Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 628 til 40 635 av totalt 50 265 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hvilken fugl er det som har en fjær med ekstra lang stilk ved hvert vingefeste? Lever trolig i Afrika hvis den ikke er utdødd. Så den utstoppet i Afrikamuseet utenfor Brussel, men husker ikke navnet.

K.I.M. (10.04.2012)

Svar:

Du har trolig sett en av nattravnartene i Afrika som har slike lange fjær. Det er i alle fall to arter som har en sterkt forlenget fjær i hver vinge.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dessverre tok jeg ikke bilde.

Jeg var ute på Bygdøy 4.4 2012. Der så jeg en liten fugl som satt på bakken mellom løvet. Det var en meisetype som jeg ikke har sett før. Den var gul i brystet og gul i bakstjerten, ellers brunspraglet. Jeg kunne gå helt inntil den uten at den fløy- Finner den ikke i mine fuglebøker.

A.S.K. (10.04.2012)

Svar:

Denne beskrivelsen er dessverre litt for mangelfull til at jeg klarer å finne ut hva du kan ha sett.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Igår så jeg to forskjellige rovfugler fra bilen i fart. Fikk derfor ikke studert dem så nøye. Begge så helt mørk brune (ensfarget) ut med gult (lyst) nebb. På den ene la jeg også merke til at beina så gul/orange ut.
Kan det ha vært musvåk? Eller kan det ha vært en annen art? Begge var i Grimstadområdet.

A. (11.04.2012)

Svar:

Ja, musvåk er den mest aktuelle arten, og de er lettest å se på denne tiden av året også.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Fuglekassen var fylt med lemmen og mus..

Vi tømte fuglekassene rundt hytta i påsken, på Skaidi i vestfinnmark.
En av kassene er relativt stor, ca 30x30x30 cm., m/50 mm. stort hull,
Plassert ca 4,5 m. høyt oppe i ett tre, i en relativt gammel bjørkeskog,
I en skråning ned mot Skaidielva. Hullet på kassa er vendt mot nord nordvest, og vekk fra elva, altså oppover. Kjøttmeis er de eneste vi har observert at har bodd der. Denne påsken tømte vi fuglekassene, og i denne kassa var det spor etter reir, men vi fant også 3 lemmen og 4 mus. Hvilken fugl kan tenkes å ha lageret sitt der? Vi har i minst tre år hørt en pipete fuglelåt fra andre siden av elva ( sørsiden), og kan best beskrive den som lyden til en spurveugle. Vi hører den tydelig på våren, men vil ikke forstyrre den hvis den hekker der vi tror den kanskje gjør det. Kan det være spurveugle? Eller finnes det andre fugler vi skal se etter nå i vår?

N.K. (11.04.2012)

Svar:

Dere har nok hatt besøk av en spurveugle, ja. Dette er et vinterlager, og det er kanskje ikke så stor sjanse for at ugla skal hekke i akkurat denne kassa. Fjern musene når de begynner å tine opp i vårsola, hvis ikke blir de til "rak"-mus.....

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Forsinket hekking ?

I en av fuglekassene i hagen begynte blåmeis å vise interesse før påske.Nå er det slutt og jeg lurer på hva dette kan skyldes.Det pleier å være blåmeis eller svart/kvit fluesnapper der hvert år.Har det vært for kaldt ?

B.E.H.U. (11.04.2012)

Svar:

Fuglene fikk trolig en liten "nesestyver" i hekkestarten da påsken inntraff, med kjøligere vær og noe snøfall. Vanligvis begynner ikke meisene i Sør-Norge før mot slutten av april.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Pilfinker

Hei

jeg har hengt opp en kasse ved ene husveggen min, den er beregnet til kjøttmeis med 3,5 mm hull, den henger kanskje 1 meter over bakken.
jeg har nå observert 2 pilfinker ved en buske like ved (2-3meter unda)

kan pilfinkene bosette seg i denne kassa, eller hva burde jeg gjøre om?

Takk for svar!!

N.N (11.04.2012)

Svar:

Det bør nok kunne gå, selv om jeg i utgangspunktet ville anbefale en litt høyere plassering, for å gjøre det noe vanskeligere for katter å nå opp til kassa.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær på ribbeplass

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne og flere fjær på en ribbeplass. Fjæren er ca 10-12 cm. Kan dere si noe nærmere om hvilken fugl som nå ikke lenger er blant oss?

F. (11.04.2012)

Svar:

Ja, dette er en stjertfjær fra en ringdue.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Økologi og atferd

Tiurleik i Oslomarka - påvirkes spillet av den svært tidlige våren?

I Oslomarka er det i år svært tidlig vår. Godvær med varme og makstemp. på bortimot 20 plussgrader i flere dager i tiden før påske har jaget bort snøen. Vil dette innvirke på tidspunktet for spillet? Jeg har i mange år vært på leiken i slutten av april og i begynnelsen av mai, og har hatt suksess med det. På min leik pleier høneuka normalt å være første uka i mai. Bør jeg stikke ut tidligere i år? Eller tar ikke storfuglen hensyn til sånne forhold. Ofte har jeg gått på ski eller truger til leiken. Nå kan jeg gå i joggesko.

A.B. (11.04.2012)

Svar:

Dette er et spørsmål vi i Agder-regionen også er svært spente på i år, men vi går ut i fra at en forskyvning bare vil dreie seg om et par dager tidligere parringstopp enn vanlig. Den inntreffer ofte samtidig med at myrullen blomstrer, så det kan kanskje være en indikasjon.

Roar Solheim (11.04.2012)

««første 40 628 - 40 635 av 50 265 siste»»