Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 244 til 49 251 av totalt 50 225 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler

Hva er det som kjennetegner fuglene?

N.N (15.01.2007)

Svar:

Hei!
De viktigste karakteristika til fugler er at de har nebb, hule bein, fjær og legger egg. Videre kan de fleste artene å fly. De er en videreutvikling fra de forhistoriske flygende øglene.

Tore Reinsborg (15.01.2007)


#Trekkfugler

Svaner som overvintrer.

Vi observerte et svanepar med en unge i dag. Har de begynt å overvintre i Nord Norge nå ? I Skånland Kommune, Sør-Troms.
De lå på havet ved en elveos. Fullt snøvær.
De holder til her om sommeren også. Vil de klare å overleve vinteren ?

G.H.H. (14.01.2007)

Svar:

Hei!
En del sangsvaner overvintrer så langt nord som i Troms, og de nordligste områdene hvor den overvintrer er i området Tromsø-Lyngen. De fleste overvintrer imidlertid fra Trøndelag og sørover. Så lenge de finner føde, skulle de nok ha gode muligheter til å overleve vinteren.

Tore Reinsborg (15.01.2007)


#Fugleforing

foring

Hei. eg er medlem av fuglevennen. foringsplassen min ligger under takket på huset mitt. Kan eg da fore fuglene i regn og mildvær?. Foret blir ikkje våt.

Eg håpat på svar.
takk

Ø.R. (14.01.2007)

Svar:

Hei!
Det virker som du har plassert fôringsplassen din på et lurt sted, da det er bra å holde fôret så tørt som mulig. Du vil da også kunne unngå at fôret snør ned. Fordelen med å holde fôret tørt, er at faren for spredning av fuglesykdommer (f.eks) salmonella reduseres. Har du først startet å vinterfôre fuglene, vil vi anbefale deg å fôre også i mildværsperioder.

Tore Reinsborg (15.01.2007)


#Økologi og atferd

Promper fugler?

Jeg har en søt undulat.
Jeg lurer på om den får luft i magen så den promper?
Jeg har aldri hørt den prompe, men den sier bæsjegutt.

K. (13.01.2007)

Svar:

Hei!
I forbindelse med fordøyelsen, vil det hos de fleste (om ikke alle) dyr, bli utviklet tarmgasser. Undulater er sikkert ikke noe unntak.

Tore Reinsborg (15.01.2007)


#Økologi og atferd

tiur

Vet du en plass på Helgeland hvor det er stor mulighet for å få se storfugl? Og når på året?

T. (12.01.2007)

Svar:

Hei!
På Helgeland finnes storfugl (tiur/røy), men du bør nok oppsøke områder med barskog i de indre strøkene for å få sett den. Ute ved kysten er nok skogen for lite utbredt og glissen til at den vil like seg. F.eks vil nok store områder i Vefsn, Grane og Hattfjelldal kunne ha en del storfugl. Storfuglen trekker ikke ut av landet om vinteren, og om vinteren beiter den mye furunåler. Om vinteren kan du således være heldig å se den i områder med store gamle furutrær som den beiter på. I resten av året utgjør blåbær en viktig del av kosten. Det kan følgelig være et tips å oppsøke områder med mye blåbær-planter for å få sett den. Du kan lese mer om storfuglen og dens utbredelse på nettstedet under:

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=187

Tore Reinsborg (15.01.2007)


#Diverse

"Kråkedagen"

Hvorfor er 7.mars "Kråkedagen"? Ble kråkene regnet som trekkfugler tidligere og kom tilbake den dagen eller er det en helt annen grunn til at de har sin egen dag?

G.R.J. (11.01.2007)

Svar:

Hei!
"Kråkedagen" er mer et folkloristisk fenomen enn biologisk. I store deler av Norden tok man varsler av kråka på denne dagen. Flakset kråka voldsomt med vingene, jublet bonden - for nå skulle det bli mye poteter, kål og andre grønnsaker til høsten. Videre skulle kråka hoppe på skaren på kråkedagen.

Tore Reinsborg (15.01.2007)


#Økologi og atferd

Vandrefalk

Hva er toppfarten til en Vandrefalk????

A. (14.01.2007)

Svar:

Dette er et stadig omdiskutert tema, og svaret varierer fra et par hundre km/t til omkring 300 km/t i stup. Under et TV-program hvor en tam vandrefalk ble sluppet fra en varmluftsballong sammen med en fallskjermhopper, ble det sagt at falken ble målt til i overkant av 400 km/t i det mest ekstreme tilfellet! Men dette er neppe vanlig! Du kan nok regne at falken i stup rett nedover kan komme opp mot 300 km/t. De fleste luftangrep mot flyvende fugl skjer nok i lavere hastigheter idet falken flyr rett mot eller skrått ned mot byttet, og da vil hastighetene være lavere.

Roar Solheim (15.01.2007)


#Fugleforing

kjøttmeis

Bor i nordnorgehver kveld kommer det en kjøttmeis seint om kvelden og mange ganger om natta, ved et tiden å spiser hvorfor? Er den døgnvill eller er den utstøtt av de andre, slik at det er eneste tidspunkteti døgnet den kan få seg mat.

A.L.G. (13.01.2007)

Svar:

Hei,
Det finnes ikke et enkelt svar på ditt spørsmål. Det kan tenkes at fuglen får for lite næring i løpet av dagen, og går tom for "brennstoff" om natta slik at den må fly til forplassen. Men det kan også hende at det er en enkelt fugl som har oppdaget at det er mindre risikofyllt å spise nær huset ditt når det er mørkt (ingen konkurrenter, ingen jaktende spurvehauk osv.). Det hadde vært nyttig å vite hva du forer med, og hvilke arter og hvor mange individer som besøker forplassen om dagen.

Roar Solheim (14.01.2007)

««første 49 244 - 49 251 av 50 225 siste»»