03.2012)

Svar:

Nei, gråtrosten pleier som regel å bygge reiret høyere. Dette høres mer ut til å kunne være et rødvingetrostreir.

Roar Solheim (25.03.2012)


#Fugleforing

Merkeligt med fugleforingen i år

Nå som det er blitt varmt her har det strømmet på med fugl, ca 30 grønnfink, en del bokfink, kjøttmeis, og blåmeis. dette er snittet eg har dagligt nå etter en dårlige vinter, for da var der nesten ikkje fugl. hvordan kan det ha seg?

N.N (25.03.2012)

Svar:

Ja, det skulle JEG gjerne like å vite svaret på også. Du er ikke alene om å klø deg i hodet over forunderlig forplassbesøk-oppførsel (eller mangel på sådan) i vinter, og jeg har ingen ide om hvorfor det har blitt rapportert om lite fugl på forplassene (inkludert min egen) mange steder i vinter.

Roar Solheim (25.03.2012)


#Diverse

Hauk???

Bilde vedlagt spørsmålet

Vilke hauk er dete? er det en spurvehauk? mvh Jill.
svar så fort dere kan.

J.T. (24.03.2012)

Svar:

spurvehauk.

Roar Solheim (24.03.2012)


#Diverse

Dverg falk???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. vilken falk er dete er det en dverg falk???

Mvh Jill. Trenger svar så fort så mulig det haster.

J.T. (24.03.2012)

Svar:

dvergfalk.

Roar Solheim (24.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Ringsakerfjellet

Hei. Var på Ringsakerfjellet i helgen, og oppdaget en veldig stor rovfugl som satt å spiste av noe åte. Det var også ravn og kråke i området. Rovfuglen var veldig sky, og fløy avgårde når vi stoppet bilen, men den kom tilbake å satte seg i et tre. Klarte ikke å ta noe bilde av den, men anslår at vingespennet på den var minst 150 cm. Fuglen var forholdsvis mørk.

A.A. (19.03.2012)

Svar:

Ut i fra oppførselen du beskriver, så kan nok dette ha vært en kongeørn.

Roar Solheim (24.03.2012)


#Økologi og atferd

orrfuglleik

Er orrfuglleiken allerede igang i Vestfold?

M.H. (19.03.2012)

Svar:

Høyst sannsynlig, for orrfuglene starter spill på leikplassene allerede i februar-mars, selv om spillet da ikke er så veldig intensivt. Toppen er under høneuka, som inntreffer i april-mai, avhengig av vårens utvikling og hvor i landet leiken befinner seg.

Roar Solheim (24.03.2012)


#Diverse

Tretåspett

Hei
Vi hadde en fin opplevelse i skogen vår i går. Hørte ei spett som satt og trommet ganske nær oss. Ei anna spett svarte et stykke borte. Slik holdt de på lenge. Vi lista oss nærmere for å se hva slags spett det var. Kom etterhvert ganske nærme, og så at det var ei tretåspett, antakelig en hunn, for jeg kunne ikke se noe gult på hodet. Så kom den andre nærmere. Hunnen fløy bort til et annet tre i nærheten, og den andre satte seg der den første hadde vært. Denne hadde gult på hodet tror jeg. Hannen fløy snart videre etter hunnen, og vi gikk i motsatt retning for å ikke forstyrre dem mer. Veldig morro å se tretåspett i skogen her, tror ikke den er blant de mest vanlig her.
Det hadde vært morro å finne ut om de hekker i området til våren, men det virker ganske uoverkommelig å greie å finne et evt reir. Noen tips til hvordan man går fram for å leite seg fram til et reir?
Aust Agder.

A. (24.03.2012)

Svar:

Tretåspetten har fått veldig gode næringsforhold i brannfeltet i Froland etter brannen, mmed mange døde og døende trær med insekter som den kan spise. I dette brannfeltet er tretåspetten en av de mest tallrike spettene for tiden. Derfor er det kanskje ikke så uventet at den dukker opp omkring i Aust-Agder. Sklal en finne redet til tretåspetten, må en helst følge etter fuglene og se hvor de flyr. Reirhakking starter trolig ikke før i april-mai, for tretåspetten er en av de som hekker senest av spettene.

Roar Solheim (24.03.2012)

««første 40 107 - 40 114 av 49 704 siste»»