Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 359 til 40 366 av totalt 50 012 spørsmål


#Diverse

Påfugl-generelle spørsmål

Jeg syns at denne fuglen er så flott, og vil gjerne vite mer om denne fine skapningen. Jeg har noen spørsmål som jeg håper du kan hjelpe meg med, da jeg ikke finner svar på det jeg lurer på ute på internettet..

1) Hvor lenge er en påfugl "drektig"?
2) Hvor mange egg får den?
3) Hvor lenge lever en påfugl?
4) Kan en påfugl parre seg med en annen fuglerase?
5) Er det mulig å kjøpe en påfugl her i Norge?

Mvh Idar

N.N (05.04.2012)

Svar:

Disse spørsmålene kjenner jeg ikke svarene på, annet enn at fugler ikke er "drektige". De fleste fugler utvikler et ferdig egg fra eggcelle til egg med skall i løpet av 1-2 døgn. Påfugler finnes nok i salg i Norge, men da må du kontakte burfugl-folk, kanskje hønseholdere.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

moskusand og eggleging

har 4unge moskusender. kva skal eg gjere for at dei skal legge egg å ruge?.

N.N (05.04.2012)

Svar:

Dette må du spørre tamfugl-holdere om.....

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

kattugle museår

blir det museår neste år? elelr når blir det det?

S.L. (06.04.2012)

Svar:

Det er ingen tegn til at vi har noe museår noen steder i Sør-Norge i år. Trolig vil det gå 2-3 år til neste gang, siden 2010 og 2011 begge var gode museår.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Fuglekasse-side

Hei,
jeg har nettop hengt opp noen uglekasser og syns det kunne vært fint med noen "tommelfingel-regler" oppsummert på en side i forhold til kasseutførelse og hvordan man best kan sikre kassene feks mot mår o.l. Dette gjelder kanskje ikke bare uglekasser, men andre fuglearter også. (altså, jeg etterlyser en bedre "fuglekasse-side" som kanskje har mål/utførelsestips til andre mer spesielle fuglekasser også, som til feks trekryper og låvesvaler :)

Også har jeg et spørsmål: hullet på en fuglekasse er jo ganske høyt oppe, er det slik at ungene flyr opp, og at det er derfor kassene må ha de målene de har? Hvis hullet er for langt opp, vil ungene slite med å komme seg opp eller vil de bli dyttet ut av mor/far? (jeg lagde kasser ved å hule ut gamle trær slik at målene bare ble omtrentlige)

Ellers syns jeg dere har mye god informasjon :)

Hilsen
Annette

A. (07.04.2012)

Svar:

Ugleunger (og andre fugleunger for den saks skyld) klarer nok å komme ut av alle slags fuglekasser, selv om de er aldri så høye. Fuglene kan nemlig hekke i hule trær hvor det kan være flere meter ned til reirbunnen. Likevel ser det ut til at fugleungene kommer seg opp og ut.

Det du etterspør er såpass omfattende at det passer best i en bok, og flere kassebøker er utgitt.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Han-fasan uten rød side på hodet

Vi har ofte besøk av to fasaner i vår hage ( utenfor Tønsberg sentrum) som spiser utlagt mat. Den ene hanfuglen har den vanlige røde sidelappen på hodesiden. Men den andre er helt svart på hodesiden. Er han et sjeldent unntak fra normalen ?

A.R.B. (08.04.2012)

Svar:

Nei, jeg tror bare det er en fargevariant.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

GOD PÅSKE!

Jeg vil ønske alle her på denne flotte siden en god påske !
Takk for flott innsats !

N.N (07.04.2012)

Svar:

Takk for hyggelig tilbakemelding.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

For tidelig fødte fugler

Hvilke konsekvenser for naturen har det at noen fugler er "For tidelig født? Tenker spesielt på ugler i store museår. Dersom alle uglene vokser opp, vil det være mange ugler, noe som kan gå ut over småfugl bestanden når alle de små fuglene flyr ut for første gang og er helt uerfaren?

Forresten, hvor langt bør jeg henge en uglekasse fra bebyggelse, eller der hvor det er mye menneske aktivitet?
Det er jo kjent at mange ugler kan finne på å hekke i husvegger.

M.K.D. (08.04.2012)

Svar:

De fleste fugler forsøker å hekke så tidlig som mulig, for da har ungene størst sjanse til å overleve. Kanskje er de sterkere i konkurransen om mat sammenlignet med de som klekkes senere på våren. En uglekasse kan henge nær bebyggelse, men det avhenger litt av hvilken art den er tiltenkt. En kattuglekasse ville jeg henge minst 100 m unna der folk ofte ferdes, fordi de voksne uglene kan være agressive og forsvare ungene sine når de hopper ut fra kassa.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fugleforing

HURRA

Dette er ikke et spørsmål, men noe så sjeldent som en gladmelding fra Nes på Romerike. I likhet med mange andre så har forplassen i høst og vinter hatt smått med besøk. Men, i Påsken har det nærmest eksplodert. Alle artene jeg normalt har besøk av er tilbake i fullt monn. Blåmeis, kjøttmeis, dompap, grønnsisik, grønnfink, bokfink, bjørkefink, spettmeis, pilfink, trekryper, svarttrost, stær og en og annen skjære når jeg ikke passer på. Spettmeisen er i full gang med å "mure" på kassa og skogen er en kakofoni av fuglesang. En deilig årstid i vente!

P. (08.04.2012)

Svar:

Takk for en viktig melding! Dette er det nok mange andre som også har ventet på i år!

Roar Solheim (11.04.2012)

««første 40 359 - 40 366 av 50 012 siste»»